Acasă / SOCIAL / S-a dat startul la „Toamna piteşteană”

S-a dat startul la „Toamna piteşteană”

Ieri, pe o vreme extraordinar de frumoasă, însorită şi caldă (dup sufletul omului, cum zice românul), în prezenţa autorităţilor municipale şi judeţene precum şi a unor parlamentari de Argeş, a fost deschis oficial târgul cu produse de sezon „Toamna piteşteană”.

Organizat de Primăria, Consiliul Local, Centrul Cultural, Serviciul Public de Exploatare a Patrimoniului Municipiului (SPEPM) şi Salpitflor Green Piteşti, evenimentul, ajuns la cea de a XII-a ediţie, a atras o mulţime vizitatori şi zeci de comercianţi şi producători.

Explozie de arome şi culori…
Tot platoul din Piaţa „Vasile Milea” era o adevărată explozie de arome şi culori cum numai toamna sunt întâlnite. Peste 40 de producători cu pastramă, brânză, caşcaval, mezeluri, lactate, vin şi must, miere, flori, fructe ofereau marfă de cea mai bună calitate. Alături, chiar dacă era destul de devreme, terasele cu mici, bereşi răcoritoare nu duceau deloc lipsă de muşterii, iar într-un colţ erau amenajate standuri cu articole de artizanat. Fiind sezonul murăturilor, gospodinele au ocazia să-şi procure la preţuri de producător legume şi zarzavaturi pentru cămara de iarnă de la cei peste 90 de ofertanţi. „Înce¬pând cu 16 octombrie, comercianţii/producătorii îşi vor putea continua activitatea, fără a li se percepe vreo taxă, în piaţa de gross din zona Bowling, unde au fost asigurate toate condiţiile, de la locuri de parcare, iluminat public şi alimentare cu energie electrică a spaţiilor, până la grupuri sanitare”, ne-a declarat Constantin Zichil, directorul SPEMP.

… Şi de preţuri
Şi pentru că, de regulă, oamenii sunt interesaţi de preţurile practicate, o spunem de la bun început că or fi fost ele de producător, dar suficient de… piperate. Astfel, pastrama costa 25 lei/kg, cârnaţii afumaţi 35 lei, şunculiţa ţărănească 30 lei. Doar slănina de casă era mai… modestă, în sensul că se vindea cu 25 /kg. Tot atât costa şi telemeaua de oaie, în timp ce caşul afumat era oferit la 18 lei/kg, dar brânza de burduf nu se lăsa pusă-n şacoşă cu mai puţin de 35 lei/kg. Cât pulpa de porc afumată. În „cartierul” apicultorilor mierea se vindea cu preţuri între 9 şi 28 lei borcanul (cel de 2 kg ajungea la 60 lei), fagurele cu 8-22 lei/bucata , polenul cu 8 lei, siropul din muguri de brad cu 15 lei sticla de 0,5 litri, iar o sticluţă cu tinctură costa 15 lei. Trecând la sectorul legume-fructe, aici preţurile erau cele mai diversificate. Ceapa costa 2 lei kilogramul (4 lei ceapa de apă), varza 1,50 lei, fasolea teci 8 lei, respectiv 8-9 lei cea uscată, morcovul 2 lei, gogoşarii şi aredii kapia 5 lei, roşiile între 3,50 şi 5 lei. Alăturea se lăfăiau castraveţii cornison care, spre surprinderea gospodinelor, costau 4 – 7 lei/kg (tot atât făcea şi ardeiul iute), în timp ce vinetele erau 4 lei, dovleacul de copt 2,50 lei, ardeiul gras 4 lei, pepenii pentru murat 3 lei. Forţos cât cuprinde, spanacul verde de solar costa 9 lei/kg, dar era devansat de hrean, care se vindea cu 15 lei kilul. Cel mai ieftin produs era… porumbul de fiert (adus cine ştie de pe ce meleaguri), care costa 1,50 lei. Ştiuletele, nu kilogramul. Ceva mai domoale erau preţurile la fructe, unde merele costau 4 lei/kg, perele 6-7 lei, prunele 4-6 lei, strugurii 3,50-7 lei, gutuile 6 lei, piersicile (de Dâmboviţa) 4 lei.
Cum manifestarea abia a început, clienţii speră ca în zilele următoare preţurile să mai scadă, mai ales că meteorologii anunţă vreme în răcire cu ploi şi intensificări de vânt.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

Avertizare-meteorologică (1)

ISU Argeș: Informare meteorologică

INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 17 aprilie, ora 10 – 18 aprilie, ora 20 Fenomene ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar