Acasă / EVENIMENT / Grupuri de turişti recuperate de salvamontişti argeşeni

Grupuri de turişti recuperate de salvamontişti argeşeni

După ce acum o săptămână au fost solicitaţi să intervină de patru ori într-o singură nopte pentru a recupera grupuri de turişti blocate pe munte, nici în weekend-ul abia încheiat salvamontiştii argeşeni nu au avut linişte. Ei au fost chemaţi să ajute alte două grupuri de turişti care s-au aventurat pe trasee montane şi s-au confruntat cu probleme după ce i-a prins noaptea pe drum.

TuristiEpuizati02I-a prins noaptea pe munte
„Primul apel l-am primit de la un grup de trei turişti din Brăila, care au urcat din Valea Rea către Moldoveanu. După ce au făcut vârful, au început coborârea pe un traseu triunghi albastru spre lacul Galbena şi mai departe spre Furfuiescu. Ajunşi aici după un traseu lung de aproape o zi, şi-au dat seama, cam târziu, că mai era puţin şi se înnopta. Obosiţi şi de teamă să nu fie atacaţi de animale sălbatice ori să se accidenteze, au solicitat ajutor la Dispeceratul Salvamont, afirmând că sunt epuizaţi şi nu mai pot înainta. Am luat legătura cu ei şi i-am dirijat către fosta staţie meteo de la Maliţa. Totodată, le-am cerut să stea acolo până sosesc colegii noştri de la Formaţia Salvamont Nucşoara şi să nu mai înainteze pentru că, fiind beznă, apărea riscul de a nu mai fi găsiţi. Salvatorii montani nucşoreni au ajuns la ei aproape de miezul nopţii şi au constatat că ce trei, care-şi lăsaseră maşina în Valea Rea lângă Stâna lui Burnei, erau complet neechipaţi pentru munte. Ei au fost coborâţi în siguranţă şi operaţiunea s-a încheiat puţin după ora unui a nopţii”, ne-a declarat salvamontistul Cristian Toma, administrator al Salvamont Argeş.

Şi-a luxat glezna
„În timp ce se acţiona la Nucşoara, puţin după ora 21 un alt apel a fost primit prin 112, a continuat Cristian Toma. De data asta era vorba despre un grup de cinci turişti din Ploieşti. Şi ei făcuseră vârful Moldoveanu şi coborau prin pasajul La trei paşi de moarte spre refugiul Fereastra Zmeilor. În timp ce mergeau pe poteca îngustă, o femeie de circa 35 de ani a călcat strâmb, a suferit o entorsă de gleznă şi nu mai putea să continue deplasarea. În ajutorul ei a intervenit echipa aflată de serviciu la Cota 2000. Turista a fost urcată pe targă şi coborâtă până la Bâlea Lac, unde cei cinci aveau parcate autoturismele, acţiunea încheindu-se în jurul orei cinci a dimineţii”. Cristian Toma face din nou apel către turişti să nu se aventureze pe trasee necunoscute, să aibă echipament adecvat, să-şi dozeze eforturile şi să-şi asigure un interval de timp cu lumină de zi suficient, fiindcă la munte se înnoptează mai devreme.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

actiune politia locala-fotopress-24ro (5)

Sancționați contravențional pentru transport ilegal de persoane

Ieri, polițiștii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Stâlpeni au depistat un bărbat de 71 ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar