3 iunie este „Ziua Mondială a Bicicletei” stabilită de ONU prin Rezoluția 72/272 din anul 2018. Totodată este și „Ziua Națională a Bicicletei” stabilită de Parlamentul României prin Legea nr. 277/2020.
În perioada 3 – 6 iunie, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Argeş şi cei ai structurilor rutiere municipale şi orăşeneşti, împreună cu ceilalți polițiști argeșeni, vor desfășura activități cu caracter preventiv în scopul prevenirii evenimentelor rutiere în care sunt implicați participanții la trafic ce se deplasează pe două roți.
În Argeş, bicicliștii au fost implicați în aproximativ 10% (trei accidente) din totalul evenimentelor rutiere cu urmări grave din primele patru luni ale acestui an având drept consecințe decesul unei persoane și rănirea gravă a altor două.
Faţă de aceeași perioadă a anului trecut, când au avut loc patru accidente rutiere în care au fost implicați bicicliști rezultând rănirea gravă a patru persoane, rezultă o scădere uşoară. În cele mai multe dintre cazuri, biciclistul este singura persoană implicată în eveniment care suferă leziuni, aspect care crește importanța purtării echipamentului de protecție ce poate diminua sau împiedica rănirea biciclistului.
Pentru a nu cădea victime acestui gen de evenimente, poliţiştii recomandă: utilizați casca de protecție și vesta reflectorizantă pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public; pentru deplasarea cu bicicleta pe drumurile publice vârsta minimă este de 14 ani şi circulaţia se va face nu mai pe partea dreaptă a drumului având bicicleta dotată cu far şi ele,ente reflectorizante; mersul pe bicicletă se învaţă doar în afara drumului public sub supravegherea aparţionătorilor sau pe trasee special amenajate;
evitaţi manevrele bruște şi schimbarea direcţiei de deplasare să fie făcute doar după o asigurare temeinică; * traversarea drumului pe trecerea pentru pietoni să nu fie făcută pe bicicletă, ci mergând pe lângă aceasta, după ce, în prealabil, v-aţi asigurat că intenţia de a traversa a fost observată de conducătorii auto şi că aceştia pot opri în condiţii de siguranţă.
Nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor sau a trotinetelor electrice constituie contravenție și se sancționează cu 4 – 5 puncte amendă, adică între 580 şi 725 de lei. Nerespectarea normelor privind dotarea bicicletelor sau a trotinetelor electrice se sancționează cu amendă între 870 şi 1.160 de lei. În primele patru luni ale anului 2021, agenţii rutieri au aplicat 43 de amenzi bicicliștilor care nu au respectat normele legale privind circulația pe drumurile publice”, informează poliţia judeţeană.
Tag-uri- . A accident accidente public r
Citeşte şi ...
Bărbat prins în flagrant delict când oferea spre vânzare droguri de risc
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. ...