Acasă / EVENIMENT / Primarul din Berevoeşti nu şi-a făcut datoria

Primarul din Berevoeşti nu şi-a făcut datoria

prefect-fotopress24roÎntrucât există suspiciuni privind anchetele sociale pentru acordarea de ajutoare sociale rudarilor din Gămăceşti, care aveau sclavi în gospodării, Prefectura Argeş a extins verificările. S-a aflat că pe 1 noiembrie 2015 a murit în condiţii suspecte un bărbat sechestrat şi exploatat, a cărui identitate este necunoscută, iar cazul face obiectul unui dosar penal instrumentat de Poliţia Argeş.

 

A înaintat două adrese
„După acest nefericit eveniment, primarul din Berevoeşti a transmis, pe 9.11.2015, o adresă către postul local de poliţie şi încă una către Secţia de Poliţie Rurală Schitu Goleşti. În ele se consemna că există suspiciuni că în unele familii se află minori fără acte de identitate, folosiţi la diverse activităţi care nu sunt specifice vârstei lor şi solicita sprijinul poliţiei să ia măsuri pentru identificarea lor. I se răspunde că el, ca primar, are obligaţie legală să efectueze, prin compartimentul specializat, anchetă socială şi să sesizeze DGASPC Argeş. Pe 9.11.2015, primarul (Florin Proca, n.r.) a constituit o comisie pentru identificarea minorilor fără acte de identitate şi punerea în legalitate, nu şi pentru a-i identifica şi salva pe minorii puşi la muncă forţată. Abia peste două luni, pe 6.01.2016, primarul, prin compartimentul de asistenţă socială, face o aşa-zisă anchetă socială la domiciliul unui suspect din dosarul sclaviei, dar surprinzător nu au fost identificaţi minori sechestraţi sau supuşi la muncă forţată. Practic, într-un caz de o gravitate extremă, primarul s-a limitat doar să trimită două adrese şi să efectueze formal o aşa-zisă anchetă socială”.

Nu şi-a făcut datoria
„Concluzia, a continuat prefectul, este că primarul din Berevoeşti, după cum el însuşi afirma în adresele transmise poliţiei, ştia de existenţe unor minori supuşi la muncă forţată, dar nu a făcut nimic concret pentru identificarea şi salvarea acestora. Este motivul pentru care afirm cât se poate de răspicat că primarul nu şi-a făcut datoria”, a declarat la conferinţa de presă de ieri prefectul Cristian Soare. Prefectul a mai afirmat că, deocamdată, nu a fost stabilit un prejudiciu, iar beneficiarii de ajutor social primesc bani în continuare, întrucât nu există o decizie care să ducă la sistarea plăţilor. Verificările sunt în plină derulare şi aşteaptă să afle la ce concluzii finale vor ajunge corpul de control şi inspectorii AJPIS. În funcţie de constatări se poate ajunge nu doar la sistarea plăţilor, ci şi la obligarea de restituire a sumelor încasate ilegal.
Dacă tot s-a amintit de recuperarea pagubelor, ar fi nemaipomenit dacă şi cei care se fac vinovaţi de această situaţie (primar, viceprimar, secretar, asistent social etc) ar fi puşi să plătească din propriul buzunar pentru superficialitatea – ca să nu zicem altfel – cu care au întocmit dosarele.

Val. N. Foto-Mihai N.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

PerchezitiiSamsari01

Mascaţii au descins peste samsarii de mașini

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar