Activităţile desfăşurate de structurile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş în primul semestru al anului 2017 au vizat:
Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală si siguranţa rutieră
Prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, destructurarea grupurilor/grupărilor infracţionale
Asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene
Asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare şi informaţionale necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a I.P.J. Argeş
În primul semestru al anului 2017 la nivelul I.P.J. Argeş au fost sesizate cu 9% mai puţine infracţiuni faţă de perioada similară a anului precedent.
Raportat la primele semestre ale anilor 2009-2017, este al şaselea an consecutiv în care infracţionalitatea sesizată este în scădere. Peste 76% dintre faptele penale sesizate sunt cu autori cunoscuţi.
Criminalitatea de natură judiciară înregistrează o scădere cu peste 9 procente față de primul semestru al anului precendent, în mediul urban scăderea fiind de 5%, iar în rural de 13%.
Infracţiunile contra patrimoniului reprezintă 40% din totalul infracţiunilor sesizate şi scad cu 4,8% faţă de primul semestru al anului 2016 și cu 25% faţă de aceeași perioada a anului 2015.
Diminuarea faptelor penale contra patrimoniului este proporţională cu evoluţia infracţiunilor de furt, care înregistrează o scădere de 6,5% faţă de primul semestru al anului anterior.
Se înregistrează scăderi, în principal, la faptele de furt din locuinţe cu 4,4% și furt din auto cu 25% .
Numărul infracţiunilor de înşelăciune înregistrate de I.P.J. Argeş a scăzut cu 5,1% față de primul semestru al anului precedent.
De asemenea, în primul semestru al anului 2017, numărul infracţiunilor de tâlhărie s-a diminuat cu 7,89 procente.
Totodată numărul infracţiunilor stradale scade cu 8,8 procente faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Infracţiunile de furt reprezintă 94% din criminalitatea stradală şi cunosc o scădere de 4%.
În semestrul I al anului 2017 nu au fost înregistrate fapte de omor comise cu arme de foc, la comandă sau pentru reglare de conturi.
Pe linia gruparilor infracţionale au fost continuate activitatile de identificare a grupărilor nestructurate, care pot genera conflicte stradale, documentarea activităţii infracţionale a acestora, cercetarea membrilor şi destrămarea lor.
Astfel, în primele 6 luni ale anului 2017, a fost destructurată o grupare infracţională formată din 20 de membri cercetaţi într-un dosar penal instrumentat de Poliţia Municipiului Curtea de Arges. Împotriva membrilor grupării au fost dispuse măsuri preventive pentru săvârşirea infracţiunilor de proxenetism si spalare de bani.
În acest caz, în urma celor 32 de percheziţii domiciliare efectuate, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii unor măsuri asiguratorii 27 de autoturisme, 181.000 de lei, peste 51.000 de euro, peste 2000 de lire sterline şi 1000 de franci elveţieni, aproximativ 270 de grame de bijuterii precum și alte bunuri.
Prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional în sectorul silvic a constituit o altă preocupare majoră a I.P.J. Argeş în primul semestru al anului 2017, activităţile vizând atât prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri cât şi faptele ilegale asociate din circulaţia, depozitarea, prelucrarea şi comercializarea materialului lemnos.
Astfel, pentru prevenirea şi combaterea faptelor la regimul silvic, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Argeș au desfășurat 553 de controale și au verificat 119 obiective și 1609 mijloace de transport. Totodată aceștia au intervenit la 107 apeluri primite prin SNUAU 112, privind tranporturi de material lemnos, dintre care doar 27% au fost confirmate.
În urma controalelor și acțiunilor întreprinse, polițiștii au confiscat peste 760 m.c. material lemnos, în valoare de peste 191.350 de lei. De asemenea aceștia au indisponibilizat 1 tractor, 32 de autovehicule și 91 de atelaje folosite la tranportul ilicit de material lemnos.
În aceeași perioadă, polițiștii au cercetat 65 de persoane bănuite de săvârșirea de infracțiuni în domeniul silvic, față de 11 dintre acestea fiind dispuse măsuri preventive.
Poliţiştii din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung și cei ai Secțiilor de Poliție Rurală arondate, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung au efectuat 51 de percheziţii la locuinţele unor persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, tăinuire la furt de arbori și complicitate la furt de arbori, in urma carora au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii unor măsuri asiguratorii 3 autoutilitare, 29 de atelaje hipo, 54 de motoferăstraie, 11.500 de lei, 3.500 de euro, cantitatea de 40 mc lemn în valoare de aproximativ 14.800 de lei și 9 mc cherestea în valoare de aproximativ 6.300 de lei.
Tot în perioada analizată lucratorii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice și a Sustragerilor de Produse Petroliere, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecatoria Curtea de Argeș, au efectuat cercetări într-un dosar penal întocmit pentru săvârșirea a 34 de infractiuni de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, participație impropie și complicitate la infracțiunea de tăiere ilegală de arbori, prejudiciul fiind estimat la peste 120.000 de lei.
În cauză a fost pusă în mișcare acțiunea penală față de 4 persoane fizice și o persoană juridică.
În perioada mai sus menţionată poliţiştii rutieri au aplicat peste 25.000 de sancţiuni contravenţionale dintre care 40% pentru nerespectarea regimului legal de viteză.
Tot în aceeaşi perioadă poliţiştii rutieri au reţinut în vederea suspendării dreptului de circulaţie 3029 de permise de conducere, dintre care 1161 pentru nerespectarea regimului de viteză, 451 pentru efectuarea de depăşiri neregulamentare, 209 pentru consum de băuturi alcoolice şi 150 pentru nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului electric.
În aceeaşi perioadă au fost retrase 1213 certificate de înmatriculare.
De remarcat este procentul mare, peste 91%, de identificare a autorilor accidentelor de circulaţie care au părăsit locul producerii evenimentului fără încuviinţarea organelor de poliţie.
Cazurile în care încă nu au fost identificaţi autorii sunt accidente rutiere uşoare.
La nivelul judeţului Argeş în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2017 s-au produs 108 accidente de circulaţie cu consecinţe grave în care au fost înregistrate 21 de persoane decedate, în scădere cu 3 față de perioada similară a anului precedent.
Cauzele principale de producere a accidentelor rutiere grave, în 6 luni 2017 au fost Viteza (21,29%), traversarea neregulamentară a pietonilor (19,44%), neacordarea de prioritate pietonilor (9,25%) și abaterile săvârşite de bicicliști (9,25%).
Cele mai multe accidente rutiere grave s-au produs în zilele de joi (23,14%), iar cele mai puține accidente grave s-au produs în zilele de marți (7,4%).
Pentru prevenirea şi combaterea infractţunilor de evaziune fiscală şi pentru probarea activităţii infracţionale, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice au efectuat 51 de perchezitii domiciliare în cauzele instrumentate.
Ca urmare a probatoriilor administrate de poliţişti, procurorii au emis rechizitorii în 10 cauze complexe, şi au fost recuperate prejudicii în valoare de aproximativ 300.000 de lei. Totodată în cauzele instrumentate de poliţiştii de investigare a criminalităţii economice au fost dispuse măsuri asiguratorii pentru bunuri în valoare de peste 14.437.000 lei.
Alături de tragerea la răspundere penală a persoanelor cercetate în cauzele instrumentate s-a avut în vedere şi recuperarea prejudiciilor aduse bugetului de stat. Astfel, in primele 6 luni ale anului 2017 au fost instituite măsuri de indisponibilizare a unor bunuri în valoare de 8.452.795 de lei și au fost recuperate sume de bani, conform art. 10 din Legea 241/2005 în cuantum de 1.262.407 lei.
De asemenea, valoarea contravenţiilor aplicate în primul semestru al anului 2017 este cu 127.581 de lei mai mare decât valoarea contravenţiilor aplicate în perioada similară a anului precedent.
Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş vor acţiona în continuare pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente negative, care pot afecta siguranţa cetăţenilor.