Acasă / EVENIMENT / Atenţie la ciuperci! Moartea pândeşte la colţul străzii

Atenţie la ciuperci! Moartea pândeşte la colţul străzii

Negustori GhebeUn bărbat de 67 de ani dintr-o comună din Moldova a murit după ce a consumat ciuperci culese din pădure. Luna trecută, o familie de argeşeni a ajuns la spital tot după ce a mâncat ciuperci de pădure, dar, din fericire, medicii au intervenit la timp salvându-le vieţile. Specialiştii avertizează repetat să se consume doar ciuperci de cultură cumpărate din magazine sau unităţi autorizate, unde marfa este verificată. Cu toate acestea, pe tarabele din pieţele judeţului, pe trotuare şi la colţ de stradă sunt tot felul de negustori care oferă găleţi pline cu ciuperci la preţuri mai mult decât atractive. Ei se laudă că marfa e bună, de încredere, că sunt cunoscători, că pot face deosebire între ciupercile toxice şi cele comestibile. Despre autorizaţie, atestat de culegător sau alt document similar nici vorbă!
În acest context, mulţi argeşeni cumpără ghebe, că tot e sezonul lor, direct de la colţ de stradă. După cum relatam într-o ediţie anterioară a ziarului nostru, pe unele străzi din Curtea de Argeş, cu deosebire pe lângă pieţe sau în preajma blocurilor, îşi făceau veacul negustori de „carne vegetală”. O vreme aceştia au dispărut, dar acum au reapărut în peisajul comercial al municipiului Basarabilor, oferind găleţi pline de tot felul de soiuri de ciuperci, la preţul de maximum 15 lei găleata. Iertat ne fie, dar incredibil de mulţi oameni cumpără pe încredere, cum se zice, ghebele şi celelalte ciuperci pentru a-şi umple cămara pentru iarnă, fără să-şi dea seama că în găleţile de la colţul străzii poate pândi chiar moartea. Pentru a fi cât mai credibili, comercianţii susţin că de la ei au cumpărat farmacişti, medici, poliţişti, că se ocupă de cules de mici copii, că n-au avut nicio reclamaţie etc. Ei spun că vând ghebe de buturugă, stejar şi fag, că şi ei consumă din marfa pe care o vând şi tot aşa. Dar nimeni nu poate băga mâna-n foc că ciupercile nu sunt din cele „nebune”, cum se zice, care duc la intoxicaţii grave, halucinaţii şi chiar la deces. Specialiştii arată că toxicitatea ciupercilor, multe dintre ele suferind mutaţii şi astfel devenind otrăvitoare, depinde de zona de unde au fost recoltate, de vârsta lor, de anotimp, de cantitatea ingerată şi de modul termic de preparare. „Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubaţie (timpul scurs de la ingestie până la apariţia manifestărilor clinice). Intoxicaţiile cu perioada de incubaţie scurtă, când simptomele apar în minimum 15 minute şi maximum trei ore de la consum, se manifestă prin scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale puternice, scăderea pulsului, transpiraţii”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii. În cazul intoxicaţiilor cu perioadă de incubaţie lungă, când simptomele apar după cel puţin 12 ore de la consum, se poate instala coma şi apoi decesul. În cazul apariţiei simptomelor de intoxicaţie după ce au mâncat ciuperci, se recomandă ca oamenii să se prezinte de urgenţă la spital, altminteri viaţa le este pusă în pericol. Or, pentru a preveni astfel de situaţii, sfatul nostru este, cum am mai spus, să fie consumate doar ciuperci cumpărate din magazine autorizate, nu din cele luate de la aşa-zişi cunoscători, care chiar şi fără vină nu fac altceva decât să vândă… moarte la colţ de stradă.

V.N.N / F.P

Despre Administrator

Citeşte şi ...

prins în flagrant - droguri de risc

Bărbat prins în flagrant delict când oferea spre vânzare droguri de risc

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar