Acasă / SOCIAL / Siguranța în școli reprezintă un obiectiv principal

Siguranța în școli reprezintă un obiectiv principal

Siguranța în școli reprezintă un obiectiv principal

Analiza activităților desfășurate și rezultatelor obținute pentru asigurarea climatului de siguranță publică în unitățile de învățământ preuniversitar, în semestrul II din anul școlar 2021 – 2021
Siguranța în școli reprezintă un obiectiv principal al Strategiei Naționale de Apărare a Țării și a Guvernului României. Stabilirea și consolidarea unui climat școlar optim, axat pe informarea corectă este fundamentală pentru educația de calitate, cât și pentru combaterea oricărei forme de violență sau criminalitate.
În acest sens, prefectul județului Argeș, Emilia Mateescu, ne informează că au fost desfășurate activități ce au vizat îndeplinirea obiectivelor propuse în „Planul Teritorial Comun de Acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delicvenței juvenile în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar din județul Argeș”.
Conform datelor puse la dispoziție de către Inspectoratul Școlar Județean, la nivelul județului Argeș, pentru anul școlar 2020-2021, funcționează un număr de 498 de unități de învățământ preuniversitar, dintre care:
- 181 de grădinițe (68 în mediul urban și 113 în mediul rural);
- 264 de școli gimnaziale (49 în mediul urban și 215 în mediul rural);
- 53 de licee, colegii (45 în mediul urban și 8 în mediul rural).

Astfel, pentru anul de învățământ 2020-2021, semestrul II, s-au derulat o serie de activități preventiv-reactive în contextul hotărârii Nr.5/05.02.2021 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. În acest sens, s-au dispus măsuri de organizare a activităților școlare din sectorul preuniversitar în condiții de securitate sanitară, pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2.
În contextul epidemiologic, au fost desfășurate un total de 231 de activități cu caracter preventiv, după cum urmează:
- Prevenirea absenteismului școlar (33);
- Prevenirea traficului de persoane (17);
- Prevenirea consumului de droguri (19);
- Prevenirea consumului de alcool (19);
- Prevenirea delicvenței juvenile (1);
- Respectarea regimului circulației rutiere (39);
- Prevenirea faptelor de violență în școli și respectarea tuturor normelor pentru prevenirea îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2 (92).

În ceea ce privește perioada analizată, au acționat aproximativ 214 patrule în zona proximă a unităților de învățământ, 105 patrule au acționat în mediul rural la cele 335 de unități de învățământ existente, iar 109 patrule au acționat în mediul urban la cele 139 de unități de învățământ.
În plus, la nivelul ședințelor de instruire desfășurate în cel de-al doilea semestru al anului școlar 2020-2021, un număr de 66 de cadre didactice, atât din mediul urban, cât și din mediul rural au fost instruite de polițiști operativi, lucrători din cadrul C.A.P.C și jandarmi din cadrul I.J.J. Argeș.
Mai mult decât atât, în cadrul orelor de curs, au fost realizate 91 de activități ce au avut ca obiectiv sporirea comunicării între polițiști și elevi. Astfel, elevii au putut adresa întrebări și prezenta situații pe care le-au întâlnit atât în mediul școlar, cât și în afara acestuia.
În scopul creșterii siguranței școlare, politiștii Biroului Siguranță Școlară au elaborat în martie „Planul de acțiune privind verificarea legalității deținerii și manipulării substanțelor periculoase în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Argeș”, plan ce s-a derulat pe mai multe etape.
De asemenea, Biroul de Siguranță Școlară a elaborat conform Planului Național Comun de Acțiune, „Planul de acțiune privind verificarea transportului de elevi la nivelul județului Argeș”, unde s-au controlat 129 de autovehicule destinate transportului de elevi și au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale (790 lei).
I.P.J. Argeș a stabilit 220 de întâlniri cu directorii unităților de învățământ din mediul urban, cât și din mediul rural și 6 întâlniri cu inspectorii școlari.
Deopotrivă, un număr de 1923 de elevi a asistat la prezentări în cadrul orelor de curs, cu tematică variată, precum: prevenirea și combaterea declivenței juvenile; prevenirea fenomenului de bullying; prevenirea absenteismului școlar și a faptelor de lovire; alte violențe.
Pentru combaterea consumului de alcool/fumat/droguri sau alte substanțe psihotrope, cât și pentru combaterea faptelor de violență în școli, s-au organizat 81 de activități în școli. Și pentru domeniul rutier și cel al siguranței publice în zona proximă a unităților școlare s-au organizat 35 de activități.
Prefectul Emilia Mateescu încurajează desfășurarea unui număr cât mai ridicat de activități care au caracter preventiv și care contribuie la protejarea vieții și sănătății elevilor. Totodată felicită pe această cale instituțiile implicate în aceste demersuri.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

Măsuri dispuse de IGSU (1)

Măsuri dispuse de IGSU în contextul avertizărilor meteorologice

Aproape 5.000 de pompieri cu peste 4.000 de mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină în ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar