Acasă / SOCIAL / Gala Laureaților celei de-a opta ediții a concursului Premiile Muzicale Dinu Lipatti

Gala Laureaților celei de-a opta ediții a concursului Premiile Muzicale Dinu Lipatti

Marți, 31 mai 2022, la conacul familiei Lipatti de la Fundățeanca, a avut loc premierea câștigătorilor Festivalului concurs “Premiile Muzicale Dinu Lipatti”, a VIII-a ediție.
Acest festival-concurs este un eveniment desfășurat în cadrul proiectului “Muzeul Județean Argeș – Moştenire culturală, istorie şi continuitate” și este o veritabilă carte de vizită a culturii argeșene.
Proiectul se află în faza de sustenabilitate și este derulat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Argeș.  
Rampă de lansare în lumea muzicii pentru numeroase tinere talente, festivalul-concurs “Premiile Muzicale Dinu Lipatti” continuă să-și îndeplinească misiunea de a descoperi noi tinere speranțe ale muzicii clasice, spre a primi recunoașterea pe care o merită și spre care aspiră.  
Laureații ediției a opta a “Premiilor Muzicale Dinu Lipatti”:  
#  Pian – instrument care l-a consacrat pe Dinu Lipatti, așezându-l în panteonul pianiștilor de talie mondială.  
-        LISA CIUCULESCU, elevă în clasa a II-a, Școala Bell Music Atelier.
-        MIRIAM CIUCULESCU, elevă în clasa a IV-a, Școala Bell Music Atelier.  
-        CERASELA ANDREEA BĂLTĂREȚU, elevă în clasa a VIII-a, studiază pianul la Școala de Arte și Meserii Pitești.
-        ERIC SANDU, elev în clasa a VI-a la Școala de Muzică din Câmpulung
- ȘERBAN ELISEI, elev în clasa a III-a la Colegiul Național de Muzică “George Enescu”
 
# Vioara
-        IRIS MARIA MOGÎLĂ – cea mai tânără speranță a acestei secțiuni, elevă în clasa a III-a la Colegiul Național de Muzică “George Enescu”.
-        IOANA MARIA DOLĂNESCU, elevă în clasa a VI-a la Colegiul Național de Muzică “George Enescu”
- MARIA-IONELA GHEBA, elevă în clasa a IX-a la Liceul de Arte “George Georgescu” din Tulcea  
 
# Canto  
-        ALEXIA LICEANU, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național de Arte “Dinu Lipatti”.  
-        EVELINA MOGA, elevă în clasa a IX-a la Liceul de Arte “Dinu Lipatti” din Pitești
-        IZABELA MARIA CĂLINA, elevă în clasa a X-a la Liceul de Arte “Dinu Lipatti” Pitești
Recitalurile tinerilor au fost acompaniate de Elena Amirkhanova, artistă refugiată din Ucraina.
Printre tinerii care au participat la concurs s-a numărat și Ioana Maria Dolănescu, care a fost însoțită de tatăl său, celebrul interpret de muzică populară Ionuț Dolănescu, cel care a asistat plin de emoții la recitalul fetiței.
“Vreau să vă urez bine ați venit în acest edificiu pe care noi, cei din Consiliul Județean Argeș, vrem să îl scoatem dintr-o uitare nemeritată. Mă bucur să constat că după doi ani de pandemie lume revine la normal, inclusiv cultural. Cultura trebuie să fie mereu prezentă în viața noastră. Dați-mi voie să îi felicit pe toți concurenții, pentru că participarea la un astfel de concurs presupune mult talent și multă, multă muncă. Și dacă Dumnezeu v-a dat talentul, munca vă aparține vouă, copiilor! Îi felicit și pe părinți pentru că v-au susținut și cadrelor didactice pentru că v-au îndrumat pașii aici. Merită remarcat faptul că într-o lume în care ispitele pentru tineri sunt atât de diversificate, dumneavoastră ați ales să vă îndreptați pașii spre o zonă dedicată cu adevărat frumosului. Sunt convins că juriul dedicat acestor arte i-au ales pe cei mai buni. Consiliul Județean Argeș depune eforturi pentru a susține actul cultural. 7% din bugetul județului este dedicat culturii, instituțiilor de cultură. Nu este neapărat meritul nostru, ci al celor care conduc aceste instituții și care ne obligă, prin astfel de evenimente deosebite, să fim alături de ei și de actul cultural” – Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte C.J. Argeș.
“Vă mulțumesc tuturor și vă felicit pentru participare. Ne dorim ca în anii viitori să readucem la festival participare internațională. Mulțumim Consiliului Județean Argeș pentru că ne susține în aceste activități și vreau să reamintesc faptul că, fără implicarea Consiliului Județean, această casă cu totul specială nu ar fi intrat în administrarea Muzeului Județean. Sper ca pe viitor nu numai să continuăm aceste evenimente, ci și să consolidăm și să reabilităm Casa Lipatti și, de ce nu, să organizăm aici și o școală de vară” – Cornel Popescu, manager Muzeul Județean Argeș.
Casa Memorială “Dinu Lipatti” se află în patrimoniul Muzeului Județean Argeș și găzduiește Gala Laureaţilor „Premiilor Muzicale  Dinu Lipatti”. Conacul conservă obiecte legate de viața și activitatea marelui pianist și compozitor român. Printre cele mai importante exponate se află un pian Bechstein – ale cărui clape prind din nou viață pe parcursul Galei Laureaților „Premiilor Muzicale Dinu Lipatti” – și un bust al artistului, realizat de sculptorul Ion Irimescu.
Arta interpretativă a lui Dinu Lipatti a rămas un exemplu de puritate a tuşeului, expresivitate, rafinament stilistic şi nobleţe spirituală, care-l situează printre cei mai importanți artiști ai secolului XX.  

Personalitatea lui Lipatti a avut forța de a transcende contingentul, devenind – cum unul dintre elevii săi afirma – o stea călăuzitoare, care nu va înceta vreodată să lumineze.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

Iana Novac

De Ziua Națională, Iana Novac și Octavian Dobrotă, concert vocal-simfonic extraordinar, la Filarmonica Pitești

Filarmonica Pitești organizează joi, 28 noiembrie, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncțional, concertul  vocal-simfonic ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar