Acasă / EVENIMENT / Risc de avalanșă de gradul 2 la altitudini de peste 1800 metri

Risc de avalanșă de gradul 2 la altitudini de peste 1800 metri

ZapadaSalvamont02

Stratul de zăpadă măsurat la stația meteo Bâlea Lac, la altitudine echivalentă cu Cota 2000 Transfăgărășan, este de 55 centimetri, iar riscul de avalanșă este de gradul 2 (moderat) la altitudini de peste 1800 metri și neînsemnat sub această altitudine. Traseele montane din judeţul Argeş, care acced către creasta Făgărașului, precum și traseul de creastă al Făgărașului, sunt și vor rămâne închise. Pe versanți sunt zone întinse unde zăpada proaspată s-a depus în strat de până la 30 de centimetri, peste stratul existent deja, înghețat, existând toate condițiile alunecării cu ușurință și apariția de avalanșe însemnate cantitativ. Atenție, risc redus sau moderat nu înseamnă absența riscului! Pot fi zone cu acumulări care, punctual, pot avea un nivel de risc mult mai mare decât riscul general anunțat prin buletinul nivometeorologic.

Prognoza meteo pentru următoarele zile este de încălzire puternică, ceea ce va duce la menținerea gradului de risc. Se așteaptă apariția avalanșelor de dimensiuni cel puțin medii, pe pantele cu orientarea sudică, și după căderea întunericului, pe versanții nordici. Nu trebuie neglijat faptul că deja s-au produs avalanșe cu victime decedate în munții din țara noastră, astfel că nu trebuie subestimat sub nicio formă stratul aparent mic de zăpadă! Din păcate, în perioada 2010-2016, pe fondul unor ierni mai uscate și relativ mai calde, existența pericolului de avalanșă a fost minimizată, totodată, crescând foarte mult numărul practicanților de sporturi de aventură, unii dintre aceștia, neluând în seamă acest risc. Ultimele două ierni au fost deja cu o revenire la normalul cantităților de zăpadă, ceea ce a condus imediat și la înmulțirea cazurilor fatale cu turiști implicați în avalanșe.

Sfatul Salvamont Argeş pentru cei care îşi vor petrece sejurul în zona montană argeşeană este să nu încerce să urce pe traseele închise şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul Național Salvamont, formând 0SALVAMONT. Deasemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei, în aşa fel încât să existe o marjă de siguranţă de o oră de lumină după terminarea acesteia, ținând cont că la ora 17:00 este întuneric. În afara echipamentului obligatoriu iarnă (încalţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari, piolet etc.) trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situaţii neplăcute. Inclusiv în cazul excursiilor cu autoturismul este indicat să aveţi incălţări şi îmbrăcăminte de iarnă, chiar și o lanternă, pentru situaţiile în care sunteţi nevoiţi să vă deplasaţi pe jos. Deasemenea, trebuie evitată cu desăvârșire parcarea sau chiar oprirea autoturismelor la baza pantelor dezgolite încărcate cu zăpadă, deoarece se semnalează des curgeri de zăpadă care ajung până pe carosabil. În perioada de iarnă, care la altitudini mari durează până la sfarșitul lunii mai, este necesară o prudenţa mărită, pentru a evita situaţiile nedorite.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

Avertizare-meteorologică-cod-galben

ISU Argeș : Avertizare meteorologică cod portocaliu și galben

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD PORTOCALIU Interval de valabilitate: 23 decembrie, ora 20 – 25 decembrie, ora ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar