Acasă / EVENIMENT / Greva generala pe termen nelimitat în spitalele din Argeş

Greva generala pe termen nelimitat în spitalele din Argeş

DoinaFanica01De maine, în spitalele din judeţ va fi declanşată o grevă generală pe termen nelimitat. Informaţia ne-a fost confirmată de Doina Fănică, liderul Sanitas Argeş. Motivul îl reprezintă diferenţele majore din grila de salarizare, iar protestatarii anunţă că până în acest moment nu au primit niciun semnal de rezolvare a problemelor revendicate şi spun că nu vor înceta greva până când Ministerul Sănătăţii nu va găsi soluţii de rezolvare a conflictului.Personalul medical susţine că nu şi-a dorit să se ajungă la această formă de protest, dar nu au altă soluţie pentru că după greva de avertisment de două ore de săptămâna trecută, nu s-a schimbat nimic, iar erorile din ordonanţa 20/2016 nu au fost corectate. Revendicările sindicaliştilor vizează corectarea discriminărilor sau inechităţilor salariale produse de OUG nr. 20/2016 şi OUG nr. 43/2016 sau de extinderea contractului colectiv de muncă la nivelul sectorului „Sănătate. Activităţi veterinare”. O altă revendicare adusă în atenţia decidenţilor o reprezintă elaborarea urgentă a unui nou regulament de sporuri, în care acestea să fie raportate la riscurile la care sunt expuşi angajaţii din sistemul sanitar. „Sanitas solicită includerea în anexele OUG nr. 20/2016 a tuturor categoriilor de personal omise, respectiv asistenţa socială, unităţi medico-sociale, personal TESA, DSP, creşe, medicină şcolară, cabinete studenţeşti şi grădiniţe, muncitori de supraveghere din psihiatrie. De asemenea, cerem calcularea sporurilor şi a drepturilor salariale la salariul de bază actual, conform ultimului act normativ în vigoare şi reaşezarea valorică a salariilor pentru unităţile clinice şi neclinice”, ne-a declara Doina Fănică.

Vor fi sigurate doar urgenţele
„Pe perioada grevei se va lucra doar cu o treime din personal, aşa cum prevede legea, şi se va asigura asistenţă medicală doar cazurilor urgente. Cabinetele de specialitate din ambulatoriu (policlinica) vor fi închise, nu vor fi acordate consultaţii, nu vor fi prescrise reţete, nu se vor elibera bilete de trimitere. În timp ce sistemul de sănătate se confruntă cu mari probleme, inclusiv cu deficit de personal (numai în Argeş a nevoie de circa 200 de cadre, începând de la medici până la asistenţi, infirmieri, alte categorii de personal), ministerul va trebui dă returneze guvernului 500 milioane lei, bani care în mod normal trebuiau alocaţi spitalelor, dar care nu au fost folosiţi. Suntem pur şi simplu revoltaţi de această situaţie şi nu înţelegem de ce ministerul a ţinut neutilizată această sumă”, a continuat liderul Sanitas Argeş.

Pacienţii, cei mai afectaţi
Potrivit Doinei Fănică, singura speranţă pentru dezamorsarea conflictului de muncă este ca luni şi marţi problemele să fie dezbătute în Camera Deputaţilor. Federaţia Sanitas aşteptată ca parlamentarii să trateze cu toată responsabilitatea modificările legislative solicitate de sindicalişti şi să procedeze în consecinţă. Aşa cum am precizat, greva generală din spitale este pe termen nelimitat. Din păcate, cel mai mult vor avea de suferit pacienţii, care nu vor putea beneficia nici de consultaţii, nici de reţete, nici de bilete de trimitere pentru diverse specialităţi. Sindicaliştii fac apel la înţelegerea oamenilor, susţinând că revendicările sunt în primul rând în favoarea pacienţilor, cărora trebuie să li se asigure prestaţii medicale de calitate, dar şi personalul din sănătate să fie remunerat potrivit importanţei activităţii pe care o depune.

Val. N

Despre Administrator

Citeşte şi ...

PetardeConfiscate01

Contrabandiştii, sub control judiciar

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar