Acasă / EVENIMENT / Profesorul Ziguli înmormântat ca un mare conducător

Profesorul Ziguli înmormântat ca un mare conducător

Lumea sportului argeşean şi-a luat sâmbătă rămas bun de la părintele baschetului piteştean. Directorul CSM Piteşti şi directorul tehnic al BC Argeş, George Ziguli a decedat marţi seară în urma unui infarct miocardic la vârstă de 60 de ani. Şeful clubului din Ştrand a fost condus pe ultimul drum de peste 1.000 de persoane care au ţinut să îi mulţumească pentru tot ceea ce a făcut pentru sportul argeşean.
Cel alintat de suporteri „Lupul” este considerat pe bună dreptate şi fără nici un fel de exagerarare un Dobrin al baschetului pentru că în anul 2000 a reuşit să câştige titlul naţional, singurul din istoria clubului. Tot ca antrenor, Ziguli şi-a mai trecut în palmares un titlu de vicecampion naţional iar în calitate de director tehnic o Cupă şi Supercupă a României.

Primarul şi prefectul au depus coroane
Trupul neînsufleţit al celui supranumit „Profesorul ” datorită performanţelor sportive pe care le-a avut a fost depus încă de vineri după amiază la Sala Sporturilor din Piteşti unde a cunoscut gloria atât ca antrenor cât şi ca director tehnic al BC Argeş. Pe la căpătâiul lui Ziguli au trecut sportivii şi antrenorii de la CSM Piteşti, fotbaliştii, rugbiştii, voleibalistele şi handbalistele de la SCM Piteşti, baschetbaliştii de la BC Argeş, oamenii simpli care îl ştiau de la sală de la meciurile echipei de baschet dar şi multe personalităţi din lumea sportului de la nivel local dar şi central. Printre cei prezenţi la sală s-au numărat primarul Tudor Pendiuc şi prefectul judeţului Argeş, Mihail Oprescu. Cei doi au depus câte o coroană de flori şi au prezentat condoleanţe familiei îndurerate.

Multe personalităţi la funeralii
Cu o jumătate de oră înainte de începerea funeraliilor, la Sala Sporturilor şi-a făcut apariţia şi Carmen Tocală, ministrul secretar de stat în Ministerul Sporturilor care a venit cu două coroane, una din partea Ministerului Sporturilor iar cealaltă din partea premierului Victor Ponta care a evitat să vină la sală pentru a nu lăsa loc de interpretări fiind în campania electorală. Tot la sală a mai venit preşedintele Federaţiei Române de Baschet, Horia Păun, şeful Federaţiei Române de Kaiac-Canoe, Ioan Bîrlădeanu, secretarul general al Ministerului Sportului, Cristian Săndulache, fost elev al lui George Ziguli, antrenorii federali, Ion Constantin şi Tudor Costescu, managerii cluburilor Steaua, CSM Oradea şi Energia Rovinari, Virgil Stănescu, Şerban Sere şi Radu Stroescu precum şi mulţi directori de la cluburile sportive din ţară. Reprezentanţii mai multor echipe de baschet din ţară care nu au putut veni pentru că formaţiile lor avea meciuri chiar în ziua înmormîntării au trimis coroane de flori.

A părăsit sala în aplauze
Faptul că George Ziguli a fost o personalitate a sportului extrem de cunoscută şi iubită de către piteşteni şi nu numai s-a văzut şi prin numărul foarte mare de coroane depuse. Membrii familiei şi cei apropiaţi au avut nevoie de două camioane pentru a le transporta. La ora 11 la Sala Sporturilor a avut loc o slujbă de pomenire la care a asistat şi galeria echipei FC Argeş. În sicriul în care se afla trupul lui George Ziguli, membrii familiei şi fanii au pus o minge de baschet dar şi un fular alb-violet. Înainte de a părăsi arena, ministrul Carmen tocală şi antrenorul Hristu Şapera au ţinut discursuri emoţionante. Profesorul a părăsit sala în aplauzele galeriei şi a celor prezenţi fiind transportat cu o limuzină mortuară de ultimă generaţie care de obicei este închiriată de personalităţi. Cortegiul funerar s-a pus în mişcare iar coloana de maşini se întindea pe un kilometru. Apropiaţii au decis ca Ziguli să fie dus la locuinţa la care a locuit, dar şi la apartamentul din centrul oraşului în care a copilărit după care să revină la cimitirul Sfântu Gheorghe unde a avut loc o altă slujbă. Biserica de la cimitir unde s-a ţinut această slujbă a fost neîncăpătoare pentru cei prezenţi iar sute de persoane au rămas pe afară aşteptând să se termine slujba care a durat aproape oră.

Înmormântat lângă soţie
După terminarea slujbei, cortegiul s-a pus din nou în mişcare, de această dată spre locul de veci unde urma să îşi doarmă somnul veşnic. George Ziguli a fost înmormântat într-o criptă alături de soţia sa, farmacista Margareta Florina care a decedat anul trecut după ce a pierdut lupta cu o boală incurabilă. Sicriul cu corpul neînsufleţit a fost purtat pe braţe de baschetbaliştii de la BC Argeş care aveau ochii în lacrimi şi care cu greu mai puteau scoate câteva cuvinte. Ceremonia religioasă a luat sfârşit în jurul orei 14 după care cei prezenţi au fost invitaţi la restaurantul Ramada unde urma să aibă loc parastasul la care au participat aproximativ 300 de persoane.

Tocală: „Visele lui să devină realitate”
Carmen Tocală, ministrul secretar de stat în Ministerul Sportului le-a cerut celor de la BC Argeş să continue munca începută de George Zigli: ” Este o zi tristă pentru sportul românesc şi pentru baschetului românesc. Am pierdut un prieten şi un om bun care a făcut foarte multe lucruri bune pentru sport. Baschetul a pierdut un profesionist adevărat care a iubit foarte mult acest club şi acest oraş. Sînteţi obligaţi să duceţi mai departe munca acestui om şi să faceţi tot posibilul ca visele lui să le transformaţi în realitate”.

Şapera: „Îl facem să fie mândru de noi”
Antrenorul Hristu Şapera a promis că va face tot posibilul ca echipa de baschet să realizeze obiectivele la care visa şi Ziguli: „Este foarte greu să îmi găsesc cuvintele în aceste momente grele. George Ziguli este un model care trebuie urmat de toată lumea sportului. În această perioadă de timp în care am stat lîngă el am avut foarte multe lucruri de învăţat. Am avut şi momente grele peste care am reuşit să trecem. Am învăţat de la el că performanţa se face cu sacrificii, muncă şi perseverenţă. Vom face tot posibilul ca de acolo de unde este să fie mîndru de noi”.

Duinea Marius/Foto Mihai Neacsu

Despre Administrator

Citeşte şi ...

CercetariMunitii01

Deţinea ilegal muniţie

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar