Acasă / EVENIMENT / Experți în gestiunea deșeurilor din toată țara, în vizită la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor din Albota

Experți în gestiunea deșeurilor din toată țara, în vizită la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor din Albota

În aceste zile s-a desfășurat, la Pitești, Conferința Națională a Federației Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (FADI) cu tematica „Economia Circulară în Practică – Provocări și Soluții pentru Gestionarea Deșeurilor Municipale”.
Evenimentul a adunat la Pitești experți din domeniul gestionării deșeurilor, precum și reprezentanți ai ADI-urilor si autorităților publice, pentru a discuta problemele actuale și soluțiile viitoare în acest domeniu.
După ce ieri au fost organizate grupuri de lucru pe diverse teme de actualitate, astăzi, experți din toată țara au vizitat, împreună cu Gabriel Moiceanu, președinte Federației Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (FADI) și Director Executiv al ADI SERVSAL ARGEȘ, Centrul de Management Integrat al Deşeurilor din Pitești- Albota.

„La Pitești se desfășoară în aceste zile Conferința Națională FADI și beneficiem de prezența celor mai importanți specialiști în domeniu, alături de care ne-am deplasat la platforma ecologică de la Albota. Din fericire pentru noi, argeșenii, este o platformă care este dată exemplu de bună practică la nivel național. Dacă ar fi să ne gândim la faptul că numai anul trecut 85.000 de tone de deșeuri din aproximativ 120.000 de tone au fost reciclate, neajungând practic la groapa de gunoi, acest lucru spune multe într-un domeniu de actualitate. Cred că România în general și Argeșul în mod special a făcut pași importanți în zona aceasta de protecție a mediului, dar aceste lucruri trebuie să continue pentru că mai sunt foarte mulți pași de făcut pentru a ne alinia la nivel european la zona aceasta de gestionare a deșeurilor” – Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.

„Am prezentat astăzi colegilor din țară instalațiile de tratare a deșeurilor, tot fluxul de tratare mecanică la deșeul rezidual. Acum ne aflăm pe platforma de biocompostare unde are loc procesul de tratare a deșeurilor verzi, a deșeurilor din grădini și parcuri și deja avem o cantitate foarte mare de compost care pleacă la beneficiari. Inclusiv Institutul Pomicol de la Mărăcineni a luat o cantitate importantă în această primăvară.
Fluxurile sunt pe parte de rezidual – tratare, sortare pe fracție umedă și uscată, iar partea de valorificare energetică este balotată și merge către industria cimentului. În fluxul de reciclabil – stația de sortare, tot ceea ce se colectează separat de la cetățeni se balotează și merge la reciclator la depozitare.
În egală măsură avem instalațiile de sortare și de concasare pentru deșeurile din construcție. Ne interesează ca în perioada următoare să dezvoltăm tehnologia de bio-uscare și tratare a deșeurilor umede într-un spațiu închis. Acesta este un proiect pe care autoritățile locale și Consiliul Județean îl au în vedere astfel încât în 2030 să mai depozităm sub 10% din ceea ce se colectează la nivelul județului” – Gabriel Moiceanu, președinte Federației Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (FADI) și Director Executiv al ADI SERVSAL ARGEȘ.

„Pentru noi este extrem de interesant să vedem ce se întâmplă într-un asemenea centru de tratare, cu atât mai mult cu cât la București suntem în faza în care pregătim un viitor centru în colaborare cu județul Ilfov. Este foarte important să vedem care sunt fluxurile, care sunt dificultățile de operare și care sunt lucrurile ascunse pe care de obicei nu le vezi atunci când citești legea. Este foarte important să vedem care este nivelul de costuri reale la care trebuie să ne așteptăm. Întâlnirea de ieri și de astăzi a fost, pentru noi, deosebit de utilă” – Ilie Brie, director tehnic ADI de gestiune a deșeurilor București.

Județul Argeș este exemplu de bună practică la nivel național. În 2022 au fost deviate de la depozitare prin reciclare, compostare și valorificare energetică peste 83.778 tone din total cele 12.417 tone deșeuri municipale colectate din județul Arges.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

Accident rutier între trei vehicule pe A1, km 88 (3)

Accident rutier între trei vehicule pe A1, km 88

Accident rutier între trei vehicule, produs pe A1, km 88, sensul spre Pitești. Sunt identificate ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar