Acasă / EVENIMENT / Achitări în Dosarul Consultanţa

Achitări în Dosarul Consultanţa

Mircea Drăghici, fost trezorier al PSD, şi Constantin Nicolescu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, au fost achitaţi, definitiv, de un complet format din cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul generic denumit Consultanţa, în care erau acuzaţi de fapte de corupţie privind încheierea unor contracte de consultanţă cu zeci de primării din judeţ. În acelaşi dosar au fost achitate alte 38 de persoane – primari şi viceprimari de comune, un fost director executiv al Agenţiei de Implementare a Proiectelor Argeş şi două salariate ale unei firme de consultanţă. În cazul altor trei persoane, magistraţii au dispus încetarea procesului penal ca urmare a decesului acestora. Mircea Drăghici are totuşi de executat o condamnare de cinci ani închisoare pentru delapidare, în sensul că, în calitatea de trezorier, s-a folosit de subvenţiile primite de PSD de la stat pentru a-şi cumpăra un imobil.

Nicolescu şi Drăghici, achitaţi în dosarul „Consultanţa”
În noiembrie 2015, după cum am şi ralatat la vremea respectivă, procurorii DNA Piteşti au dispus trimiterea în judecată a 43 de persoane pentru un prejudiciu de de aproape un milion de lei, reprezentând paguba adusă unui număr de 35 de primării din judeţ, prin încheierea unor contracte de consultanţă. Anchetatorii l-au acuzat pe Mircea Drăghici de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată (34 de acte materiale) şi complicitate morală mijlocită (în forma complicităţii la instigare) la infracţiunea de abuz în serviciu (10 fapte din care trei în formă continuată). La rândul lui, Constantin Nicolescu a fost trimis în judecată pentru folosire a influenţei de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, abuz în serviciu (34 de acte materiale), precum şi instigare la infracţiunea de abuz în serviciu. În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată primari şi viceprimari de comune argeşene pentru abuz în serviciu, Iulian Cioflanu, director executiv al Agenţiei de Implementare a Proiectelor Argeş la data faptelor, dar şi Onela Carmen Oană, respectiv Aida Petronela Catană, reprezentante ale SC European Project Consulting SRL Bucureşti. Potrivit DNA, este vorba despre încheierea unor contracte de consultanţă între administraţiile locale şi o firmă la care ar fi avut interese fostul deputat Mircea Drăghici.
„În contextul în care, la nivel naţional, regional, judeţean s-au elaborat Planul Naţional de Dezvoltare Rurală, Planul de Dezvoltare a Regiunii Sud-Muntenia, respectiv Programul Operaţional Multianual al judeţului Argeş şi era necesar ca şi autorităţile locale să îşi planifice şi să îşi stabilească obiectivele de dezvoltare a comunităţii locale pentru perioada 2007 – 2013, inculpatul Nicolescu Constantin, în baza înţelegerii cu inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe, a identificat şi pus în aplicare un mecanism fraudulos prin care au fost încheiate contracte de servicii de consultanţă şi elaborare strategii de dezvoltare locală de autorităţile publice locale cu o anumită entitate – SC European Project Consulting SRL Bucureşti – în care era interesat inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe, în scopul obţinerii unor foloase necuvenite pentru entitatea respectivă şi pentru acesta din urmă, cu consecinţa producerii unui prejudiciu în bugetul unităţilor administrativ-teritoriale”, se arată în rechizitoriul procurorilor anticorupţie.
Procurorii susţin că încheierea contractelor a fost posibilă prin îndeplinirea necorespunzătoare de către Nicolescu a atribuţiilor de serviciu derivate din funcţia de preşedinte al CJ Argeş sau prin determinarea inculpaţilor, primari ai unor comune, să îşi îndeplinească necorespunzător atribuţiile de serviciu cu privire la alocarea fondurilor şi la achiziţiile de servicii realizate de autoritatea publică locală.
Procurorii au mai reţinut şi faptul că, în contextul încheierii şi derulării în condiţii frauduloase a contractelor de prestări servicii de către SC European Project Consulting SRL Bucureşti cu instituţii şi autorităţi publice din Argeş, Mircea Drăghici a înfiinţat SC European Project Consulting Management SRL Piteşti, astfel încât să fie obţinute foloase materiale „în mod facil şi necuvenit”, între cele două societăţi fiind încheiat în acest scop un contract având ca obiect furnizarea consultanţei. Obţinerea necuvenită a unor foloase materiale de către cele două firme şi de către asociaţii lor ar fi fost facilitată de îndeplinirea în mod defectuos a actelor de serviciu de către conducătorii instituţiilor şi autorităţilor publice implicate, consecinţa fiind producerea de pagube materiale acestor entităţi.
Din dateke anchetei reiesecă în subordinea CJ s-a înfiinţat şi a funcţionat Agenţia de Implementare a Proiectelor de Dezvoltare a judeţului, care avea şi atribuţii referitoare la elaborarea studiilor şi proiectelor pentru realizarea programelor şi prognozelor de dezvoltare economico-socială a judeţului şi unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi la identificarea şi promovarea nevoilor de finanţare pentru localităţile din mediul rural, în vederea dezvoltării infrastructurii, conservării mediului şi promovării unei agriculturi moderne. Cu toate acestea, respectiva agenţie a încheiat un contract de prestări servicii cu SC European Project Consulting SRL Bucureşti, efectuându-se în mod inutil şi nejustificat angajarea unor cheltuieli bugetare în sumă de 39.865 lei, ce reprezintă o pagubă materială creată instituţiei publice, dar şi un folos necuvenit obţinut de către firma respectivă, determinând astfel producerea unui prejudiciu de 944.110 de lei, reprezentând paguba adusă celor 35 unităţi administrativ teritoriale, CJ şi Agenţiei de Implementare a Proiectelor de Dezvoltare a judeţului Argeş. Totodată, suma respectivă reprezenta şi un folos material obţinut în mod necuvenit de SC European Project Consulting SRL Bucureşti.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

prins în flagrant - droguri de risc

Bărbat prins în flagrant delict când oferea spre vânzare droguri de risc

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar