Desfășurarea de activități preventive în școli a devenit o sarcină curentă asumată de polițiștii argeșeni, care au fost prezenți în 7 unități școlare, beneficiari ai activităților fiind 263 de elevi și 14 cadre didactice. Activitățile au fost desfășurate astfel:
- polițiștii Biroului Siguranța Școlară Argeș au desfășurat activități preventive la Școala Gimnazială „General Constantin Cristescu” din comuna Lunca Corbului, beneficiari fiind 27 de elevi și 2 cadre didactice.
- polițiștii Biroului Siguranța Școlară Argeș au desfășurat activități preventive la Școala Gimnazială „I.L. Caragiale” din Pitești, beneficiari fiind 50 de elevi și 2 cadre didactice.
- polițiștii Biroului Siguranța Școlară Argeș au desfășurat activități preventive la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” – structură, din Pitești, beneficiari fiind 40 de elevi și 2 cadre didactice.
- polițiștii Biroului Siguranța Școlară Argeș au desfășurat activități preventive la Școala Gimnazială „Mircea Eliade” din Pitești, beneficiari fiind 20 de elevi și 2 cadre didactice.
- polițiștii din cadrul Postului de Poliție Băiculești au desfășurat activități preventive la Școala Gimnazială Băiculești, din aceeași localitate, beneficiari fiind 48 de elevi și 2 cadre didactice.
- polițiștii Postului de Poliție Cocu din cadrul Secției de Poliție Rurală Poiana Lacului au desfășurat activități preventive la Școala Gimnazială Cocu, din aceeași localitate, beneficiari fiind 30 de elevi și 2 cadre didactice.
- polițiștii de proximitate din cadrul Secției 1 Poliție Pitești au desfășurat o activitate preventivă cu la Școala Gimnazială ,,Marin Preda” din Pitești, beneficiari fiind 30 de elevi și 2 cadre didactice.
Polițiștii au acționat în cadrul campaniei pentru conștientizarea consecințelor asociate riscului de violență școlară în unitățile de învățământ preuniversitar cu denumirea ,,Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”, în cadrul campaniei ,,Law iS COOL”, precum și pentru prevenirea și depistarea faptelor de natură contravențională prevăzute de Legea nr. 61/1991 și a respectării condițiilor de comercializare și consum de produse din tutun, prevăzute de Legea 349/2002.
În acest context au fost prezentate aspecte privind prevenirea și combaterea delincvenței juvenile, a victimizării în rândul minorilor, fiind prezentate și aspecte referitoare la răspunderea contravențională și penală a minorilor. Activitățile s-au desfăşurat pe baza unui dialog, fiind abordate problemele specifice temelor prezentate, precum şi alte probleme cu care se confruntă elevii, aspectele dezbătute având următoarele subiecte:
- „Prevenirea fenomenului bullying în unităţile de învăţământ”: forme (verbale, fizice, relaţionale, cyberbullying, mobbing, sociale), caracteristici (intenţionat, repetat, dezechilibrul de forţe), participanți (agresor, victimă, spectatorul/martorul), efecte;
- „Siguranţa pe Internet”: conştientizarea modului în care este utilizat internetul, descrierea pericolelor internetului, stabilirea limitelor privind prieteniile online;
- „Prevenirea violenţei în şcoli”: tipuri de violenţă (emoţională, fizică, agresivitatea din partea membrilor familiei, violenţa stradală);
- ,,Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase”;
- ,,Prevenirea consumului de subtanțe interzise și halucinogene”.