Acasă / SOCIAL / Părintele Onu, dat afară din Mavrodolu

Părintele Onu, dat afară din Mavrodolu

Este de-ajuns să fi intrat măcar o sigură dată în biserica Mavrodolu, ca să-ţi doreşti să vii şi a doua oară, şi a treia… Cel care cu harul său a reuşit să aducă bucuria în sufletele multor oameni, părintele Constantin Onu, a devenit emblema acestui lăcaş de cult. Implicat deopotrivă atît în acţiuni religioase, cît şi educative, insuflase multora credinţa şi dorinţa de a se apropia de Dumnezeu.
Cu binecuvîntarea Înalt Prea Sfinţitului Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, a înfiinţat prima biserică ortodoxă pentru surdomuţi din România şi prima biserică pentru copii. Toate aceste realizări nu au contat atunci cînd părintele Onu a „deranjat“. Săptămîna trecută, i s-a adus la cunoştinţă de către Eparhia Argeşului şi Muscelului că nu mai este parohul Bisericii Mavrodolu, că nu mai are voie să slujească în lăcaşul de cult amintit, ci doar în biserica pentru surdomuţi, amplasată în aceeaşi curte. Enoriaşii sînt supăraţi şi deja au început să strîngă semnături de susţinere a duhovnicului lor. Părintele consilier Caliopie a explicat că părintelui Onu i se va permite să facă tot ce înseamnă program de slujbă acreditat şi care face parte din tipicul bisericii, însă nu se va mai ocupa de gestiune, de coordonarea activităţilor de gospodărire.
De aproximativ o săptămînă, la Biserica Mavrodolu domneşte tensiunea. Enoriaşii care de obicei mer¬geau în lăcaşul de cult să se roage au aflat cu stupoare că părintele Constantin Onu nu mai slujeşte în biserică, ci doar în cea destinată sur¬zilor şi orbilor. Vestea s-a răspîndit repede, astfel că nemulţumirile credincioşilor au crescut. Duminică, părintele Onu a lipsit de la slujbă, însă nici noul paroh, părintele Horia Dumitrescu, pînă mai ieri preot la biserica Sfînta Treime, din Piteşti, nu a fost prezent. „Am aflat că părintele Onu nu mai este paroh. Nu s-a făcut în mod oficial, aşa cum ne aşteptam să se facă. Presupun că s-au făcut nişte numiri. În mod oficial, am observat doar că a fost afişat programul de liturghie, modificat, acolo apă¬rînd numele noului paroh. Sînt informaţii care nu ne-au picat deloc bine nouă, enoriaşilor. Părintele Con¬stantin Onu nu a oficiat duminică Sfînta Liturghie. Nu a fost nici celălalt preot. Din cîte am aflat, nu i se mai dă voie să slujească, şi durerea noastră principală este că părintele nostru, duhovnicul nostru, a fost scos de la Mavrodolu. S-au lipsit de dumnealui într-un mod neplăcut. Toa¬tă lumea e tensionată, nu doar din cadrul parohiei. Am auzit că biserica pentru copii va fi transformată în capelă mortuară. Am primit aceste informaţii neoficial. Nu a ve¬nit o persoană abilitată să ne spu¬nă ce se întîmplă. Aşteptăm acest lu¬cru! Simţim o mare frustrare. Sîntem oameni care mergem în Casa Domnului să ne rugăm şi nu putem accepta o astfel de nedreptate!“, spunea Cosmin Bolovan, consilier în cadrul Bisericii Mavrodolu. Acesta a ţinut să precizeze că nu vorbeşte doar în calitate de consilier, ci şi ca enoriaş şi credincios al acelei biserici.

Vor să transforme biserica copiilor în capelă mortuară
Am vrut să aflăm de la părintele Constantin Onu ce s-a întîmplat şi ce va face în continuare. Cu calm, acesta a spus doar atît: „Sînt surprins şi şocat! Doar atît am să vă spun, că voi face ascultare faţă de arhiereul meu, Înalt Prea Sfinţitul Calinic“. În curtea Bisericii Mavrodolu se aflau cîţiva credincioşi, veniţi să se roage. Atunci cînd au aflat că părintele Onu nu mai slujeşte la Mavrodolu, o tînără a izbucnit în lacrimi. „E nedrept! Cum să-i facă asta părintelui? Omul ăsta a făcut numai bine. Tot ce se vede în curtea asta e făcut la îndemnul lui, cu sprijinul credincioşilor. Cine a vrut să-l îndepărteze? Eu veneam mereu aici la slujbă şi de fiecare dată am auzit o vorbă bună de la părinte. Mereu m-a sfătuit şi mi-a ascultat supărările cu răbdare“, spunea aceasta. O femeie mai în vîrstă a spus: „Miercuri l-au anunţat că nu mai e paroh şi nu mai poate sluji decît în biserica din spate pentru surdomuţi. Am auzit că vor să închidă şi biserica copiilor. Părintele a făcut această biserică din dorinţa de a-i apropia pe copii de credinţă, să-i înveţe tainele Bibliei şi să-i îndepărteze de ispitele care-i pîndesc la tot pasul. Au luat din bisericuţă icoanele, crucile, au lăsat sala goală“.

Preoţii au refuzat să vorbească
Ieri, cînd echipa Curierului zilei a ajuns la Biserica Mavrodolu, un preot însoţit de cîţiva tineri tocmai lipeau pe uşă noul program de slujbe. Am încercat să discutăm cu aceştia despre situaţie, însă nu am reuşit să avem un dialog, fiind rugaţi să ne adresăm Eparhiei Argeşului şi Muscelului. Orice încercare de a vorbi cu vreun alt preot a rămas fără răspuns. Am intrat în Biserica copiilor cu hramul Sfîntul Stelian Paflagonul, dar era goală. Într-adevăr, lipseau icoanele şi celelalte obiecte de cult din lăcaş. Ne-am adresat bătrînei care vindea lumînări. Nici de data aceasta nu am avut mai mult noroc. Femeia s-a uitat lung la noi, nu a scos nici măcar un cuvînt, dar a izbucnit în lacrimi şi a plecat.
„I se permite să facă tot ce înseamnă program de slujbă“
Contactat telefonic, arhidiaconul Caliopie, consilier Economic şi Construcţii bisericeşti, din cadrul Eparhiei Argeşului şi Muscelului, a infirmat că părintele Onu nu mai are voie să slujească. Mai mult, a precizat că, în calitate de consilier eparhial, Constantin Onu va fi implicat în mai multe proiecte sociale la nivel judeţean. „Da, aşa este, părintele Onu nu mai este paroh. Trebuie să vă explic. Parohul este gestionarul, cel care coordonează activitatea de gospodărire. Părintele Onu slujeşte în continuare, este consilier eparhial în continuare. Noi ne propunem să facem nişte activităţi mult mai aplicate, mult mai sociale, de ajutorare a oamenilor. Părintele Onu trebuie să meargă cu noi să coordoneze activităţile din judeţ. Este pus responsabil pe sectorul de surzi de orbi şi de rromi“. Întrebat dacă biserica pentru copii va fi închisă, aşa cum se vehiculează, acesta a răspuns: „N-a spus nimeni asta! Este o diversiune pusă la cale de oameni care nu îşi văd de treabă. Biserica copiilor fusese transformată în magazin. Erau expuse acolo icoane şi obiecte de cult oferite spre vînzare. Ca să înţeleagă toată lumea! Se permite să se facă tot ce înseamnă program de sujbă acreditată şi care face parte din tipicul bisericii. Este o perioadă în care oamenii încearcă să ducă lucrurile într-o zonă care nu este reală, încercînd să discrediteze. N-avem nici un fel de interes să stricăm pacea unei parohii“, a conchis arhidiaconul Caliopie.

Biserica pentru copii nu va fi transformată în capelă
Aşa cum era firesc, am dorit să aflăm dacă schimbarea a fost făcută în urma unor derapaje de la activitatea bisericeadcă a părintelui Constantin Onu. „Nu i se impută nimic. Părintele Onu are o altă misiune. Se ocupă de nişte categorii defavorizate. Este consilier eparhial şi coordonează toată activitatea misionară într-un judeţ, nu doar la o biserică. Singura modificare este că nu mai e paroh, adică nu mai taie chitanţe şi nu mai răspunde de inventar. Toate lucrurile se vor pune în rînduiala lor firească!“, a precizat. Am întrebat de ce a fost adus ca paroh preotul Horia Dumitrescu, de la Biserica Sfînta Treime, şi nu a fost numit în această funcţie un preot dintre cei care slujesc la Biserica Mavrodolu. „Este o diversiune! Este o răutate din partea unora şi altora! Bărbatul care a fost adus are o anumită conduită. Facem şi noi nişte selecţii. Nu putem să punem pe cineva care nu se descurcă“. În încheiere, arhidiaconul Caliopie a ţinut să puncteze faptul că părintele Onu poate sluji în continuare la Biserica Mavrodolu şi că „biserica pentru copii nu va fi transformată în capelă mortuară“.

Proiectele părintelui Constantin Onu
Părintele Constantin Onu a învăţat limbajul mimico-gestual în urmă cu mulţi ani şi astăzi ţine slujbe pentru surdomuţi. A dărîmat casa parohială şi a construit în acelaşi spaţiu biserica pentru surdomuţi. Proiectul a fost unic în lumea ortodoxă din România, fiind demarat cu binecuvîntarea şi sprijinul Înalt Prea Sfinţitului Calinic. Acum există 22 de biserici pentru surzi în România. Pe cînd biserica pentru surdomuţi se înălţa cărămidă cu cărămidă, în 2008 s-a aprobat primul limbaj mimico-gestual liturgic din lumea ortodoxă, iar într-o carte părintele Onu a explicat şi argumentat fiecare gest al acestui limbaj. Un alt proiect îndrăzneţ al părintelui Onu a fost biserica pentru copii. „Cu binecuvîntarea Înalt Prea Sfinţitului Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, la data de 1 ianuarie 2007, a fost înfiinţată biserica pentru copii cu hramul Sfîntul Stelian Paflagonul, în incinta Bisericii Mavrodolu din Piteşti. Printre factorii determinanţi demarării acestui proiect putem aminti faptul că o mare parte a elevilor nu beneficiază de suport din parte familiei din cauze variate, în unele cazuri, chiar justificate… Scopul înfiinţării acestei biserici este: deprinderea normelor morale, creştine şi ale ordinii sociale, în vederea prevenirii şi combaterii fenomenelor antisociale, crearea unor obişnuinţe de comportament adecvate cerinţelor morale şi sociale, integrarea sistemelor de norme religioase şi civice în sisteme operative, funcţionale de ordine morală şi ordine socială, formarea comportamentelor de toleranţă şi acceptare a sistemului normativ şi determinarea unor pa¬ra¬metri educaţionali de implementare a cunoştinţelor teoretice in acţiuni practice, crearea premiselor de derulare a unor programe educaţionale la nivelul comunităţii privind combaterea unor fenomene sociale care aduc atingere sănătăţii şi integrităţii morale şi fizice a individului (consumul de alcool, stupefiante, fenomenul Emo, criminalitate, aderare la un grup infracţional, comportamentul exhibiţionist în privinţa vieţii personale etc.)“ se spunea într-un comunicat oficial la acea dată. Acum oamenii se tem că biserica ar putea fi transformată în capelă.

Sursa text-curier.ro
Foto-Mihai Neacsu

Despre Administrator

Citeşte şi ...

Avertizare-meteorologică (1)

ISU Argeș: Informare meteorologică

INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 17 aprilie, ora 10 – 18 aprilie, ora 20 Fenomene ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar