Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, referitoare la faptul că un bărbat care se manifesta agresiv într-un loc public din municipiul Pitești a fost depistat de polițiști și condus la sediul poliției, Compartimentul Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș este abilitat să transmită următoarele:
În cursul zilei de 06 octombrie a.c., în jurul orei 13:30, polițiștii piteșteni au fost sesizați prin Serviciul Național Unic Apeluri de Urgență 112 cu privire la faptul că, în zona unei piețe din municipiul Pitești, un bărbat s-ar fi manifestat agresiv, având asupra sa un cuțit.La fața locului s-au deplasat cu operativitate polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Pitești, împreună cu jandarmii argeseni, iar cel în cauză a fost depistat și condus la sediul poliției.Din primele verificări, s-a stabilit că bărbatul în cauză, de 28 de ani, din Pitești, s-ar fi deplasat anterior, în cursul aceleiași zile, în mai multe rânduri, în zona unor magazine din piața Războieni, adresând amenințări unei femei. Ca urmare a acestor aspectele, polițiștii au întocmit, din oficiu, un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tulburare a ordinii și liniștii publice.De asemenea, la sediul secției s-au deplasat și femeia în cauză, care a formulat plângere prealabilă împotriva bărbatului în cauză, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare.La acest moment, cel în cauză se află la sediul poliției, pentru audieri, urmând ca în funcție de rezultatul verificărilor, să fie luate măsurile legale care se impun.
Aspecte legale:
Administrarea probatoriului în cadrul procesului penal este o parte esențială pentru tragerea la răspundere a persoanelor care săvârșesc fapte ce sunt prevăzute de legislație ca infracțiuni.În cadrul procesului penal, declarația martorului este, în cele mai multe cazuri, esențială. Persoanele care observă personal, în mod direct, săvârșirea unor fapte penale sau se află, ori intră, în posesia unor probe relevante pentru cercetările desfășurate de polițiști, au obligația de a înștiința și de a pune la dispoziția organelor de cercetare penală (polițiști sau procurori, în funcție de competența specifică infracțiunii ce face obiectul cercetărilor).
Totodată, martorul care face afirmaţii mincinoase ori nu spune tot ce ştie în legătură cu faptele sau împrejurările esenţiale despre care este întrebat, poate răspunde penal, în condițiile art. 273 din Codul Penal, privind săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă.Constituie probă orice element de fapt care serveşte la constatarea existenţei sau inexistenţei unei infracţiuni, la identificarea persoanei care a săvârşit-o şi la cunoaşterea împrejurărilor necesare pentru a stabili dacă a fost comisă o faptă de natură penală, care este persoana sau persoanele care au săvârșit fapta ce constituie infracțiune, precum și dacă sunt îndeplinite condițiile tragerii la răspundere a persoanei conform cadrului legal care prevede fapta respectivă ca infracțiune. Proba și mijloacele de probă sunt prevăzute la art. 97 din Codul de Procedură Penală.Un aspect important îl constituie și modurile de sesizare, un bun exemplu practic fiind reprezentat de infracțiuni de violență în familie, la care sesizarea organelor de urmărire penală poate fi realizată prin oricare dintre posibilitățile definite din punct de vedere legal, respectiv prin plângere, denunț sau sesizare din oficiu a organelor de cercetare penală. Modurile de sesizare sunt descrise de art. 288 din Codul de Procedură Penală.
O particularitate în privința modului de sesizare o constituie infracțiunile la care punerea în mișcare a acțiunii penale este condiționatată de plângerea prealabilă, definită la art. 295 din Codul de Procedură Penală, termenul de introducere al acesteia fiind de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei.Cetățenii care observă, în spațiul public, cum ar fi pe rețele de socializare, imagini sau clipuri ce pot ilustra săvârșirea unor fapte penale, în situația în care transmit sesizări, fără să fi avut calitatea de martor ocular la evenimentul ilustrat, nu vor face altceva decât să încarce latura administrativă, care ține de înregistrarea actelor de sesizare, fără vreo valoare probatorie suplimentară față de un act de sesizare în oficiu ce este întocmit, în mod curent, de organele de cercetare competente teritorial. De aceea, mulțumim cetățenilor cu spirit civic și, totodată, îndemnăm doar persoanele care asistă personal sau iau cunoștință despre săvârșirea unor fapte de natură penală, să rețină cât mai multe detalii și să sesizeze organele de poliție.
Tag-uri- . A arges argeseni familie ia jandarmii argeseni public r
Citeşte şi ...
Comportament agresiv în trafic, constatat de polițiștii din Domnești
În ziua de 21 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Domnești, au ...