Doi profesori și directorul Şcolii Gimnaziale Recea au fost obligaţi să plătească, în solidar cu instituţia de învăţământ şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, 15.000 de euro daune morale unei eleve. Decizia este definitivă şi a fost luată de Curtea de Apel Pitești la șase ani după producerea accidentului.
Dosar clasat după trei ani
Evenimentul, despre care am relatat la acel moment, a avut în ultima săptămână lunii octombrie 2016. Izabela L., în vârstă de 10 ani, pe atunci elevă în clasa a patra, a suferit o dublă fractură de tibie în timpul unei recreații după ce un dulap din sala de curs, care nu era fixat de perete, s-a prăbușit peste ea. O altă colegă de-a ei a fost rănită mai ușor. Copila a fost transportată mai întâi la Spitalul de Pediatrie Piteşti, iar după trei zile a fost transferată la Spitalul „Marie Curie” din Capitală, unde a fost operată de două ori şi a avut nevoie de 70 de zile îngrijiri medicale.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Costeşti a deschis dosar penal mai întâi pentru neglijentă în serviciu, după care au urmat schimbări succesive ale încadrării juridice în vătămare corporală din culpă, apoi în fals în înscrisuri sub semnătură privată şi în cele din urmă în fals intelectual. La trei ani după incident, procurorul de caz a renunțat însă la urmărirea penală, dosarul fiind clasat.
Părinţii nu au renunţat
Întrucât ancheta nu a găsit vinovaţi, părinții copilei au continuat lupta în instanța civilă solicitând 100.000 de euro despăgubiri, dar Curtea de Apel Piteşti l-a acordat 15.000 de euro.
Inițial, unul dintre profesori a fost scos din cauză după ce Tribunalul Argeş, ca primă instanță, a considerat că respectivul cadru didactic, care ar fi trebuit să asigure serviciul pe şcoală alături de un coleg, nu ar avea responsabilitate faţă de cele întâmplate fiindcă în momentul producerii accidentului era la cursuri la o altă instituție de învățământ. Magistrații Curții de Apel Pitești, ca instanţă de recurs, au considerat că absenţa profesorului nu este o scuză şi că nu trebuia să fie planificat să facă de serviciu dacă nu era fizic în instituția de învățământ.
Încă simte efectele
După șase ani de la eveniment Izabela L. încă simte efectele accidentului suferit. „La frig mă doare, am o parte a piciorului unde nu simt și mi-este greu, că mulți colegi de-ai mei mi-au spus că am un picior mai subțire și unul mai gros, adică mi-au atras atenția și mă simt prost față de ceilalți”, a declarat aceasta unui post naţional de televiziune. Iar tatăl său spunea că fata nu este bine, că nu simte o parte a piciorului, că trebuie să facă recuperări şi pentru cât a suferit fiica sa, suma (acordată) e prea mică.
Buni de plată
Lăcrămioara B., directorul şcolii din Recea, le declara reporterilor: „Acum fata s-a făcut bine. La banchet juca pe tocuri și la școală a venit pe tocuri! M-a întrebat cineva când i-am spus că trebuie să dăm 15.000 de euro, a zis: păi ce s-a întâmplat, a murit, să dăm așa sumă mare ?!”
Iar Dumitru Tudosoiu, inspector şcolar general, spunea: „Noi am susținut cauza părintelui, adică am spus că cine este vinovat să plătească. Trebuiau să-și facă treaba acolo, în școală, directorul, cu profesorii de serviciu, trebuia să se asigure că toate materialele și echipamentele didactice sunt fixate şi nu pot conduce la apariția unor accidente”.
Acum, după şase de la accident, conducerea școlii din Recea a hotărât, în sfârşit, ca toate dulapurile să fie fixate în perete pentru a nu se mai repeta asemenea incidente care uneori pot avea consecinţe dintre cele mai grave.
Citeşte şi ...
Bărbat prins în flagrant delict când oferea spre vânzare droguri de risc
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. ...