Acasă / EVENIMENT / Fraudă economică cu un prejudiciu uriaş

Fraudă economică cu un prejudiciu uriaş

ContabilaJudetean01Contabila Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti şi doi bărbaţi care administrau o firmă au fost duşi la audieri într-un dosar de fraudă economică cu un prejudiciu uriaş. Este voba despre Amalia Dumitraşcu, Nicolae Iordache şi Cătălin Iordache, aceştia din urmă administratori la firma Rivertex Project.

Descinderi în zori
La primele ore ale dimineaţii de ieri, poliţişti ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) şi procurori ai DIICOT Piteşti, împreună cu ofiţeri ai Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR au efectuat, sprijiniţi şi de efective ale Jandarmeriei Argeş, şase percheziţii domiciliare, din care patru la Piteşti şi două la Ştefăneşti, pentru destructurarea unui grup infracţional specializat în săvârşirea de infracţiuni economico-financiare. Din primele date rezultă suspiciunea rezonabilă că, începând cu luna noiembrie 2012, cei trei împricinaţi şi firma Rivertex Project din Ştefăneşti au constituit un grup infracţional organizat, care a funcţionat până anul acesta, în scopul delapidării fondurilor Spitalului Judeţean.

Rolurile
În cadrul grupării cu pricina, doi dintre membri şi societatea comercială amintită au avut rolul de a pune la dispoziţie contul deschis de firmă la trezorerie pentru transferarea sumelor de bani delapidate. Acestea urmau să fie retrase din conturile bancare ale societăţii pe care ei o administrau. Cel de-al treilea membru al grupului, economist la serviciul de contabilitate al „Judeţeanului”, a avut rolul de a completa şi de a determina persoane responsabile din cadrul spitalului să semneze, fără vinovăţie, ordine de plată cu denumirea unor societăţi comerciale care au calitatea de furnizori ai spitalului, dar cu datele altei firme.

Documente false
Astfel, susţin anchetatorii, în perioada 27 noiembrie 2012 – 30 martie 2017, Amalia Dumitraşcu a completat zeci de ordine de plată cu numele firmelor furnizoare ale spitalului, menţionând însă codul de identificare fiscală şi contul IBAN ce aparţin societăţii controlate de Nicolae şi Cătălin Iordache. Procedând astfel, contabila a determinat cu intenţie ca persoanele din cadrul spitalului care au atribuţii în acest sens să semneze, fără vinovăţie, toate cele 70 de ordine completate de ea în maniera mai sus descrisă. În baza acestor ordine a fost transferată (traficată) suma totală de 3.988.688 lei din contul deschis la trezorerie de către spital în contul firmei administrate de membrii grupului infracţional. Imediat după ce sumele au fost transferate fără drept de spital în contul firmei Rivertex Project, banii au fost retraşi în numerar de membrii grupării. În cauză sunt efectuate cercetări faţă de cei trei împricinaţi şi de societatea comercială amintită pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată.

Sistemul informatic, afectat
De asemenea, în acelaşi dosar se efectuează urmărirea penală in rem (pentru faptă) şi sub aspectul infracţiunii de perturbare a funcţionării sistemelor informatice constând în aceea că documentele întocmite în fals şi datele din acestea au fost introduse în sistemul electronic de evidenţe contabile al spitalului, ceea ce a dus la alterarea în mod grav a evidenţelor şi rezultatelor financiare ale unităţii spitaliceşti.Ieri, cei trei suspecţi au fost conduţi la sediul DIICOT Piteşti în vederea audierii şi rămâne de văzut dacă procurorii vor dispune sau nu măsuri preventive împotriva vreunuia dintre ei.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

Filarmonica Pitești

Program Sibelius și Ceaikovski, la Filarmonica Pitești

Filarmonica Pitești organizează joi, 21 martie, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncțional, concertul simfonic ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar