Acasă / EVENIMENT / Principalele activităţi desfăşurate şi rezultatele obţinute de IJJ Argeş

Principalele activităţi desfăşurate şi rezultatele obţinute de IJJ Argeş

rezultatele obţinute de IJJ Argeş (1)

1. Rezultatele jandarmilor argeșeni pe linia constatării faptelor de natură penală (cu precădere a celor legate de consum/deținere de droguri) în primele nouă luni ale anului 2023.
În primele nouă luni ale anului 2023, jandarmii argeșeni au constatat un număr de 84 de fapte de natură penală, dintre care 58 de infracțiuni în baza Legii 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.
De asemenea, în primele 9 luni ale anului 2023, lucrătorii din cadrul Jandarmeriei Argeș au desfășurat 24 de activități preventive, atât independent, cât și în cooperare cu Agenția Națională Antidrog, în cadrul instituțiilor de învățământ și în cadrul evenimentelor cultural-artistice cu public numeros, activități la care au fost informate peste 600 de persoane.

Comparativ cu anul 2022, remarcăm o creștere a faptelor de natură penală constatate, de la 63 la 84, iar în ceea ce privește infracțiunile constatate în baza Legii 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, creșterea a fost de la 25 la 58 de infracțiuni. De menționat este faptul că printre făptuitorii depistați pe această linie infracțională au fost și minori. VIDEO – https://youtu.be/IKDGG7cyPEw

2. Misiunile și rezultatele jandarmilor argeșeni în domeniul asigurării ordinii publice în primele nouă luni ale anului 2023.
Acțiunile Jandarmeriei au vizat în principal planificarea, organizarea, coordonarea şi conducerea misiunilor de ordine publică executate pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional.
Structurile de ordine publică ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Argeş au executat 8.558 de misiuni în lunile ianuarie-septembrie ale acestui an, fiind angrenaţi 21.399 de jandarmi, pentru:
asigurarea ordinii publice;
menţinerea ordinii şi siguranţei publice;
misiunile executate în cooperare/colaborare cu alte instituţii;
punerea în aplicare a mandatelor de aducere;
prevenirea faptelor antisociale şi pregătirea antiinfracţională a populației.
În perioada de referinţă, Jandarmeria Argeş a asigurat ordinea publică la un număr de 560 misiuni, după cum urmează:
221 misiuni de asigurare a ordinii publice cu ocazia desfăşurării unor manifestări sportive;
153 misiuni de asigurare a ordinii publice cu ocazia desfăşurării unor manifestări cultural-artistice;
50 misiuni de asigurare a ordinii publice cu ocazia desfăşurării unor manifestări promoţionale sau comerciale;
99 misiuni de asigurare a ordinii publice cu ocazia desfăşurării unor manifestări comemorative sau religioase;
7 misiuni de asigurare a protecției în zona centrelor de examen/evaluare
2 misiuni de asigurare a ordinii publice cu ocazia vizitelor oficiale;
28 misiuni de asigurare a ordinii publice cu ocazia desfăşurării unor manifestări de protest.

Principalele acțiuni de asigurare a ordinii publice desfășurate în anul 2023 au fost:
Boboteaza – manifestare religioasă la care au participat cca. 10.000 de persoane, desfășurată pe raza a 6 localități;
Simfonia Lalelelor – manifestare cultural-artistică la care au participat cca. 10.000 de persoane;
Spectacol de muzică în Parcul Lunca Argeșului – manifestare cultural-artistică la care au participat cca 10.000 de persoane;
Învierea Domnului Sfintele Paști – manifestări religioase cu participarea a 26.0000 de persoane;
Raliul Argeșului – Campionatul Național de Raliuri Betano;
Marș/Miting SIPA Muntenia – manifestare de protest;
Festivalul de muzică Analogue – manifestare cultural-artistică la care au participat cca. 17.000 de persoane;
Festivalul de muzică CF Moto Day Adventure – manifestare cultural-artistică la care au participat cca. 30.000 de persoane.
Pe timpul adunărilor desfășurate în spațiul public, în anul 2023 au fost înregistrate situații de nerespectare a prevederilor legale, sens în care au fost sesizate organele de urmărire penală cu privire la săvârșirea a 7 fapte de natură penală și au fost aplicate 104 sancțiuni contravenționale în valoare de peste 28.000 lei.

4. Aspecte referitoare la recrutarea personalului în vederea școlarizării în instituțiile de învățământ postliceal ale Jandarmeriei Române.
Dorim să vă aducem în atenţie şi faptul că, la data de 18.10.2023, a început o nouă sesiune de înscriere în unităţile de învăţământ postliceal ale M.A.I., iar pentru şcolarizarea viitorilor subofiţeri jandarmi sunt disponibile 700 de locuri, respectiv 350 de locuri la Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” – Drăgăşani, respectiv 350 de locuri la Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni.
Candidații pot depune cererile de înscriere, exclusiv în format electronic în perioada 18 octombrie – 05 noiembrie 2023 (inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică), la adresa de e-mail sru@jandarmeriaarges.ro.
Pentru a participa la concursurile de admitere la instituţiile de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne candidaţii trebuie să îndeplinească mai multe condiţii şi criterii specific, dintre care amintim:
– să aibă cetăţenia română şi domiciliul în România și să cunoască limba română, scris şi vorbit;
– să fie apţi din punct de vedere medical, fizic şi psihologic;
– să aibă vârsta de minimum 18 ani împliniţi sau să îi împlinească în cursul anului în care participă la concursul de admitere;
– să fie absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat;
– să aibă vârsta de până la 27 de ani împliniţi în anul participării la concurs.
Celelalte condiții specifice pot fi găsite pe site-ul Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș, la secțiunea Carieră, subsecțiunea ADMITERE 2023, la adresa https://www.jandarmeriaarges.ro/cariera.
Evaluarea psihologică a candidaților se realizează în conformitate cu Dispoziția directorului Centrului de Psihosociologie al MAI, potrivit planificării întocmite împreună cu structurile cu atribuții de recrutare.
Susținerea probei de evaluare a performanței fizice va avea loc în perioada 7-13 decembrie 2023. Proba se desfășoară la centrul zonal de selecție, respectiv Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București.
Susținerea probei de evaluare a cunoștințelor este programată pentru data de 16 decembrie 2023. Proba se desfășoară la sediul unității de învățământ la care s-a înscris candidatul.

4. Proiectele europene în care este implicat Inspectoratul de Jandarmi Județean Argeș.
Inspectoratul de Jandarmi Județean Argeș a avut în implementare trei proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile, respectiv:
– LIFE 18 NAT/RO/001082 / “Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul Munților Carpați, România” cu responsabilități importante în cadrul obiectivului specific „Dezvoltarea unui model de coexistență om – viață sălbatică, un sistem de prevenire a daunelor provocate de animale sălbatice, intervenție rapidă pentru diminuarea directă a conflictelor și măsurilor inovatoare de compensare” în care unitatea a avut calitatea de beneficiar asociat, perioada de implementare fiind 20.06.2020 – 19.04.2024. În cadrul proiectului LIFE 18 NAT/RO/001082 / “Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul Munților Carpați, România”. Acordul de Parteneriat dintre I.J.J. Argeș și Fundația Conservation Carpathia a fost semnat la data de 19.06.2020.
Începând cu 01 august 2020, efective din cadrul unității noastre (Postul Montan Rucăr) au început patrularea în cadrul proiectului, permanent colaborând cu reprezentanții F.C.C.
Pentru implementarea activităților în proiect, I.J.J. Argeș a primit din partea F.C.C. finanțare europeană în valoare totală de 59.984 euro. Cu privire la dotare, s-a avut în vedere achiziționarea următoarelor echipamente:
1 autospecială DACIA DUSTER 4×4;
1 aparat de vedere pe timp de noapte cu termoviziune;
binoclu – 4 buc.;
echipament pentru echipele de intervenție rapidă – 4 seturi;
mai sunt acoperite din bugetul proiectului alte cheltuieli pentru I.J.J. Argeș, astfel:
mentenanță și reparații pentru autospecială pe durata a 5 ani;
asigurări și taxe pentru autospecială pe durata a 5 ani;
acumulatori și alte consumabile;
combustibil pentru autospecială (patrulare, intervenție și activități proiect) pe durata a 5 ani;
cheltuieli generale.

*Erasmus + / Proiect nr. 2019-1-RO01-KA104-062667 “Welcoming newcomers: react, don’t reenact – competențe pentru o abordare profesionistă”, în care unitatea a avut calitatea de beneficiar, perioada de implementare fiind 16.07.2019 – 31.12.2021.
În cadrul proiectului pentru personalul din domeniul învăţământului pentru adulţi – KA104, cu denumirea „Welcoming newcomers: react, don’t reenact – competenţe pentru o abordare profesionistă”, în care Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Argeş este beneficiar, s-au executat următoarele activități:
s-a semnat acordul de finanțare cu suma totală de 14.860 euro;
s-au efectuat 3 fluxuri, constând în deplasarea unui total de 10 cadre, la Castelul Gimborn, din localitatea Marienheide, Germania, unde au participat la activități formative, câte 5 zile, fiecare flux.

- Proiectul „Reabilitare termo-energetica a clădirii Cl – Bloc administrativ (45-335-01) din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș” (U.M. 0681 Pitești) în cadrul apelurilor de proiecte aferente Programului Operațional Regional P.O.R. 2014–2020, Apelul de proiecte POR/2020/3/3.1/B/2/NE,SE,SM – Axa Prioritară 3, Prioritatea de investiții 3.1, Operațiunea B – Clădiri Publice, având depusă Cererea de finanțare cu nr. 140325 din 07.08.2020, conform Contractului de finanțare nr. 7239 din 09.12.2021, în valoare de 4.987.733,67 lei, după cum urmează:
Valoare totală eligibilă: 3.597.141,49 lei, din care:
Valoare eligibilă nerambursabilă din FEDR =3.057.570,27 lei;
Valoare cofinanțare eligibilă a beneficiarului = 539.571,22 lei.
Valoarea neeligibilă: 1.390.592,18 lei;

5. Statistică privind intervenția în cazul apariției animalelor sălbatice în zonele populate, precum și recomandări privitoare la conduita populației în astfel de situații.
În perioada de referință, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Argeș a recepționat prin Sistemul Unic pentru Apeluri de Urgență 112 un număr de aproximativ 500 de apeluri referitoare la apariția animalelor sălbatice în zonele populate.
Acestor solicitări am răspuns în conformitate cu prevederile O.U.G. 81/2021 și s-au concretizat în acțiuni de alungare, de tranchilizare, relocare sau de recoltare, însă au fost și situații în care animalele nu au mai fost găsite de efectivele de jandarmi în locurile indicate.
Pe raza județului nostru, Arefu și Rucăr sunt localitățile cu cele mai multe semnalări ale prezenței ursului în zonele populate, unde jandarmii au intervenit pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, atât în intravilanul cât și în extravilanul acestora.
Comparativ cu anul 2022, când numărul total de apeluri la 112 care semnalau apariția animalelor sălbatice în zonele populate a fost de 282, în anul 2023 se observă o creștere semnificativă a apelurilor, numai în primele 9 luni ale acestui an înregistrându-se peste 490 de apeluri.
De menționat este faptul că în zona Arefu se semnalează, în principal, apariția urșilor “cerșetori”, care așteaptă hrană de la turiști, pe când în zona Rucăr, sunt semnalați urși care pătrund în gospodăriile oamenilor, omorând animale domestice și provocând pagube materiale.
Jandarmeria Argeș recomandă turiștilor care tranzitează sau campează în zonele frecventate de animale sălbatice să evite contactul cu acestea și, având în vedere faptul că sunt imprevizibile, să nu le hrănească si să nu se apropie pentru a le fotografia.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

Accident rutier între trei vehicule pe A1, km 88 (3)

Accident rutier între trei vehicule pe A1, km 88

Accident rutier între trei vehicule, produs pe A1, km 88, sensul spre Pitești. Sunt identificate ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar