Filarmonica Piteşti organizează joi, 8 februarie, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncţional, al treilea concert simfonic din seria Mozartiana. Dacă pianistul Toma Popovici a mai colaborat cu orchestra simfonică a Filarmonicii Piteşti în anul 2008, dirijorul piteştean Andrei Iliescu este în premieră la pupitrul dirijoral al orchestrei. În program, lucrări semnate de W. A. Mozart: Uvertura la Don Giovanni, Concertul pentru pian și orchestră nr. 25, în Do major, şi Simfonia nr. 40 în sol minor.
Pianistul Toma Popovici a absolvit cursurile Liceului de Artă „Dinu Lipatti” din Bucureşti şi ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Discipol al pianistei Dana Borşan, Toma Popovici a urmat şi cursurile de master ale aceleiaşi universităţi de prestigiu şi pe cele de la College of Fine Arts de la Universitatea din Boston. Doctor în muzică, în prezent este cadru universitar la U.N.M.B. A obţinut numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale, cele mai importante fiind cele de Bucureşti, Waki-Osaka (Japonia) şi Boston (S.U.A.). În 1997, Uniunea Criticilor Muzicali „Mihail Jora” i-a acordat un premiu important pentru activitate solistică. Activitatea concertistică s-a concretizat prin prezenţa la Festivalul Internaţional „George Enescu”, Kneisel Hall Festival, Yale University Norfolk Festival, Bucharest Music and Film Festival. A mai cântat cu Boston Pops Orchestra, Orchestra Natională Radio, Orchestra de Cameră Radio, filarmonicile din Cluj, Bacău, Botoşani, Satu Mare, Oradea, Sibiu, Râmnicu-Vâlcea, Piteşti. Printre dirijorii cu care a colaborat se numără Göttfried Rabl, Jin Kim, Radu Popa,Vlad Conta, Paul Popescu, Alexandru Ganea, Tiberiu Oprea. Este membru fondator al „Trio Strad”, alături de Alexandru Tomescu şi Răzvan Suma, şi al „Trio Tancrede”, alături de Laurent Chatel şi Alexandre Lecarme. Colaborează cu artişti de prestigiu precum Dana Borşan, Gabriel Croitoru, Cristina Anghelescu, Mira Wang, Artur Lukomyanski, Jan Muller-Szeraws.
Născut în 1951 la Piteşti, Andrei Iliescu a urmat cursurile de vioară ale şcolii gimnaziale de muzică, promoţia 1965, şi pe cele ale Liceului „Nicolae Bălcescu”. În particular, a continuat studiile muzicale. S-a dedicat carierei inginereşti, absolvind Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Bucureşti, în 1975, continuând, în paralel, o susţinută activitate muzicală. Ca student, în 1970, a devenit membru fondator şi concertmaestrul Orchestrei de cameră „Ing” a Institutului Politehnic Bucureşti, orchestră pe care a coordonat-o până în 1976. Tot în aceeaşi perioadă s-a alăturat, ca instrumentist, Orchestrei Inginerilor „Petru Ghenghea” din Bucureşti. După 20 de ani ca şef de partidă la vioara a II-a, devine dirijorul acestei orchestre. A urmat, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, cursuri de dirijat cu Dorel Paşcu-Rădulescu. Ca dirijor al Orchestrei Inginerilor a susţinut peste 50 de concerte pe scena Ateneului Român din Bucureşti, a Studioului „Mihai Jora” al Societăţii Naţionale de Radiodifuziune şi a altor scene din Bucureşti şi din ţară, colaborând cu solişti de renume: Cristina Anghelescu, Alexandru Tomescu, Ilinca Dumitrescu, Verona Maier, Dan Mizrahy, Viniciu Moroianu, Aurelian Octav Popa sau mezzosoprana Gabriela Drăguşin. A întreprins turnee în S.U.A, Malta, Marea Britanie. În 2007 a dirijat orchestra Filarmonicii Ion Dumitrescu din Râmnicu-Vâlcea. Este iniţiatorul unui proiect de promovare a culturii şi valorilor muzicale argeşene, proiect susţinut împreună cu Liceul de Arte Dinu Lipatti şi instituţiile de profil argeşene.
Citeşte şi ...
Dacika, la Filarmonica Pitești
Filarmonica Pitești organizează duminică, 22 decembrie, de la ora 19.00, în Piața Primăriei Municipiului Pitești, ...