Acasă / EVENIMENT / Vicepreședintele CJ Argeș, Adrian Bughiu,a fost ales președinte al Comitetului de Masiv al Grupei de Munți Făgăraș

Vicepreședintele CJ Argeș, Adrian Bughiu,a fost ales președinte al Comitetului de Masiv al Grupei de Munți Făgăraș

Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu, a fost ales unul din cei nouă membri ai Comisiei Tehnice a Consiliului Muntelui de la nivel național. Adrian Dumitru Bughiu a participat astăzi, 20 aprilie 2023, în calitate de președinte al Comitetului de Masiv al Grupei de Munți Făgăraș, la ședința Consiliului Național al Muntelui, prezidat de prim-ministrul României, Nicolae Ciucă.
La ședința de la Palatul Victoria au mai participat Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Aurel Simion, secretar de stat în cadrul aceluiași minister, Veronica Țaran-Baciu-Georgescu, secretar de stat și director general al Agenției Naționale a Zonei Montane, Niculae Vlad Ștefan, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării, secretari de stat din cadrul ministerelor Economiei, Sănătății, Educației, Afacerilor Interne, Mediului, Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” și Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.
În cadrul Consiliului Național al Muntelui, Adrian Dumitru Bughiu a făcut o prezentare a Comitetului de Masiv al Grupei de Munți Făgăraș și a evidențiat o serie de probleme specifice din punct de vedere social, economic și de mediu.

„Sunt onorat de votul de încredere primit din partea colegilor din Consiliul Național al Muntelui. Am expus o serie de probleme cu care se confruntă populația din zona montană și am prezentat și eventuale propuneri de soluții identificate alături de colegii din Comitetul de Masiv al Grupei de Munți Făgăraș. Astfel, am supus atenției adaptarea Ordinului n.r. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației, al Ministerului Sănătății la condițiile zonei montane, privind distanțele de amplasare a obiectivelor agricole (abatoare, ferme de animale). În zona montană nu putem aplica aceeași legislație în privința amplasamentului anumitor obiective de ordin zootehnic, de producție și prelucrare lapte și carne, așa cum este în zona de câmpie. Aici, distanța trebuie redusă. Din cauza acestor impedimente, de exemplu, din 12 milioane de euro alocați pentru zona montană s-au putut accesa doar 600.000 de euro.
Am propus, de asemenea, dezbaterea de urgență a normelor de aplicare a Legii Muntelui 197/2018 pe de o parte pentru a stabili foarte clar responsabilitatea fiecărei instituții și, pe de altă parte, pentru armonizarea Legii cu legislația existentă, de la diverse instituții responsabile de protecția mediului, silvicultură, sănătate, Autoritatea sanitară veterinară și pentru siguranță alimentară și turism. De exemplu, trebuie reglementată legea pentru a permite fermierilor montani să beneficieze de mese și spații de vânzare a produselor în piețele agroalimentare. De asemenea, în lege se menționază că fermierii montani pot primi fonduri pentru protejarea cu garduri electrice de animale sălbatice, dar nu este reglementat nici acest aspect.
Pentru a limita depopularea zonei montane, am propus asigurarea unor facilități pentru aceștia, iar condițiile impuse fermierilor pentru a accesa programele de investiții trebuie analizate astfel încât să poată primi subvenții pentru a construi stâne și alte obiective care să fie ulterior autorizate și să respecte toate condițiile sanitar veterinare. În Grupa de Munți Făgăraș au fost cel puțin 20-25 de intenții de construcție stâne montane dar, din păcate, la nivel național sunt numai șase proiecte realizate.
Încă o propunere înaintată a vizat simplificarea Ghidurilor solicitantului și corelarea solicitărilor cu realitatea din teren. De exemplu, în zona montană este imposibil să comasezi într-o fermă câteva mii de animale pentru că forma geografică nu permite condiții de cazare de o asemenea anvergură. Toate aceste propuneri au rezultat în urma discuțiilor pe care le-am purtat cu fermierii și autoritățile locale și județene din zona Făgăraș și mă bucur că au fost luate în discuție” – Adrian Dumitru Bughiu, președinte al Comitetului de Masiv al Grupei de Munți Făgăraș.O modificare importantă propusă în cadrul Consiliului Național al Muntelui este aceea că, printr-o Hotărâre de Guvern, mandatul președinților Comitetelor de masiv va fi extins de la un an la patru ani.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

articolelor pirotehnice

Perioada sărbătorilor nu trebuie să fie un coșmar pentru mulți oameni și pentru animale!

Dragoș Predescu, Prefectul județului Argeș: “Perioada sărbătorilor nu trebuie să fie un coșmar pentru mulți ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar