1. Ordinea şi siguranţa publică
În prima parte a anului 2017, obiectivul principal care a stat în atenţia inspectoratului pe linia executării misiunilor de ordine publică a fost creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului prin întrebuinţarea eficientă a efectivelor structurilor specializate.
Structurile de ordine publică ale inspectoratului au executat 6.386 de misiuni, în care au fost angrenaţi 15.052 de jandarmi.
1.1. Asigurarea şi restabilirea ordinii publice
Acţiunile de protest, manifestaţiile cultural-artistice, religioase, precum şi alte asemenea activităţi ce s-au desfăşurat în spaţiul public, cu aglomerări de persoane, de diferite grade de risc, precum şi situaţiile complexe apărute, au fost gestionate cu eficienţă şi profesionalism, nefiind necesară intervenţia în forţă.
În perioada de referinţă, inspectoratul a asigurat ordinea publică la un nr. de 409 de misiuni, fiind folosit un nr. de 2823 de jandarmi.
Ţinând cont de dinamica situaţiei operative şi resursele la dispoziţie, au fost necesare şi s-au solicitat şi efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Craiova.
Distribuţia misiunilor de asigurare a ordinii şi siguranţei publice executate în prima parte a anului 2017 se prezintă astfel:
53 de manifestaţii de protest, cu 816 jandarmi, dintre care 28 în lunile ianuarie şi februarie;
123 de manifestaţii culturale, comemorative şi religioase, cu 659 de jandarmi;
141 manifestaţii sportive, cu 838 de jandarmi;
7 misiuni de asigurare a vizitelor oficiale, cu 16 de jandarmi;
5 acţiuni speciale în cooperare pentru efectuare unor acte procedurale, cu 332 de jandarmi; dintre care le amintim pe cele în cooperare cu B.C.C.O Piteşti din 21.03., unde au participat peste 140 de jandarmi şi pe cea din data de 19.06, unde au participat peste 200 de jandarmi.
Asigurarea măsurilor de protecţie şi ordine publică cu ocazia tranzitării coloanelor militare NATO.
Totodată, cu ocazia desfăşurării alegerilor locale parţiale, în data de 11 iunie, peste 150 de jandarmi au participat la 64 de acţiuni executate premergător şi pe timpul desfăşurării alegerilor. (protecţie B.E.J., asigurarea protecţiei tipografiilor, asigurarea protecţiei locurilor de depozitare etc.)
Peste 200 de jandarmi au participat la 39 de misiuni de asigurare a protecţiei transportului lucrărilor de examen şi a centrelor de evaluare.
În perioada 02-21.06, efective din cadrul Postului de jandarmi ordine publică montan Arefu au constituit un post de ordine publică la baza cetăţii Poienari pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică. Cu această ocazie, jandarmii montani au făcut recomandări turiştilor prezenţi în zona montană. Pentru siguranţa lor, turiştii trebuie:
» Să se informeze asupra itinerarului propus, gradului de dificultate, condiţiile climaterice locale, precum şi starea de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu;
» Să consulte prognoza meteorologică înainte de a pleca în drumeţii;
» Să aibă echipament adecvat zonei de munte, lanternă, rucsac şi trusă de prim ajutor, sac de dormit;
» Să folosească numai traseele marcate şi să urmărească marcajele de pe traseu;
» Să nu pornească pe un traseu după consumarea băuturilor alcoolice;
» Să solicite sprijinul Jandarmeriei Montane (apelând numărul unic de urgenţă 112), specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate;
Apelaţi cu încredere la patrulele de jandarmi montani !
Începând cu 01.07, pe timpul sezonului estival (până la 15.09.) efective din cadrul Postului de jandarmi ordine publică montan Arefu vor desfăşura activităţi specifice în colaborare cu salvatorii montani argeşeni, având ca punct de plecare Refugiul Cota 2000, iar cazarea efectivelor se va realiza în incinta imobilului Cota 2000 Salvamont Argeş.
1.2. Participarea la menţinerea ordinii şi siguranţei publice
Aceasta s-a concretizat prin asigurarea cadrului organizatoric necesar bunei desfăşurări a misiunilor în sistem integrat vizând în principal asigurarea şi pregătirea efectivelor solicitate, atât în mediul urban cât şi în mediul rural, staţiuni montane şi pe traseele turistice, săptămânal analizandu-se în comun situaţia operativă, eficienţa misiunilor executate, stabilindu-se măsuri de îmbunătăţire a activităţii. În prima parte a anului 2017 au fost asigurate efectivele solicitate, în limita disponibilului.
Astfel, au fost executate în total 4.684 misiuni, din care:
2.330 în patrule mixte;
2.354 în patrule de jandarmerie.
Totodată au fost executate 63 de acţiuni punctuale pentru combaterea faptelor antisociale în pieţe, târguri şi oboare, precum şi în domeniul silvic, cinegetic şi piscicol.
În perioada supusă analizei peste 60 de patrule compuse din conductori câini serviciu şi câinii de serviciu au acţionat atât în misiunile de menţinere a ordinii publice cât şi la misiunile de asigurare a ordinii publice (manifestări cultural-artistice, manifestări sportive, manifestări de protest).
1.3. Prevenirea şi combaterea faptelor antisociale
Activitatea de prevenire şi combatere a faptelor antisociale a fost direcţionată spre îmbunătăţirea continuă a serviciilor de ordine şi siguranţă publică prestate pentru cetăţeni şi orientată către scăderea criminalităţii stradale, ca principal indicator de eficacitate.
Privitor la activitatea de constatare a infracţiunilor, în perioada analizată, au fost constatate independent 56 de fapte de natură penală fiind depistaţi 44 făptuitori. În aceeaşi perioadă de timp, au fost constatate în comun cu organele de poliţie 32 de infracţiuni şi au fost depistaţi 38 de făptuitori.
În perioada supusă analizei, au fost aplicate 1.373 sancţiuni contravenţionale, valoarea acestora fiind de 618.850 lei, dintre care 178 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 379.200 lei la Legea 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.
În perioada supusă analizei jandarmii argeşeni au executat, atât independent cât şi în cooperare cu organele silvice, peste 80 de acţiuni în domeniul silvic.
Totodată personalul inspectoratului a participat în cadrul programelor comune de prevenire şi combatere a faptelor antisociale la 258 de acţiuni de pregătire anti-infracţională, antivictimală a populaţiei şi cu caracter preventiv-educativ.
În perioada supusă analizei, I.J.J. Argeş a avut de executat 440 de mandate de aducere; astfel, un număr de 614 jandarmi au efectuat verificări în 157 de localităţi cu privire la persoanele în cauză.
2. Paza şi protecţia obiectivelor, bunurilor şi valorilor
Inspectoratul asigură protecţia instituţională, supravegherea şi ordinea publică la un număr de 26 de obiective, supravegherea şi intervenţia la 447,5 km conducte magistrale de transport produse petroliere precum şi paza şi protecţia transporturilor de produse cu caracter special, de bunuri, valori şi corespondenţă clasificată.
Pentru eficientizarea modului de executere a acestei misiuni au fost evaluate permanent vulnerabilităţile şi ameninţările luându-se măsuri de diminuare a riscurilor şi prevenirea producerii evenimentelor. Am pus accent permanent pe optimizarea relaţiilor de colaborare cu beneficiarii de pază, creşterea gradului de implicare a efectivelor pentru cunoaşterea şi supravegherea permanentă a zonelor cu potenţial criminogen ridicat.