Acasă / EVENIMENT / Familiile celor trei militarilor morţi la Valea Urdii se confruntă cu o situaţie ieşită din comun

Familiile celor trei militarilor morţi la Valea Urdii se confruntă cu o situaţie ieşită din comun

accident-rutier-masina-militara-fotopress-24-14Pe 30 iunie, un autocamion în care se aflau 13 militari de la Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” din Câmpulung făcea parte dintr-un convoi de patru autovehicule care se întorceau de la un exerciţiu din poligonul Cincu, de lângă Făgăraş (judeţul Braşov). Într-o curbă periculoasă semnalizată, şoferul, care susţine că a rămas fără frâne, a pierdut controlul volanului, iar vehiculul a rupt parapetul de beton şi a căzut în gol. Din păcate, trei dintre militari au decedat. Este vorba despre Mihai Ionuţ Toma, Petre Cristian Toader şi George Emilian Catană, care au fost înaintaţi post-mortem la gradul de sublocotenent. Ei au fost înmormântaţi cu onoruri militare, la funeralii participând Adrian Ţuţuianu, ministrul Apărării, şi reprezentanţi ai Prefecturii şi Consiliului Judeţean Argeş, dar şi o mulţime impresionantă de săteni.Ei bine, la această dată, familiile celor trei argeşeni se confruntă cu o situaţie ieşită din comun: pe certificatele de deces scrie că… nu există legătură cu serviciul, deşi militarii nu se aflau nici în timpul liber, nici la plimbare, ci se întorceau de la exerciţii. Aşa se face că, de peste două luni, tatăl şi văduvele militarilor se străduiesc să obţină pensiile de urmaş şi despăgubirile prevăzute în lege.

„Sunt surprins să aud aceste lucruri (…) şi e nevoie de o intervenţie personală a ministrului Apărării. Nu-mi imaginez că există un funcţionar care ştie că nişte militari au murit, întorcându-se de la pregătire militară, pe drumurile patriei şi spune că moartea lor nu a avut legătură cu serviciul. Abordarea trebuie să fie raţională şi de respect personal (…)Aflăm după două luni că acel camion în care au murit militari nu era în misiune militară? Poate se întorceau de la discotecă şi domnul de la Casa de Pensii a Armatei aşa o fi înţeles. E extrem de trist şi sper să aducă o intervenţie rapidă a ministrului Apărării”, a declarat la Antena 3 jurnalistul militar Radu Tudor. La rândul său, Valeriu Pricină, lider al Sindicatului Pensionarilor Militari, a afirmat: „Este o mizerie ceea ce se întâmplă. Militarul intră în profesie fără asigurare de viaţă, aşa cum e în toate armatele din lume (…) Este revoltător (…) Militarul e frunză-n vânt”.

Deşi a demarat investigaţii pentru a stabili cauzele şi împrejurările în care a avut loc tragicul eveniment, nici până acum Parchetul Militar nu a prezentat vreo concluzie. Potrivit legislaţiei în vigoare, prin accident de muncă se înţelege „vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin trei zile calendaristice, invaliditate ori deces (…) Evenimentul reprezintă accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă ori în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu (…) sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate (…)”. Păi, dacă legea e clară, oare ce nu înţeleg decidenţii Casei Militare de Pensii? De ce trebuie puse pe drumuri familiile a trei eroi argeşeni, care au lăsat în urmă copii, soţii şi părinţi îndureraţi? Iar în altă ordine de idei, când îşi va respecta ministrul Ţuţuianu promisiunea că le va asigura locuri de muncă văduvelor celor trei vânători de munte musceleni?

Despre Administrator

Citeşte şi ...

prins în flagrant - droguri de risc

Bărbat prins în flagrant delict când oferea spre vânzare droguri de risc

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar