Acasă / EVENIMENT / 37 de arestaţi din 38 de reţinuţi în urma exploatării la Berevoeşti

37 de arestaţi din 38 de reţinuţi în urma exploatării la Berevoeşti

Terifiant: doi oameni au murit! … Este afirmaţia făcută la Tribunalul Argeş de procurorii DIICOT Piteşti, care au cerut arestarea celor 38 de rudari reţinuţi miercuri, după descinderile de la Berevoeşti, cătunul Gămăceşti, pentru infracţiunile de trafic de persoane, trafic de minori şi exploatarea persoanelor vulnerabile. Ancheta încă nu s-a terminat, fiindcă în dosar sunt în total 90 de suspecţi şi nu se ştie ce suprize mai pot apărea pe timpul cercetărilor.Joi, la prânz, suspecţii au fost aduşi cu cinci dube la instanţă. sentinta sechestrare-si-sclavie-persoane-berevoesti-fotopress-24ro-7 (1)Aceştia sunt Traian Păun, de 51 de ani, Vasilica Păun, de 48 de ani, Traian Păun, de 31 de ani, Costinel Bădală, de 37 de ani, Petruţa Minuca Păun, de 30 ani, Florin Feraru, de 33 ani, Ancuţa Mariana Feraru, de 28 ani, Daniel Grancea, de 38 de ani, Viorel Grancea, de 46 ani, Silvia Grancea, de 44 ani, Ionuţ Cătălin Grancea, de 19 ani, Aurel Onică, de 25 ani, Petre Grancea, de 54 ani, Maria Grancea, de 53 ani, Laurenţiu Grancea, de 34 ani, Alin Grancea, de 30 ani, Cerasela Onică, de 25 ani, Ilie Valentin Furdui, de 28 ani, Vasilica Grancea, de 27 ani, Ovidiu Cătălin Furdui, de 30 ani, Maria Feraru, de 24 ani, Vasile Furdui, de 54 ani, Maria Furdui, de 52 ani, Roxana Furdui, de 18 ani, Costel Feraru, de 43 ani ani, Elena Murşavela, de 45 ani, Liliana Feraru, de 25 ani, Ciprian Onică, de 26 ani, Vasile Mugurel Feraru, de 23 ani, Nicolae Feraru, de 45 ani, Mihaela Feraru, de 43 ani, Maria Cerasela Brumaru, de 25 ani, Crinu Alin Brumaru, de 26 ani, Iosif Ursu, de 56 ani, Florica Ursu, de 47 ani, Costinel Ionuţ Furdui, de 31 ani, Marian Marinoiu, de 27 ani, şi Lenuţa Mădălina Păun, de 27 ani. În jurul orei 18.30, magistraţii au decis arestarea preventivă pentru 20 dintre inculpaţi. Două ore mai târziu, judecătorii au emis alte 17 mandate de arestare prevetivă, iar pentru cel de-al 18-lea împricinat, o femeie, s-a dispus arestarea la domiciliu, întrucât este dependentă de dializă. Audiaţi şi de procurori, şi de judecători, rudarii nu au recunsocut faptele imputate. Aşa cum am mai precizat, legea tăcerii funcţionează perfect. Ţinând cont de numărul mare al împricinaţilor, doar patru dintre ei au rămas în arestul Poliţiei Argeş (atâtea locuri libere erau), ceilalţi fiind încarceraţi la inspectorate de poliţie din judeţele limitrofe (Teleorman, Vâlcea, Olt, Dâmboviţa, Bucureşti).

Victimele, protejate
În timpul descinderilor, 17 victime, dintre care doi minori, au fost salvate de oamenii legii din sclavie. În acest moment, beţii oameni, vădit traumatizaţi fizic şi psihic, sunt găzduiţi într-o clădire a cărei adresă nu poate fi divulgată din motive de securitate, şi păziţi non stop de jandarmi. Până acum, procurorii şi poliţiştii au audiat 65 de oameni care au cunoscut infernul sclaviei prin curţile rudarilor care, la un moment dat, îi vindeau ori împrumutau între ei ca pe nişte animale. Prin urmare, numărul victimelor este de 79, dar e posibil să crească, dacă avem în vedere că ancheta abia a început. Traumele suferite sunt greu de cuantificat, fiindcă unii dintre ei suferă de handicap mintal. Potrivit DGASPC Argeş, fiind vorva despre trafic de persoane şi exploatare, adulţii au fost duşi într-un loc strict secret, unde le sunt asigurate toate condiţiile, începând de la haine, până la hrană şi igienă pesonală. Deşi sunt majori, aceştia se comportă ca nişte copii speriaţi şi dezorientaţi. Toţi vor intra într-un program de protecţie, fiind nu doar victime ale traficului persoane, ci şi martori într-un dosar cu implicaţii deosebit de grave.

sentinta sechestrare-si-sclavie-persoane-berevoesti-fotopress-24ro-7 (2)Exploataţi până la moarte
Între timp, ies la iveală detalii cutremurătoare despre tratamentele inumane la care erau supuşi cei folosiţi drept sclavi. Potrivit raportului procurorilor, unul dintre cei racolaţi de pe stradă, cunoscut sub numele „Nuţu”, a încetat din viaţă în anul 2015, după ce, timp de patru ani, a fost obligat să muncească zilnic pentru „stăpânii” lui. „Din 2011 şi până la sfârşitul anului 2015 (când persoana vătămată a decedat) numiţii Grancea Petre, Grancea Maria, Furdui Ilie Valentin, Grancea Vasilica, Grancea Laurenţiu, Grancea Alin si Onică Cerasela au constâans victima să efectueze zilnic, forţat, diverse munci şi activităţi în gospodaria şi a fost obligată la practicarea cerşetoriei în beneficiul familiei Grancea”, se arată în referatul DIICOT. O altă victimă, pe nume Gheorghe Popescu (zis Gigi), a fost obligat de romi să cerşească şi să muncească în gospodăriile romilor. În perioada 2004 – 2015, Nicolae Feraru, Mihaela Feraru, Crinu Alin Brumaru si Maria Cerasela Brumaru „au constrâns victima să efectueze zilnic, forţat, diverse în gospodăria acestora (să măture curtea, să spele rufele familiei, să taie ilegal arbori şi să transporte masa lemnoasă în gospodarie, să aibă grijă de animalele familiei Păun), să conducă autovehiculele familei Feraru şi a fost obligată la practicarea cerşetoriei”, susţin procurorii. În anul 2015, omul a murit.

Constănţean înlănţuit
De cum au intrat într-una din casele rudarilor, procurorii au găsit legat în lanţuri, pe prispă, un tânăr. El este Marcel Laurenţiu Stoian, de 20 de ani, din Constanţa, cea mai nouă victimă ajunsă la Berevoeşti doar cu o săptămână în urmă. În acest scurt timp, el a dormit în şopron, a primit 10 lei „salariu” şi mâncare când să nu moară de foame. La începutul lunii septembrie 2015, un alt bărbat, zis „Linguriţă”, a fost recrutat prin inducere în eroare şi constrângere de către Gheorghe si Aurel Onică, în scopul exploatării prin supunerea munci şi obligarea la practicarea cerşetoriei. Anchetatorii spun că Gheorghe şi Aurel Onică i-au propus lui „Linguriţă” să lucreze ca şofer pe autocamionul acestora contra a 100 de lei, cazare şi mâncare pentru fiecare cursă. În realitate, „în perioada cuprinsă între începutul lunii septembrie 2015 şi 16 octombrie 2015, victima a fost constrânsă de Onică Aurel, Grancea Viorel, Grancea Silvia şi Grancea Ionuţ Cătălin să efectueze, zilnic, forţat, să muncească în gospodărie şi nu a fost folosită niciodată ca şofer, cum i se promisese iniţial”, se menţionează în documentul procurorilor.

Anchete sub semnul întrebării
Potrivit autorităţilor locale, în Gămăceşti sunt peste 240 de asistaţi social. În mod normal, inspectorii Primăriei Berevoeşti ar fi trebuit să intre în casa fiecărui solicitant pentru a întocmit dosarul de anchetă socială. Astfel, credem noi, fi trebuit să vadă că rudarii care cer ajutoare au sclaviîn curte şi să sesizeze autorităţile. Însă, cum acest lucru nu s-a întâmplat, avem toate motivele să credem că anchetele sociale au fost făcute superficial, „din burtă” cum se zice, nicidecum la faţa locului. Din acest motiv solicităm ca autorităţile abilitate să verifice în amănunt cum au fost întocmite anchetele sociale la Gămăceşti, iar vinovaţii să fie traşi la răspundere inclusiv prin imputarea banilor. Nu de alta dar, joi după-amiază, am văzut cum unul dintre beneficiarii ajutorului social, venit să-şi susţină neamurile încătuşate, efectiv zburda de la un automat de cafea la altul, fără să se mai folosească de semicârja cu care, probabil, i-a impresionat pe inspectorii sociali.

Copii în centre de urgenţă
Pe lângă cei doi copii salvaţi din robie, reprezentanţii DGASPC au mai ridicat alţi 19 minori care, miercuri şi joi, au fost internaţi în regim de urgenţă în centre de plasament. Aceştia sunt copii ai inculpaţilor încătuşaţi de către anchetatori, context în care, potrivit legii, în cazul reţinerii ambilor părinţi, autorităţile competente trebuie să ia măsurile adecvate pentru asigurarea siguranţei minorilor.

Val. N. Foto-Mihai N.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

Accident rutier pe A1, sensul spre Pitești

Accident rutier pe A1, sensul spre Pitești

Accident rutier produs pe Autostrada A1, sensul spre Pitești, zona Pasarela Cireșu, în care sunt ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar