Acasă / EVENIMENT / Magistraţii argeşeni au votat desfiinţarea Secţiei pentru anchetarea magistraţilor

Magistraţii argeşeni au votat desfiinţarea Secţiei pentru anchetarea magistraţilor

CurteApelPitesti01

Judecători Curţii de Apel Piteşti au votat, în unanimitate, pentru desfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SSIJ), solicitată Parlamentului de peste o mie de judecători şi procurori din întreaga ţară, după ce ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a transmis o scrisoare către magistraţi în care le cere să-şi exprime punctele de vedere asupra a patru chestiuni: desfiinţarea Secţiei pentru investigarea magistraţilor, schimbarea ciclului de şcolarizare la Institutul Naţional al Magistraturii (INM), renunţarea la pensionarea anticipată şi trecerea la completurile de trei judecători în apel. Magistraţii curţii piteştene au mai votat pentru menţinerea cursurilor de formare profesională la INM la doi ani, şi nu la patru ani şi pentru menţinerea completurilor de doi în apel, însă pentru abrogarea schemei de pensionare anticipată nu a existat majoritate.

Camera Deputaţilor a adoptat, tacit, în şedinţa de miercuri, proiectul de lege al USR care vizează desfiinţarea SIIJ, iniţiatorii susţinând că nu există motive care să justifice înfiinţarea acestei secţii cu impact generat asupra independenţei judecătorilor şi procurorilor, precum şi asupra încrederii cetăţenilor în sistemul de justiţie penală şi, în general, asupra justiţiei din România.
„Pe data intrării în vigoare a prezentei legi, SIIJ se desfiinţează (…)Procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, îşi desfăşoară activitatea în cadrul SIIJ, revin la parchetele de unde provin sau se încadrează la alte parchete unde au dreptul să funcţioneze, potrivit legii. De la data revenirii la parchetele unde provin, procurorii acare au activat în cadrul SIIJ îşi redobândesc gradul profesional de execuţie şi salarizarea corespunzătoare acestuia avute anterior sau pe cele dobândite ca urmare a promovării, în condiţiile legii, în timpul desfăşurării activităţii în cadrul secţiei. La data intrării în vigoare a prezentei legi, încetează detaşările ofiţerilor şi agenţilor de poliţie judiciară din cadrul SIIJ. Specialiştii cu statut de funcţionar public din cadrul SIIJ se eliberează din funcţie cu aplicarea dispoziţiilor corespunzătoare din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici”, se arată în proiectul de lege. Proiectul a trecut de Camera Deputaţilor, primă Cameră sesizată, prin depăşirea termenului de dezbatere şi vot final, la 8 noiembrie, însă for decizional este Senatul.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

Patriarhie-2

Filarmonica Pitești, aplaudată la scenă deschisă, într-un concert extraordinar la Patriarhia Română!

Instituția noastră a susținut aseară, în premieră, concertul extraordinar „Acasă de sărbători”, la Patriarhia Română. ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar