Acasă / EVENIMENT / Jandarmeria Montană – exercițiu pe Cheile Dâmbovicioarei

Jandarmeria Montană – exercițiu pe Cheile Dâmbovicioarei

exercitiu jandarmeria montana (2)Jandarmeria Argeş a desfăşurat, ieri, un exerciţiu de salvare-evacuare a doi turişti străini care au plecat pe traseul cabana Piatra Craiului – Cheile Dâmbovicioarei, iar după o anumită perioadă de mers au pierdut traseul marcat şi au ajuns într-o zonă greu accesibilă. Intrând în panică, aceştia au apelat la seviciul de urgenţă 112. Scenariul a presupus că, după primirea apelului, jandarmii montani au localizat apelanţii cu ajutorul coordonatelor GPS şi au început evacuarea acestora din zona respectivă. Evacuarea primului turist care acuza stări de vomă şi atac de panică s-a făcut din peretele stâncii cu ajutorul unui salvator montan, care a ajuns prin tehnici specifice alpinismului, asigurând victima şi coborând-o în rapel spre echipajul SMURD.

exercitiu jandarmeria montana (6)Al doilea turist a fost evacuat după eliberarea zonei cu ajutorul unei tiroliene, instalată la 50 de metri înălţime de la sol între doi versanţi deasupra drumului. Victima a fost aşezată pe o targă şi, fiind asistată în permanenţă de un jandarm montan, a fost lansată pe tiroliană până la mijlocul acesteia. Apoi, targa a fost coborâtă cu un dispozitiv de lansare pe coardă până la şosea, unde rănitul a fost preluat de un alt echipaj de salvatori, care l-a transportat cu o autospecială la spital. Principalele obiective ale exerciţiului au foste acelea de dezvoltare a capacităţii de interoperabilitate în sistem integrat, creşterea capacităţii operaţionale a structurilor de intervenţie, verificarea modului de aplicare a procedurilor operaţionale de intervenţie şi verificarea disponibilităţii mijloacelor tehnice de comunicaţii şi a vulnerabilităţii legăturilor de comunicaţii operative pentru asigurarea conducerii forţelor proprii şi a cooperării intra şi interinstuţionale.

exercitiu jandarmeria montana (7)„Reamintim faptul că jandarmii montani, pe lângă îndeplinirea misiunilor de ordine şi siguranţă publică pe traseele şi staţiunile turistice, intervin în zona montană pentru salvarea şi evacuarea persoanelor aflate în dificultate în zona de competenţă a postului. De menţionat este şi faptul că jandarmii montani sunt instruiţi de către specialişti în domeniul acordării primului ajutor pe timpul cursurilor din cadrul Centrului de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia”, se precizează într-un comunicat primit de la Jandarmeria Argeş.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

SoferBetiv01

A rămas FĂRĂ PERMIS după o postare pe FACEBOOK!

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar