Acasă / EVENIMENT / 9 martie – Ziua deținuților anticomuniști

9 martie – Ziua deținuților anticomuniști

În 2011 Parlamentul României a adoptat, aproape în unanimitate, Legea prin care ziua de 9 martie – în care, după calendarul ortodox se prăznuiesc cei 40 de mucenici – să fie declarată o zi națională de comemorare a jertfei aduse între 1944 și 1989 de către deținuții politici anticomuniști. Deputatul argeșean Adrian Miuțescu, membru fondator al partidului Forța Dreptei, a transmis un mesaj cu ocazia acestei zile, în care îi omagiem pe deținuții politici care au suferit în temnițele comuniste.

“Regimul comunist a încercat să suprime, prin teroare și violență, orice rezistență, existând însă sute de mii de români care s-au opus dictaturii. Au căzut victime regimului criminal cei din elita clasei politice din perioada interbelică, dar și tineri studenți și intelecutali, ale căror principii și valori erau diferite de cele ale comuniștilor. IICCR și Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului din București au identificat în arhive un număr de aproximativ 93.000 de fișe de foști deținuți politici care au trecut prin închisori și lagăre de muncă, în perioada 1945-1989, dar se estimează că numărul real al condamnărilor politice a fost mult mai mare.
Conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR), în timpul regimului comunist, în România au existat 44 de penitenciare principale și 72 de lagăre de muncă forțată destinate deținuților politici. Din păcate, la închisoarea din Pitești, în perioada 1949-1952, au fost comise cele mai sălbatice și îngrozitoare crime, sub pretextul așa-zisei “reeducări” a celor care au îndrăznit să conteste regimul comunist. Experimentul Pitești este unic în lume prin barbaria pedepselor și torturilor aplicate deținuților, reprezentând apogeul sistemului de represiune comunist din România.
Ziua deţinuţilor politici anticomunişti este o bună ocazie să prezentăm și tinerilor generații un capitol întunecat din istoria țării, pe care avem datoria să nu îl mai repetăm niciodată. De asemenea, curajul martirilor anticomuniști, pe care îi omagiem azi, ar trebui să ne inspire pe fiecare dintre noi, cei care beneficiem acum de traiul într-o societate liberă și democratică. Ne plecăm fruntea cu respect în fața jertfei lor și ne angajăm ca prin acțiunile noastre să fim demni de sacrificiul pe care l-au făcut. Astăzi, când Europa se confruntă cu cel mai amplu conflict armat după cel de-al doilea război mondial, când nu mai puțin de două milioane de oameni au fugit din calea războiului, trebuie să conștientizăm pericolul reprezentat de regimurile totalitare, care disprețuiesc valorile democrației și încalcă drepturi și libertăți fundamentale”- a transmis deputatul Adrian Miuțescu.

Deputatul-Adrian-Miuțescu

Despre Administrator

Citeşte şi ...

Accident rutier pe A1, sensul spre Pitești

Accident rutier pe A1, sensul spre Pitești

Accident rutier produs pe Autostrada A1, sensul spre Pitești, zona Pasarela Cireșu, în care sunt ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar