Acasă / EVENIMENT / Jandarmii montani argeşeni în căutarea unui turist ucrainian

Jandarmii montani argeşeni în căutarea unui turist ucrainian

jandarmeria-montanaJoi, 25 februarie 2016, în jurul orei 14.15, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Argeş a primit un apel prin S.N.U.A.U. – 112, în care se sesiza faptul că cinci turişti din Ucraina au plecat de la Cabana Curmătura, jud. Braşov şi s-au campat în zona Refugiului Şaua Grindului, iar unul dintre turişti a plecat în dimineaţa zilei de 25.02.2016, ora 05.00, din locul de campare, necomunicând unde merge. Acest turist nu a mai revenit la refugiu, fapt care i-a determinat pe cei 4 turişti rămaşi în locul de campare, să ceară ajutorul jandarmilor montani.
I.J.J. Argeş a trimis în zonă 5 jandarmi din cadrul Postului de Jandarmi Montan Rucăr pentru contactarea şi recuperarea persoanelor care se aflau în Refugiul Şaua Grindului şi căutarea persoanei dispărute. Jandarmii ajunşi la Refugiul Şaua Grind – cota 2200 m, au găsit cele patru persoane care au cerut ajutor (doi bărbaţi şi două femei), acestea comunicând că grupul, iniţial format din 5 persoane, este campat în Refugiul Şaua Grind din după-amiaza zilei de 24.02.2016. În data de 25.02.2016, în jurul orei 05.00, o persoană din grup a ieşit din refugiu, lăsând bagajul şi echipamentul în refugiu, având însă cască de protecţie pe cap şi luându-şi actele de identitate asupra sa, plecând într-o direcţie necunoscută.
Persoana dispărută este de sex bărbătesc, vârsta aproximativ 25-30 de ani, de statură înaltă (aproximativ 1,80 m), îmbrăcat cu o geacă de culoare orange, pantaloni de culoare închisă, un fes pe cap de culoare verde şi bocanci în picioare.
La recomandarea jandarmilor de a-i însoţi până la prima localitate din judeţul Argeş, zona Dâmbovicioara, pentru a fi mai în siguranţă, grupul de 4 turişti a refuzat, motivând că sunt echipaţi corespunzător pentru zonele montane, că au hrană şi apă pentru cel puţin două zile şi că rămân în continuare la Refugiul Şaua Grind până când află ce s-a întâmplat cu colegul lor de grup.
În aceeaşi zi, 6 jandarmi montani braşoveni şi 4 salvamontişti, desfăşoară acţiuni specifice de căutare în zona lor de competenţă, luând în calcul posibilitatea ca persoana dispărută să se fi deplasat pe direcţia nord, spre Braşov.
Jandarmii au solicitat, conform procedurii, sprijinul unui elicopter din partea SMURD Târgu Mureş, care a ajuns la faţa locului în jurul orei 11.15, însă acţiunea de căutare este extrem de dificilă, având în vedere condiţiile meteo (ceaţă densă, vânt puternic).
În jurul orei 12.00, jandarmii montani argeşeni au realizat contactul cu cei 4 turişti rămaşi în Refugiul Şaua Grind, convingându-i să coboare într-o zonă sigură, unde vor primi asistenţă. La această oră, o parte din jandarmii montani desfăşoară activităţi de salvare-evacuare a celor 4 turişti, în timp ce o altă parte din efectivele de jandarmi montani şi salvamontişti continuă căutările persoanei dispărute.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

ArestatViol01

Violator ridicat de oamenii legii şi încarcerat

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar