Acasă / EVENIMENT / Sub control judiciar pentru violenţă în familie

Sub control judiciar pentru violenţă în familie

ViolentaFamilie01

Un bărbat din Poiana Lacului a ajuns sub control judiciar din cauza violenţei în familie. Judiciarişti ai Biroului de Investigaţii Criminale, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş, l-au reţinut 24 de ore pe bază de ordonanţă pe Mihai Viorel F., de 42 de ani, pentru comiterea de acte de violenţă în familie, ameninţare şi hărţuire. Bărbatul este bănuit că, în cursul lunii decembrie 2018, şi-ar fi lovit în repetate rânduri concubina până când, sătulă de bătăile primite, femeia a părăsit locuinţa comună. Cu toate acestea, individul nu a lăsat-o în pace, ci a recurs la ameninţări şi a hărţuit-o, crezând că astfel o va determina să se întoarcă la el. Numai că femeia a solicitat sprijinul poliţiei, iar agresorul a ajuns în arest. Prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti cu propunerea de a fi dispuse măsuri preventive, cel în cauză a fost pus sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Ordin de protecţie provizoriu?
Pornind de la această situaţie, precizăm că prevederile legale s-au modificat în sensul că, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă în familie pot emite un ordin de protecţie provizoriu, valabil cinci zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător. Ordinul respectiv este emis atunci când se constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc. Ordinul stabileşte procedura de intervenţie a poliţiştilor, de cooperare cu celelalte instituţii cu atribuţii în prevenirea şi combaterea violenţei domestice, metodologia de utilizare a formularului de evaluare a riscului şi procedura de emitere a ordinului provizoriu, precum şi cea de punere în executare a acestuia.

Agresorul poate fi evacuat
Intervenţiile poliţiştilor se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin 112, formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către cei care au asistat la producerea actelor respective sau de către alte persoane. Documentul prevede şi modul în care poliţiştii trebuie să acţioneze în situaţii speciale, spre exemplu în cazul evacuării agresorului din imobil, căruia i se oferă timpul strict necesar pentru ca acesta să îşi poată lua documentele de identitate, bani, medicamentele sau alte bunuri personale de strictă necesitate. De asemenea, oamenii legii informează atât victima, cât şi agresorul cu privire la drepturile şi obligaţiile lor şi măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situaţiei de fapt. Ei pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor şi pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate, iar dacă se impune, solicită intervenţia echipelor medicale. Prin ordinul de protecţie poliţistul poate dispune faţă de agresor şi alte obligaţii sau interdicţii cum ar fi păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, faţă de resedinţă, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate etc

Despre Administrator

Citeşte şi ...

Accident Țițești

Accident între două autoturisme în comuna Țițești

  Accident rutier produs în comuna Țițești, în care sunt implicate două autoturisme. În urma ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar