Cele mai semnificative dintre acestea au fost următoarele:
INCENDII:
29.12.2023
(ora 14:59) Pompierii de la Detașamentul Pitești au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească din comuna Călinești. În urma evenimentului au ars elemente combustibile ale construcției din lemn, pe o suprafață de aproximativ 10 mp, flăcările prezentând pericol de extindere la întreaga anexă. Incendiul a fost lichidat în scurt timp de către pompieri, iar în urma acestuia nu au fost înregistrate victime.
(ora 17:54) Două echipaje de pompieri de la Detașamentul Mioveni au intervenit în comuna Bălilești pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o autoutilitară. La sosirea echipajelor, vehiculul era afectat de flăcări în proporție de 90%, incendiul manifestându-se la cabina autoutilitarei și la compartimentul motor. În urma evenimentului nu au fost înregistrate victime.
01.01.2024
(ora 01:11) Pompierii de la Garda de Intervenție Topoloveni au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Priboieni. La locul solicitării s-a intervenit cu trei autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat, iar la sosirea forțelor de intervenție ardeau în dezvoltare o anexă pe o suprafață de aproximativ 25 de mp și acoperișul unei locuințe pe o suprafață de circa 150 mp, cu posibilitate de propagare la întreaga casă. Prin intervenția operativă, pompierii au reușit să evite extinderea flăcărilor la întreaga construcție. Echipajul medical a evaluat o persoană de sex masculin, în vârstă de 46 de ani, care prezenta o arsură la membrul superior drept, în zona brațului. În urma monitorizării, victima a refuzat transportul la spital.
(ora 20:57) Trei echipaje de pompieri de la Detașamentul Curtea de Argeș au acționat în municipiul Curtea de Argeș, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă. La sosirea forțelor de intervenție, ardea în dezvoltare acoperișul casei pe o suprafață de aproximativ 250 mp, în urma evenimentului degradându-se tavanele, pereții și bunurile depozitate în patru încăperi. Echipajul medical nu a identificat victime.
În intervalul de referință, pompierii argeșeni au acționat pentru localizarea și lichidarea a 15 incendii în care au ars aproximativ 32.600 mp vegetație uscată și mărăciniș, circa 800 mp litieră de pădure și coronamentul a 15 arbori. Acestea s-au produs, după cum urmează:
- municipiul Câmpulung, au ars aproximativ 10 mp de vegetație uscată;
- orașul Ștefănești, au ars circa 1.000 kg deșeuri menajere și materiale textile depozitate în subsolul unei clădiri dezafectate. Într-un alt incendiu izbucnit în zona Ștefănești, au ars vegetație uscată pe o suprafață de teren de aproximativ 600 mp, litieră de pădure pe o suprafață de circa 800 mp și coronamentul a 15 arbori;
- municipiul Câmpulung, a ars un copac ornamental dintr-o gospodărie;
- municipiul Pitești, pompierii au intervenit în patru situații pentru stingerea incendiilor izbucnite la coșuri și ghene în care erau depozitate deșeuri menajere;
- comuna Bradu, au ars aproximativ 500 mp de vegetație uscată;
- comuna Poiana Lacului, au ars aproximativ 5.000 mp de vegetație uscată;
- comuna Uda, au ars aproximativ 25.000 mp de vegetație uscată;
- comuna Buzoești, au ars aproximativ 500 mp de vegetație uscată.
Reamintim că arderile necontrolate de vegetație sunt interzise!
❗Nerespectarea prevederilor legale se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
❗Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
INTERVENŢII SMURD ȘI ALTE MISIUNI:
În intervalul menționat, colegii noștri au fost solicitați să intervină la nouă evenimente rutiere în care au fost implicate 11 vehicule și două ATV-uri, pompierii asigurând măsurile specifice de prevenire ale incendiilor, precum și asistența medicală la nevoie, alături de echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean Argeș. În urma accidentelor au fost identificate șase victime, iar pentru trei dintre acestea a fost necesar transportul la spital.
În perioada menționată, inspectorii de prevenire argeșeni au continuat activitățile de control pe raza județului nostru.
Astfel, au desfășurat 16 acțiuni de control și 13 activități de informare preventivă, având în vedere gradul mare de ocupare al spațiilor de cazare și numărul crescut de utilizatori în sălile de evenimente, restaurante și cluburi. Pentru siguranța tuturor s-a urmărit respectarea măsurilor cu rol de securitate la incendiu, împiedicarea depășirii numărului de utilizatori prevăzut de parametri de proiectare a spațiilor, exploatarea instalațiilor cu rol de securitate la incendiu, modul de exploatare a aparatelor de gătit, menținerea practicabilă a căilor de evacuare în caz de incendiu la parametri proiectați, exploatarea în siguranță a instalațiilor utilitare aferente construcțiilor respective (încălzire, electrice și ventilație).
În urma acestor verificări au fost constatate 42 de deficiențe, printre care și lipsa autorizației de securitate la incendiu pentru 6 obiective, inspectorii de prevenire aplicând 42 sancțiuni, iar cuantumul total al amenzilor a fost de peste 500.000 lei.
Totodată, pentru unul dintre obiectivele cu destinația turism din localitatea Rucăr, colegii noștri au dispus oprirea funcționării și utilizării pe o perioadă nedeterminată, până la intrarea în legalitate, respectiv luarea măsurilor necesare îndeplinirii cerințelor de securitate la incendiu.
Pentru respectivul operator economic s-a aplicat și o sancțiune contravențională principală, constând într-o amendă în cuantum de 100.000 lei, precum și sancțiunea complementară privind oprirea funcționării și utilizării spațiului, aplicându-se sigiliul Inspectoratului pentru Situații de Urgență.
De asemenea, echipajele SMURD au intervenit în teritoriu în 148 de situații pentru acordarea asistenței medicale de urgență.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.