Acasă / EVENIMENT / Justiţia vine în ajutorul şoferilor

Justiţia vine în ajutorul şoferilor

contraventii-foto-Mihai-NeacsuÎnalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în urma declarării unui recurs în interesul legii, că lipsa menţiunii cu privire la aplicarea sancţiunii suspendării dreptului de a conduce, a intervalului de timp şi a temeiului legal (articolul din Codul rutier) atrage nulitatea relativă a procesului-verbal de contravenţie prin care s-a dispus reţinerea permisului. Prin urmare, de acum încolo procesul-verbal de contravenţie prin care se dispune reţinerea permisului în vederea suspendării trebuie să conţină obligatoriu menţiunile cu privire la aplicarea sancţiunii complementare a suspendării dreptului de a conduce, durata suspendării, precum şi temeiul legal. Altfel, procesul-verbal e anulabil în instanţă la cererea conducătorului auto sancţionat.

„(…) Neconsemnarea, în cuprinsul procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, a sancţiunii complementare a suspendării dreptului de a conduce, a intervalului de timp în care acesta este suspendat şi a temeiului juridic este sancţionată cu nulitatea relativă parţială a procesului-verbal, condiţionată de producerea unei vătămări care nu poate fi înlăturată decât prin anularea măsurii privind reţinerea permisului de conducere”, se menţionează în decizia instanţei supreme.
Hotărârea ÎCCJ a fost deja publicată în Monitorul Oficial, a devenit aplicabilă şi îşi produce efectele juridice începând chiar de astăzi.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

furt curent

Jandarmii, din nou pe urmele hoţilor de energie

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar