Acasă / SOCIAL / 200 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu!

200 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu!

Expoziție inedită de fotografii, portrete și sculpturi în Grădina Publică (fostul parc 1907) din Pitești.În urmă cu două veacuri, în ianuarie 1821, în Țara Românească se desfășura un eveniment care avea să genereze o profundă schimbare a istoriei naționale și care a contribuit la definirea identității naționale și la înscrierea spațiului românesc pe traiectoria modernizării – Revoluția condusă de Tudor Vladimirescu. Evenimentul istoric a fost marcat, astăzi, 11 mai a.c., într-un cadru restrâns, la Muzeul Județean Argeș, unde a avut loc un simpozion la care au participat vicepreședintele Consiliului Județean Argeș Argeș, Adrian Dumitru BUGHIU, primarul municipiului Pitești, Cristian Gentea, alături de reprezentanți ai instituțiilor de cultură argeșene și de managerii muzeelor de la Craiova, Târgoviște si Porțile de Fier.

Cu acest prilej, conducerea Muzeului Județean Argeș a prezentat și a înmânat invitaților medaliile comemorative lansate cu ocazia a 200 de ani de la revoluția din 1821 condusă de Tudor Vladimirescu.
De asemenea, Muzeul Județean Argeș oferă publicului spre vizionare o expoziție inedită de fotografii, transpusă pe 44 de panouri, în Grădina Publică (fostul parc 1907) din Pitești. Pe aceste panouri se regăsesc obiecte din perioada respectivă: arme de foc (pistoale cu cremene și cu percuție, puști), arme albe (iatagane), vestimentație bărbătească din acea epocă.
Totodată, sunt expuse și portrete, sculpturi, busturi cu Tudor Vladimirescu, scrisori cu autograful lui, precum și Foișorul Curților Boierești de la Golești, acesta fiind locul unde conducătorul Revoluției de la 1821 şi-a trăit ultimele zile de libertate, înainte de a fi prins și ucis de eteriști.
Publicul are posibilitatea să admire și o serie de medalii, medalioane, monede sau bancnote, care au fost emise cu chipul revoluționarului din Vladimiri.
Expoziţia a fost realizată în colaborare cu: Complexul Național Muzeal Curtea Domnească – Târgoviște, Muzeul Golești, Muzeul Județean Gorj ,,Alexandru Ștefulescu”, Muzeul Municipiului București, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Olteniei – Craiova, Muzeul Regiunii Porților de Fier și Muzeul Romanaților – Caracal.
Revoluția de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu a fost unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaștere națională a României. Revoluția a avut cauze naționale, economice și sociale și, deși a fost în cele din urmă înfrântă, a adus în atenția cancelariilor marilor puteri europene situația din Principatele Dunărene și a determinat Imperiul Otoman să pună capăt domniilor fanariote.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

Siguranţa-în-şcoli

Activitățile preventive desfășurate de polițiști în școli continuă

În ziua de 18 decembrie a.c., polițiștii argeșeni au continuat activitățile educativ-preventive, desfășurând activități cu ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar