Acasă / EVENIMENT / Mascaţii au descins peste samsarii de mașini

Mascaţii au descins peste samsarii de mașini

PerchezitiiSamsari01

Poliţişti de investigare a infracţiunilor economice au efectuat zeci de percheziţii în Capitală şi în 12 judeţe, printre care şi Argeşul unde a fost vizat un suspect din Piteşti, la sediile mai multor firme şi la locuinţele unor persoane bănuite de cauzarea unui prejudiciu de peste 21.000.000 de euro statului german. Activităţile s-au desfăşurat împreună cu investigatori fiscali germani şi au fost vizaţi samsari de autoturisme second-hand care au umplut târgurile auto din ţară, inclusiv cel din Piteşti. Iar maşinile care nu au fost duse în târguri au fost scoase la vânzare fie pe internet, fie expuse pe domeniul public fără să se plătească vreo taxă.

Percheziţii la 56 de adrese
Echipe comune de anchetă alcătuite din poliţişti specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Judeţene Cluj, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, împreună cu investigatori fiscali germani din cadrul Autorităţii Fiscale din Nürnberg Sud – Oficiul de Investigare a Fraudelor Fiscale, au efectuat mai multe percheziţii la domiciliile a 56 de persoane bănuite de evaziune fiscală. Descinderile s-au desfăşurat în judeţele Cluj, Alba, Arad, Argeş, Bihor, Constanţa, Hunedoara, Iaşi, Sălaj, Sibiu, Teleorman şi Tulcea, precum şi în municipiul Bucureşti, atât la adresele suspecţilor, cât şi cele ale societăţilor comerciale administrate de aceştia. Cu acest prilej au fost puse în executare 56 mandate de aducere a împricinaţilor, care urmează să fi duşi la audieri.

Evaziune prin firme fantomă
„Persoanele respective sunt bănuite de săvârşirea mai multor infracţiuni de evaziune fiscală, fapte comise pe teritoriul statului german, printr-un mecanism de fraudare a plăţii TVA în cadrul căruia ar fi fost utilizate societăţi comerciale de tip firmă fantomă din România, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia şi Austria. Practic, ar fi fost achiziţionate scriptic autovehicule prin intermediul acestor societăţi, evitându-se astfel plata TVA-ului către statul german, însă faptic beneficiarii reali ai achiziţiilor ar fi fost persoane fizice din România”, se arată într-un comunicat emis de Poliţia Română.

Anchetă comună
Acţiunea comună a poliţiştilor români cu reprezentanţii autorităţilor judiciare germane se desfăşoară în conformitate cu dispoziţiile Convenţiei cu privire la asistenţa judiciară reciprocă în materie penală între statele membre ale UE şi ale Deciziei-cadru a Consiliului din 13 iunie 2002, prin intermediul biroului naţional român din cadrul EUROJUST. Echipa comună de anchetă a devenit operaţională la sfârşitul lunii mai a acestui an şi a fost constituită cu scopul facilitării efectuării de cercetări penale în dosarele penale aflate în cercetarea Parchetului Nürnberg-Fürth şi a Parchetului de lângă Tribunalul Cluj, împreună cu poliţiştii Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Cluj.

Prejudiciu de zeci de milioane euro
Conform Inspectoratului General al Poliţiei Române, prejudiciul cauzat statului german ca urmare a săvârşirii acestor fapte a fost estimat la aproximativ 21.300.000 de euro, motiv pentru anchetatorii urmează să dispună măsuri asigurătorii pentru recuperarea pagubei. La acţiuni au participat poliţişti de investigarea infracţiunilor economice şi mascaţi de la Serviciul Acţiuni Speciale din cadrul inspectoratelor de poliţie din judeţele precizate.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

ControlTir01

Prins cu magnetul la tahograf

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar