Acasă / SOCIAL / Naiul fermecat la Filarmonica Piteşti

Naiul fermecat la Filarmonica Piteşti

Filarmonica Piteşti organizează joi, 11 octombrie, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncţional, un nou concert simfonic susţinut de orchestra simfonică a Filarmonicii Piteşti, dirijată de Gian Luigi Zampieri, solistă fiind, la nai, Andreea Chira. După ce săptămâna trecută am avut ca invitat un dirijor din Spania, Juan Jose Navarro, iată că, de data aceasta, revine la pupitrul dirijoral Gian Luigi Zampieri. În program: Béla Bartók/Gian Luigi Zampieri – 6 Dansuri româneşti pentru nai şi orchestră de coarde Johann Sebastian Bach/Gian Luigi Zampieri – Adagio în la minor BWV564 pentru nai şi orchestră de coarde și Badinerie din Suita nr. 2 BWV1067 pentru nai şi orchestră de coarde, Johann Sebastian Bach – Aria în Re major din Suita nr. 3 BWV1068 pentru orchestră de coarde, Antonio Vivaldi – Concertul în la minor, op. 3, nr. 6, pentru nai şi orchestră de coarde, Ennio Morricone/Gian Luigi Zampieri – Oboiul lui Gabriel din filmul Misiunea pentru nai şi orchestră de coarde, Grigoraș Dinicu/Adrian Gaspar – Hora Mărţişorului pentru nai şi orchestră de coarde și Wolfgang Amadeus Mozart – Simfonia nr.38 în Re major, KV 504 Pragheza.

gian luigi zampieriReprezentant al şcolii italiene de dirijat, unul dintre ultimii discipoli ai maestrului Franco Ferrara, Gian Luigi Zampieri a urmat studiile la Accademia di Santa Cecilia şi la Accademia Chigiana, obţinând, în 1988, Diploma de onoare. Ca organist şi dirijor, s-a perfecționat cu muzicieni de prestigiu precum Francesco De Masi, Carlo Maria Giulini, Ghenadi Rojdestvenski si Leonard Bernstein. Lansat din anii studenției în cariera dirijorală, Gian Luigi Zampieri a condus prestigioase orchestre din România (filarmonicile din București şi Craiova, Orchestra de Cameră Radio), precum şi din străinătate, din Brazilia, Anglia, Israel, Polonia, Mexic, Rusia, Italia. A colaborat cu soliști renumiți, printre care: Gabriel Croitoru, Alexandru Tomescu, Răzvan Suma, Florin Ionescu-Galati, Dana Borșan, Luiza Borac, Filip Papa, Vlad Dimulescu, Simina Croitoru, Francesco Manara, Francesco Pepicelli, Enrico Dindo. A dirijat la Festivalul Musica in Aulis din Bolzano concertul oficial de comemorare a zece ani de la moartea pianistului Arturo Benedetti Michelangeli. Concertele sale sunt înregistrate şi transmise de Radio România, RAI, Radio Vatican, Tv Spaniola, Radio Rusia, Uniunea Radiourilor Europene de la Geneva. În 1985 a îngrijit ediția italiană a filmului Amadeus de Milos Forman. Profesor titular de studii orchestrale la conservatoarele italiene de stat, Gian Luigi Zampieri este şi Cavaler al Sacro Militare Ordine Constantiniano di San Giorgio. În prezent, este dirijor invitat al Filarmonicii din Sao Carlos (Brazilia) şi dirijor permanent al Filarmonicii Oltenia din Craiova.

andreea chiraAndreea Chira descoperă taina naiului la Palatul Copiilor din București, ulterior înscriindu-se la Liceul de Muzică Dinu Lipatti din București. Deși foare tânără, obține numeroase premii la olimpiade, festivaluri, concursuri naționale și internaționale și colaborează cu Orchestrele de Tineret: Doina Dunării֦ Doina București si Românașul, cu care susține concerte în Coreea, Portugalia, Cehia, Franța, Belgia, Italia, Turcia. Austria. În 2007 este remarcată de interpeta de jazz Aura Urziceanu, care o promovează prin fundația sa la Televiziunea Română, unde susține un recital alături de zece interpreți consacrați. În 2010 s-a înscris la la preselecțiile concursului de muzică clasică Eurovision Young Musicians. Un an mai târziu absolvă Liceul de Muzica „Dinu Lipatti“ și pleacă la Viena la secția Muzicologie a universității austriece. Talentul ei a fost remarcat la Viena fiind invitată în concerte. Compozitorul austriac Roland Baumgartner, impresionat de talentul Andreei, introduce în producțiiile sale naiul. În perioada 2013 – 2014 naista înregistrează primul său CD cu muzica lui Roland Baumgartner, compusă special pentru nai. Din 2016, predă naiul la Galeria de artă Five Plus Art în Viena și la Școala Populară de Arte din Baden bei Wien. Colaborarea cu pianistul și compozitorul Adrian Gaspar la proiectul Classic Meets Jazz Meets Folk a dus la susținerea unui turneu european, realizat în colaborare cu Institutul Cultural Român și Forumul Cultural Austriac în Catania, Aci Bonaccorsi, Roma, Madrid și Bruxelles. Andreea Chira a fost, după legendarul Simion Stanciu, prima naistă invitată să susțină un recital în cadrul Concertului de Crăciun, din decembrie 2017, de către I Solisti Veneti, sub bagheta maestrului Claudio Scimone, în Padova (Italia). Vara aceasta, naista Andreea Chira a susținut trei concerte extraordinare în Belluno, Dobbiaco și Merano în cadrul Festivalului Veneto (Italia). Este în premieră la Filarmonica Pitești.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

Festivalul Tinerilor jazz pop

Preselecție „Festivalul Tinerilor”, ediția a IV -a

Filarmonica Pitești organizează a IV – a ediție a Festivalului Tinerilor. Evenimentul se adresează tinerilor ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar