Muzeul Judeţean Argeş prezintă în luna august, în cadrul micro-expoziției „Exponatul lunii”, Morimus funereus Mulsant, 1863(Croitorul cenuşiu; Croitorul de piatră).
Croitorul cenușiu sau croitorul de piatră este unul dintre cei mai spectaculoşi gândaci din fauna Europei. Atrage atenţia prin coloritul său inconfundabil, dar și prin forma şi dimensiunile sale relativ mari, comparativ cu alte specii de coleoptere europene, ceea ce a făcut ca specia să fie căutată de colecționari, dar și admirată de iubitorii naturii. Din acest motiv, dar şi datorită faptului că în ultimii 50 de ani specia este în regres, atât în ceea ce priveşte numărul indivizilor, cât şi din punct de vedere al arealului, am ales croitorul cenușiu exponatul lunii august. Este o specie cu o biologie puțin cunoscută, întâlnită în țări din centrul și sud-estul Europei, în pădurile de foioase.
Numele genului derivă de la latinescul morire – a muri, iar cel al speciei de la latinescul funereus – funerar, ambele în legătură cu coloritul sumbru, negru și cenușiu al speciei.
Ca şi în cazul altor „gândaci croitori”, nume popular dat speciilor din familia Cerambycidae, caracteristice sunt antenele, foarte lungi, care la mascul depăşesc de 1-1,5 ori lungimea corpului. Dimensiunile speciei (fără antene) variază între 18 şi 38 de milimetri. Corpul este robust, alungit, de culoare neagră; partea dorsală cu o pubescenţă foarte deasă, culcată, cenuşie-argintie; elitrele sunt granulate, fiecare cu câte două pete mari, catifelate, negre, bine diferenţiate, una în treimea anterioară, iar cealaltă postmedian.
Este o specie întâlnită în pădurile mature/bătrâne de foioase, în special în cvercinee (stejar, gorun) și făgete, ocazional a fost semnalată și în păduri de conifere. Adulții sunt crepusculari și nocturni, ziua stau nemişcaţi pe trunchiuri şi ramuri, în coronamentul arborilor, în crăpăturile scoarţei, în scorburi, la baza arborilor, în litieră, sub buşteni şi pietre. Larvele se dezvoltă în stejar, gorun și fag, mai rar au fost găsite în alte specii de foioase: tei, castan, ulm, frasin, alun.
Specia este protejată în Europa fiind inclusă în: anexa II din Directiva Habitate CE, transpusă în legislaţia internă prin O.U.G. 57/20 iunie 2007, anexele III şi IVA. Conform International Union for Conservation of Nature (IUCN), specia este clasificată în categoria celor vulnerabile (VU).
Măsurile de protecţie luate la nivel legislativ au fost necesare pentru a opri declinul speciei determinat de dispariţia, restrângerea şi fragmentarea habitatelor ocupate de croitorul cenușiu. În acest context, nu trebuie subestimată nici activitatea colecţionarilor, aproape orice colecţie entomologică europeană, publică sau particulară, are în componenţa ei şi exemplare de Morimus funereus.
Deşi în România specia este relativ frecvent întâlnită, totuşi, în ultimii 20 ani, efectivele populaţionale au scăzut, ceea ce a impus desemnarea unor arii speciale pentru protecţia acestei specii.
În Argeş, specia a fost semnalată în pădurile de foioase din platformele Cotmeana şi Cândeşti (ultima semnalare, vara anului 2014).
În luna august, vizitatorii Muzeului Judeţean Argeş au ocazia să admire câteva exemplare de Morimus funereus, masculi şi femele, expuse în holul muzeului în vitrina dedicată exponatului lunii.
Exponatul lunii august va putea fi admirat de marţi până duminică între orele 9.00-17.00, la sediul Muzeului Judeţean Argeş din strada Armand Călinescu, nr. 44.
Citeşte şi ...
ISU Argeș: Informare meteorologică
COD GALBEN Interval de valabilitate: 21 noiembrie, ora 10 – 21 noiembrie, ora 23 Fenomene ...