Colegiul Prefectural al județului Argeș s-a reunit în ședință ordinară în data de 23.07.2021, sub conducerea prefectului Emilia Mateescu .
Ședința Colegiului Prefectural a fost deschisă printr-o informare din partea prefectului județului Argeș, Emilia Mateescu cu privire la regulamentul de desfășurare a ședinței și tematica planificată.
Instituțiile raportatoare de pe ordinea de zi a ședinței au fost: Oficiul Județean de Ameliorare și Producție în Zootehnie; Oficiul Județean pentru Finațarea Investițiilor Rurale Argeș; Agenția de Plați și Intervenție pentru Agricultură Argeș.
Principalele subiecte propuse pe ordinea de zi au fost legate de modul în care și-au realizat atribuțiile în domeniul de competență instituțiile raportatoare, obiectivele și stadiul programelor, politicilor, strategiilor și planurilor de acțiune adoptate la nivel județean, nevoile sau alte probleme specifice instituțiilor și dificultățile cu care se confruntă deconcentratele.
Oficiul Județean de Ameliorare și Producție în Zootehnie a prezentat activitatea desfășurată de Agenția Națională pentru Zootehnie, pe care o reprezintă la nivelul județului Argeș și obiectivele propuse pentru desfășurarea activității conform programului de guvernare.
Oficiul Județean pentru Finațarea Investițiilor Rurale Argeș, a comunicat intenția Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de a deschide sesiuni de depunere a proiectelor pentru mai multe submăsuri, respectiv:
La sfârșitul lunii iulie 2021, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va demara sesiunea de depunere a proiectelor pentru submăsurile: 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, plantelor şi animalelor” și 9.1 ”Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol”.
În luna august se estimează lansarea submăsurilor 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, 16.4 „Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanțul de aprovizionare” și 16.4a „Sprijin pentru cooperarea orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectorul pomicol”.
Pe parcursul lunii septembrie vor putea fi accesate submăsurile 4.1 „Investiții în exploatații agricole”, 4.2 „Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole”, 4.2a „Investiții în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol” , 6.2 „Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale”, 6.4 „Investiții în crearea şi dezvoltarea de activități neagricole” și 4.3 “Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice” – componenta pentru drumuri agricole, ce poate fi accestată de persoanele publice.
Pentru a facilita accesul fermierilor la submăsurile gestionate, Oficiul Județean pentru Finațarea Investițiilor Rurale Argeș a propus ca la nivelul unităților administrativ teritoriale din județul Argeș, în cadrul cărora se înregistrează un număr mare de animale, să se construiască platforme comunale de colectare și de management al gunoiului de grajd finanțate de Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor.
Prefectul județului Argeș, Emilia Mateescu a decis transmiterea unei circulare către primarii comunelor, prin care le solicită construirea la nivelul fiecărei comune a unei platforme comunale de colectare și de management al gunoiului de grajd.
Agenția de Plați și Intervenție pentru Agricultură Argeș a prezentat obiectivele principale pentru anul 2021 și activitățile pe care le desfășoară în această perioadă pentru realizarea obiectivelor stabilite.
Beneficiarii care îndeplinesc condițiile legale, până în data de 09.08.2021 inclusiv, pot depune cereri pentru solicitarea ajutorului de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19.
Prefectul județului Argeș, Emilia Mateescu a comunicat membrilor colegiului că, a fost aprobată Ordonanța de Urgență privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru specia urs brun precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi a solicitat tuturor instituțiilor vizate de OUG să se pregătească de o intervenție rapidă în conformitate cu actul normativ.