Acasă / EVENIMENT / Falsificatori de bani săltaţi de mascaţi

Falsificatori de bani săltaţi de mascaţi

Acţiune de amploare a poliţiştilor argeşeni pentru capturarea unor falsificatori de bani. Zece persoane au fost aduse la Piteşti ca să fie audiate de anchetatori.

peerchezitii (4)Descinderi la clanuri interlope
Procurorii DIICOT, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti, au efectuat 12 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunilor de înşelăciune în formă continuată şi punere în circulaţie de valori străine falsificate, de asemenea în formă continuată. Trei descinderi au avut loc la Bucureşti şi nouă în Ilfov la locuinţe aparţinând membrilor a două dintre cele mai cunoscute şi temute clanuri interlope din Capitală, şi anume clanul Sportivilor, respectiv al Duduienilor.

Cumpărături cu euro falsificaţi
În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada mai – noiembrie 2018, trei suspecţi au iniţiat un grup infracţional organizat având ca scop punerea în circulaţie de valori străine falsificate şi înşelăciunea. Aceştia sunt Ioan N., de 27 de ani, Corina N., de 22 de ani, şi Alexandru C., de 24 de ani. Ca mod de operare s-a stabilit că este vorba despre achiziţionarea de telefoane mobile şi a altor bunuri de la diverse persoane care au postat anunţuri de vânzare pe site-uri de profil, în schimbul unor bancnote în cupiuri de 50 de euro false. Potrivit DIICOT, banda cu pricina a acţionat în diferite oraşe din ţară, dar şi în municipiul Bucureşti.

peerchezitii (3)Liderul coordona activitatea
În cadrul grupului infracţional organizat, rolul de coordonator îl avea, fireşte, liderul grupării. De altfel, el era cel care procura bancnotele false, identifica persoanele de la care urma să fie cumpărate telefoanele mobile sau alte bunuri de valoare cum ar fi autoturisme second hand ori televizoare. Practic, el conducea activitatea de achiziţie desfăşurată de către ceilalţi membri ai grupării pe care o iniţiase. Din bandă mai fac parte Nicolae R., de 41 de ani, Robert N., de 33 de ani, Sofian V., de 47 de ani, şi Ionuţ V., de 21 de ani. De asemenea mai sunt vizaţi George I., de 27 de ani, Adrian B., de 26 de ani, şi Ştefan S., de 21 de ani.

peerchezitii (1)Prejudiciu estimat
Grupul infracţional organizat pus la cale de primii trei suspecţi a acţionat în perioada septembrie-noiembrie 2018, când membrii săi au deţinut o cantitate însemnată de monedă străină falsificată şi au pus în circulaţie o asemenea monedă însumând 3.600 euro. Scopul era obţinerea unor foloase patrimoniale injuste prin inducerea în eroare a mai multor persoane vătămate, cărora le-au creat pagube materiale în valoare de 3.600 euro şi 7.700 lei. Este vorba despre un prejudiciu provizoriu, stabilit la acest moment al cercetărilor. Modul coordonat în care membrii grupului au acţionat rezultă din numărul actelor materiale comise într-o perioadă relativ scurtă de timp, adică aproximativ trei luni. Anchetatorii spun că opt acţiuni infracţionale îndeplinesc, fiecare în parte, tipicitatea infracţiunilor de punere în circulaţie de monedă străină falsificată şi înşelăciune în formă consumată sau tentativă la aceste fapte, plasarea pe piaţă a unui număr de 72 bancnote în cupiură de 50 euro, dar şi modalitatea coordonată în care aceste persoane au acţionat.

peerchezitii (2)Produse substituite cu mulaje
În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a mai reţinut faptul că liderul grupului urmărea postările de anunţuri de pe o platformă online de profil, apoi îi contacta pe vânzători. După ce se înţelegeau asupra preţului, cel în cauză achita contravaloarea unor servicii cu astfel de monedă străină cunoscând că este falsificată şi se prezenta sub o identitate nereală pentru a împiedica stabilirea numelui adevărat şi pentru a induce în eroare părţile vătămate prin substituirea produselor iniţiale cu… mulaje din plastilină. Aseară, audierile erau în plină desfăşurare şi rămâne de aflat dacă vreunul dintre suspecţi va fi sau reţinut. Zece persoane au fost aduse la sediul DIICOT Piteşti în vederea audierii, iar suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

LacIgienizat02

Lacul Prundu, cel mai afectat de viituri

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar