Acasă / EVENIMENT / Mort cu genunchiul pe gât

Mort cu genunchiul pe gât

După cum v-am informat un incident dramatic a avut loc vineri dimineaţă la Piteşti, unde un bărbat a intrat în stop cardio-respirator în timp ce era imobilizat de poliţişti şi cu toate că a fost resuscitat, medicii nu l-au putut salva. S-a constatat că moartea a fost violentă şi revenim cu amănunde. Cu un an în urmă, un incident similar a avut loc în SUA, unde un bărbat de culoare a murit în timp ce era imobilizat de un poliţist care-i pusese genunchiul pe gât.

VIDEO: https://youtu.be/iHG4AN2DO_Q

Nu s-a supus indicaţiilor
Evenimentul a avut loc în jurul orei 11, când Detaşamentul de Pompieri Piteşti a fost sesizat că o friteuză a luat foc la terasa unui local din zona Autogării Sud Piteşti, iar la faţa locului a fost trimisă o autospecială de stingere cu apă şi spumă. În timpul intervenţiei, un bărbat de 63 de ani, Zaharia B., din municipiu, care consuma băuturi alcoolice la o masă, a refuzat să părăsească localul. Ca urmare a faptului că nu s-a supus indicațiilor și s-a manifestat recalcitrant, agenţi ai Secţiei 4 Poliţie Piteşti au procedat la evacuarea lui. Unul dintre ei l-a prins cu braţele din spate şi l-a trântit la pământ, apoi i-ar fi pus genunchiul pe gât. În timp ce se încerca imobilizarea sa, bărbatul a intrat în stop cardio-respirator şi cu toate eforturile depuse de echipajul unei ambulanţe care a încercat resuscitarea, acesta a murit. Trupul neînsufleţit, lângă care a fost găsită o sacoşă cu medicamente, semn că bărbatul suferea de afecţiuni medicale, a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Argeş pentru efecturea autopsiei.
Intervenţie violentă
Intervenţia deosebit de violentă a fost filmată de un martor care a declarat: „Lucrez aici, în autogară. Am văzut că vin mașini de poliție și de pompieri și am ieșit să văd ce se întâmplă. Se strânseseră foarte multă lume pentru că luase foc o friteuză. Am înțeles că pe terasă era un domn mai în vârstă, care a refuzat să plece. Când am ajuns, el ieşise şi deja era pe alee. Polițiștii au vrut să-l îndepărteze și mai mult de atât, să stea undeva pe scaun, dar domnul nu a vrut. Nu a fost recalcitrant, doar se exterioriza. Nu a făcut niciun act de violență asupra nimănui, a fost foarte inofensiv (…) Un polițist îmbrăcat în verde, puțin mai înalt, pur și simplu i-a făcut placaj ca la rugby, l-a dat cu fața de asfalt şi au venit alți doi polițiști să-l imobilizeze. Automat s-au pus cu picioarele pe el, genunchiul fiind pe spatele lui, aproape de zona gâtului. Dânsul a încercat să se ridice și toți trei presau pe el (…) După nici 20 de secunde, dânsul începuse să-și dea ultima suflare. A urinat instant pe el, s-a văzut, după care s-a înnegrit la faţă. Când au văzut că s-a făcut negru și lumea începuse să strige, polițiștii au luat picioarele de pe el. Între timp venise echipajul de salvare și a început manevrele de resuscitare”.
Vinovaţii să răspundă
Scenele filmate la Piteşti au făcut înconjurul ţării, iar Lucian Bode, ministrul de Interne a declarat: „Pentru mine, când moare un om în timpul unei intervenții este cu adevărat o tragedie. Ancheta e preluată de un procuror și sunt convins că se va face lumină în acest caz. Cine se face vinovat de moartea omului, indiferent de cum s-a comportat el, va răspunde. Le cer mereu angajaților să intervină cu calm și responsabilitate”.
Dosar penal
Ţinând cont de împrejurările în care a avut loc evenimentul, în cauză a fost deschis dosar penal in rem (cu privire la faptă) pentru comiterea infracțiunilor de purtare abuzivă și ucidere din culpă, cercetările fiind preluate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș, procurorii urmând să stabilească dacă poliţiştii au procedat legal în momentul imobilizării sexagenarului şi dacă există legătură de cauzalitate între momentul imobilizării şi cel al decesului.
Mort prin asfixiere
După efectuarea necropsiei, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc duminică, Marius Ştefan, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, și dr. Dan Manu, şeful Serviciului de Medicină Legală Argeș, au oferit primele informaţii oficiale. „Moartea a fost violentă, survenită ca urmare a unui politraumatism. Cauza imediată de deces a fost asfixia mecanică. Mecanismul ce a cauzat asfixia a fost comprimarea părților moi ale gâtului și a toracelui. Nu a fost infarct. Politraumatismele s-au produs prin cădere și lovire de un plan dur, dar lovitura la cap nu putea să îl omoare”, a declarat Dan Manu. În urma probelor toxicologice a rezultat că sexagenarul băuse şi avea o alcoolemie de peste 2 la mie. Prim-procurorul Marius Ştefan a declarat că ancheta este în stadiu incipient, concluziile raportului medico-legal schimbând datele dosarului şi că martorii incidentului, precum și polițiștii implicați, au fost audiați.

 

Despre Administrator

Citeşte şi ...

furt motorina

Reținuți după ce au fost depistați de polițiști, în flagrant delict, după ce au sustras combustibil

În noaptea de 17 spre 18 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Curtea de ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar