Acasă / EVENIMENT / Ativitățile cultural – artistice în perioada 07 – 12 august 2023

Ativitățile cultural – artistice în perioada 07 – 12 august 2023

Consiliul Județean Argeș vă invită să participați la activitățile cultural – artistice organizate de către instituțiile subordonate, în perioada 07 – 12 august 2023.
Activități culturale organizate de BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ:
În perioada 07 – 12 august – ARGEȘUL ȘI MUSCELUL – SPAȚII ISTORICE ALE ROMÂNISMULUI – Expoziție de carte monografică și etnografică despre județul Argeș, realizată cu lucrări din colecțiile Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș. (Holul BJA – Etajul al II-lea).

Ativitățile cultural - artistice
În perioada 07 – 12 august – REGINA MARIA – ISTORIE ȘI DESTIN – Expoziție de fotografie, dedicată Reginei Maria a României; fotografiile sunt preluate din revistele Vatra (1929), Gazeta noastră ilustrată (1922), Realitatea ilustrată (1929, 1935, 1936), Ilustrațiunea română (1929). (Holul BJA – Etajul al II-lea).
07 – 10 august – ESENȚE, PERSPECTIVE, PERSONAJE – Cronică de întâmpinare – Un actor cu reale aptitudini scriitoricești. Florin Pretorian, debut foarte întârziat; grupaj de poeme din creația scriitorului Pablo Neruda – Chile. (Biblioteca Județeană Argeș – Rubrică online).
07 – 12 august – 10 PENTRU PITEȘTI – Expoziție itinerantă de pictură, la care participă artiști din Câmpulung Muscel, Târgoviște, Chișinău, Craiova, București; lansarea Revistei ”ACIDAVA”, nr. 30 – a Clubului Epigramiștilor Musceleni. (Verenisaj 03-05 august – Holul BJA).
Expoziții permanente și temporare organizate de MUZEUL GOLEȘTI sau în parteneriat cu alte instituții de cultură:

Expoziție Din comoara zonei etnografice Vlașca. Eveniment organizat în colaborare cu Muzeul Teoharie Antonescu Giurgiu.
Expoziție Marama românească-frumusețe și decor. Expoziție de marame din patrimoniul Muzeului Golești. Eveniment organizat în colaborare cu Muzeul Național Bran cu prilejul manifestărilor culturale dedicate Reginei Maria (vernisaj 27 iulie la Muzeul Național Bran).
Expoziția Simbolistica motivului viță-de-vie în arta românească populară. Expoziție organizată în parteneriat cu Muzeul Municipal Câmpulung-Muscel. (Secția de etnografie a Muzeului Municipal Câmpulung, (iulie-decembrie).
Expoziția temporară Constelații românești tradiționale, organizată în parteneriat cu Complexul Astronomic Baia Mare (proiect de revitalizare a astronomiei populare românești) – iulie-septembrie
Expoziție temporară Miniaturi de manuscris.
Expoziție temporară Ia românească.
Expoziție de artă contemporană – Spațiu/Timp (14 iunie-1 august) Curatori: Diana Brăescu, Nicoleta Popa, Mihai Milea.
Expoziția temporară Tadeusz Kościuszko – Prețul libertății, în parteneriat cu Institutul Polonez din București (mai-septembrie).
Expoziție temporară Universul copilăriei de altădată, în parteneriat cu Asociația Muzeul Jucăriilor București.
Expoziția de scoarțe și costume populare din patrimoniul Muzeului Golești
Expoziție temporară Înveşnicirea sufletului – sacrul în viaţa ţăranului român, obiecte de patrimoniu deosebite: icoane pictate, icoane de vatră, pristolnice, dar şi copacul cu „cruci de jurământ”;
Expoziția „Bolnița banului Radu Golescu”.
07 – 11 august – Program educațional Vacanța de vară…la țară! (iunie-septembrie) – Program educațional desfășurat în parteneriat cu instituții școlare din județul Argeș – BUNELE MANIERE. Copiii vor învăța cum să se comporte în societate.
MUZEUL GOLEȘTI își așteaptă vizitatorii în fiecare zi, de luni până duminică, între orele 09.00-18.00.
MUZEUL JUDEȚEAN ARGEȘ:

# Muzeul Județean Argeș expune în luna august, în cadrul microexpoziției „Exponatul lunii”, Pistol de secol al XIX-lea ,,Mariette Pepperbox”.

Brevetat de către armurierul belgian Mariette Guillaume în anul 1836, pistolul cu țevi rotative, denumit și pepperbox (cutia cu piper sau pipernița), a fost un concept nou în domeniul armelor de foc din secol al XIX-lea.
Această armă din epoca percuției se distinge prin designul țevilor multiple, înșurubate separat pe camere individuale într-un bloc rotativ. Deși timpul de încărcare al unui astfel de pistol era de aproximativ 40 de minute cele 18 focuri reprezentau un avantaj imens în fața altor arme ale epocii care puteau trage unul sau două focuri înainte de a fi încărcate.
Arma este alcătuită din două părți distincte detașabile: mânerul în care se află mecanismul de tragere și blocul țevilor rotative, fiecare numerotată cu un număr de la 1 la 18. Între numerele 17 și 18 se află ștanțată marca manufacturierului – literele E, L, J și o stea cu cinci colțuri. Mânerul este gravat cu motive vegetale încă observabile, dar nu mai păstrează lemnul original care acoperea mecanismul de tragere, acesta fiind înlocuit cu un plastic modern.
În cinematografia românească cel mai cunoscut pepperbox a fost pistolul cu opt țevi din seria filmelor Mărgelatu, deși era o armă creată special pentru recuzită, acesta a avut ca model de inspirație Mariette Peperbox-ul belgian.
Deși pistoalele cu țevi multiple au apărul încă din secolul al XVI-lea, cel mai cunoscut model a rămas Mariette Pepperbox-ul belgian, astăzi o armă foarte apreciată de colecționari și prezentă în numeroase licitații de specialitate din întreaga lume.
Revolverele de tip ,,piperniță” au început să dispară din vizorul publicului în jurul anilor 1840 – 1850, înlocuite de către revolverul lui Samuel Colt, o armă mai ușor de încărcat, cu acuratețe mai mare și cu o bătaie mai lungă.
Microexpoziția va fi deschisă în perioada 1-31 august și va putea fi vizitată de luni până duminică, între orele 9.00-19.00, la sediul Muzeului Județean Argeș, intrarea din Bulevardul Eroilor.

Program secții și expoziții MUZEUL JUDEȚEAN ARGEȘ:

Planetariul (Armand Călinescu, nr. 44, Corpul C, intrarea dinspre B-dul Eroilor). Spectacolele Planetariului sunt între orele 09.00 – 17.00, de marți până duminică, doar cu programare la telefon: 0723.344.586.

Expoziţia Flori de mină – Comorile adâncurilor (Sediul Central, Corpul B / Str. Armand Călinescu, nr. 44)
Program de vizitare: luni-duminică, 09.00-19.00

Galeria Naţională de Artă Naivă (Armand Călinescu, nr. 44, Corpul C, intrarea dinspre B-dul Eroilor)
Program de vizitare: luni-duminică, 09.00-19.00

Muzeul Sportului Argeşean ,,Campionii” (Sediul Central, Corpul B / Str. Armand Călinescu, nr. 44, Intrarea din Bulevardul Eroilor)
Program de vizitare: luni-duminică, 09.00-19.00

Castrul roman Câmpulung-Jidova (Câmpulung, şoseaua DN 73, jud. Argeș)
Program de vizitare: luni-duminică: 09.00-17.00

Lapidarium (Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44)
Program: luni-duminică: 09.00-19.00
Casa Memorială „Dinu Lipatti” (Comuna Leordeni, Sat Ciolcești, jud. Argeș)
Program de vizitare: luni-duminică: 09.00-17.00

Cetatea Poienari (Căpățâneni, comuna Arefu, județul Argeș)
Închisă pentru lucrări de conservare și reabilitare

Despre Administrator

Citeşte şi ...

Din Darurile Sfintei Mucenițe Filoteea

„Din Darurile Sfintei Mucenițe Filoteea”

14 decembrie 2024, ora 1700 – Casa de Cultură Costești Primăria Orașului Costești și Clubul ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar