Ceea ce unii poate au crezut că e o glumă sau doar o încercare de intimdare a decidenţilor, s-a dovedit un lucru cât se poate de serios: astazi de dimineaţă, în toate spitalele de stat din Argeş a fost declanşată greva generală pe perioadă nedeterminată. Uşile ambulatoriilor de specialitate (policlinicile cum sunt îndeobşte cunoscute) şi de acces în spital au fost închise. Pe geamuri erau afişe mari pe care scria cu litere de-o şchioapă „Grevă generală”. Pacienţii, unii veniţi de la mare distanţă, nu au putut intra la cabinete. Li s-a explicat politicos că e declanşat un conflict de muncă. Unii au înţeles, alţii au tot sperat că protestul va înceta, dar n-a fost aşa. Comitetul de grevă, în frunte cu Doina Fănică, liderul sindicatului „Sanitas” Argeş, se reunise în holul compartimentului internări de la Spitalul Judeţean. În curte se strânseseră câteva zeci de asistente, infirmiere, medici, personal TESA şi auxiliar. „Cu banii din conturile voastre putem astupa criza noastră”; „Nu daţi afară tinerii din ţară”; „Stop discriminării salariale”; „Faceţi din sănătate o prioritate” se putea citi pe foile ţinute la piept de protestatari.
„Azi este ziua în care vrem să ne recâştigăm demnitatea şi respectul pentru această profesie. E ziua în care zicem NU condiţiilor de sclavagism în care lucrăm. Nu am dorit să ajungem aici, dar guvernanţii au dat dovadă de aroganţă şi sfidare. Noi am solicitat corectarea discriminărilor/inechităţilor salariale produse de OUG nr. 20, respectiv nr. 43/2016 şi extinderea contractului de muncă din sănătate. Nu e normal să fie două tipuri de contracte, iar sporurile să fie calculate la nivelul salariului de bază din decembrie 2015 în loc de cel actual. Sunt asistente sau infirmiere care după 20 de ani vechime au un salariu de mizerie, dar trebuie să facă faţă la zeci de bolnavi, unii dintre ei netransportabili, care necesită îngrijiri la pat. Altele fac naveta între pavilioane indiferent de condiţiile meteo.
Federaţia (Sanitas, n.r.) solicită includerea în anexele OUG nr. 20/2016 a tuturor categoriilor de personal omise-asistenţă socială, unităţi medico-sociale, personal TESA, DSP, creşe, medicină şcolară etc. O soluţie de depăşire a crizei ar fi ca, mâine (azi, n.r.), să fie întrunit cvorumul în comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, iar Parlamentul să-şi asume o lege cu modificările propuse de noi. Astfel s-ar elimina inechităţile. Atunci, din respect pentru pacienţi, suntem dispuşi să încheiem acest conflict de muncă şi să ne reluăm activitatea. Aşa cum am mai declarat, revendicările noastre sunt şi în favoarea pacienţilor, care trebuie să aibă asigurate servicii medicale de calitate”, ne-a declarat Doina Fănică, de la care am mai aflat că 100 de asistente de la Spitalul Câmpulung au anunţat că-şi vor da demisia, dacă revendicările nu vor fi soluţionate. Deocamdată nu se ştie cât va dura mişcarea de protest declanşată ieri. Pe tot parcursul grevei, în spitalele din judeţ va lucra doar o treime din personal. Excepţie fac urgenţele, care vor fi asigurate cu întreg personalul conform graficului de tură. Rămâne de văzut dacă decidenţii vor găsi soluţii de dezamorsare a conflictului de muncă din sistemul de sănătate publică. Până atunci, de voie, de nevoie pacienţii vor trebui să ia calea cabinetelor şi clinicilor medicale private. Unde consultaţiile costă…
Val. N. Foto/Video : Mihai N.
https://www.facebook.com/Foto-Press-24-178526288874661/
https://www.facebook.com/Foto-Press-24-178526288874661/