Acasă / SOCIAL / Activităţile desfăşurate de structurile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş în primul semestru al anului

Activităţile desfăşurate de structurile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş în primul semestru al anului

Joi la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş s-a organizat o conferinţă de presă care a avut ca temă rezultatele obţinute de instituţie în primul semestru al anului în curs.

La conferinţa de presă a participat Conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş şi ofiţerii de presă ai acestei instituţii.

Activităţile desfăşurate de structurile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş în primul semestru al anului în curs au vizat:
– Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală si siguranţa rutieră
– Destructurarea grupurilor infracţionale
– Asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene
– Asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare şi informaţionale necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a I.P.J. Arges

În semestrul I 2014 Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş a fost sesizat de comiterea a 8972 infracţiuni, în scădere cu 8,66% faţă de aceeaşi perioada a anului precedent.
Raportat la perioada 2009-2014, este al treilea an consecutiv în care infracţionalitatea sesizată este în scădere, valoarea înregistrată fiind sub nivelul anului 2009 când în prima jumătate a anului au fost sesizate 8985 infracţiuni .

 În mediul urban infracţiunile sesizate au scăzut cu 16,04%
 În mediul rural infracţiunile sesizate inregistreaza o uşoară creştere de 0,65%
 Criminalitatea de natură judiciară a scăzut cu 9,11%.
 infracţiunile comise cu mare violenţă reprezinta doar 0,06% si evidenţiază o uşoară scădere faţă de perioada similară a anului 2013, respectiv de la 8 la 6 infracţiuni sesizate ( omor, tentativă de omor, pruncucidere, L.C.M., viol sau tâlhărie urmate de moartea victimei).
 infracţiunile înregistrate cu autori necunoscuţi au scăzut cu 13,8%, în timp ce procentul identificărilor (din totalul celor rezolvate) a crescut cu 4 procente.

Particularităţi ale infracţiunilor sesizate contra patrimoniului :
– scade numărul acestora cu 23,1%
– scade cu 26,7% numărul infracţiunilor de furt .
– tâlhăriile au înregistrat o scădere cu 23 fapte .
Un număr de 25 tâlhării au fost cu autori necunoscuţi şi au fost soluţionate prin identificarea autorilor 8 infracţiuni de tâlhărie.
Înşelăciunile au scăzut cu 226 fapte; se constată că cele comise prin metoda ACCIDENTUL s-au diminuat ca urmare a identificării autorilor şi a campaniilor de informare a populaţiei, însă a apărut un nou mod de operare, denumit COLETUL, 9 infracţiuni de acest gen fiind comise în mun.Piteşti. În urma activităţilor desfăşurate autorul a fost identificat şi reţinut.

Pe parcursul primelor 6 luni 2014 Inspectoratul Judetean de Poliţie Argeş a fost sesizat cu privire la comiterea a 1961 infractiuni de natură economico-financiara, fiind dispusă începerea urmăririi penale în 3824 astfel de fapte.
Activităţile de cercetare în domeniul combaterii evaziunii fiscale s-au materializat în :
– dispunerea începerii urmării penale pentru 152 fapte de evaziune fiscală (+166%)
– efectuarea unui număr de 87 percheziţii domiciliare .
– indisponibilizarea, sub coordonarea procurorilor a unor bunuri în valoare de 3.851.880 lei. De asemenea au fost recuperate sume de bani conform art. 10 din Legea 241/2005 în cuantum de 418.550 lei.
– retinerea a 4 persoane
– solutionarea a 13 cauze complexe

În urma acţiunilor desfăşurate , infracţiunile comise în mediul stradal s-au diminuat cu 13,1% (de la 260 la 226 ).
– 65,93% din totalul infracţiunilor stradale sesizate sunt comise pe timp de noapte .
– 92,04% din infracţiunile stradale sesizate sunt furturi care au scăzut cu 34 fapte faţă de 6 luni 2013.
– 6,19% din infracţiunile sesizate în mediul stradal au fost tâlhării, mai mult cu 2 fapte faţă de semestrul I 2013, majoritatea având ca mod de operare smulgerea obiectelor .

Poliţiştii au realizat peste 620 acţiuni cu efective lărgite pe raza judeţului, ocazie cu care au descoperit 908 infracţiuni( 81 % dintre acestea în flagrant), au aplanat 4020 stări conflictuale (38 % intrafamiliale), au identificat 149 minori lipsiţi de supraveghere(119 fiind încredinţaţi familiilor şi 30 instituţiilor de ocrotire).

Caracteristici ale infracţiunilor sesizate in mediul rural
– au fost sesizate 4.353 infracţiuni cu 0,65% mai multe faţă de 6 luni 2013.
– infracţiunile judiciare au scăzut cu 6,16%
– din infracţiunile contra persoanei sesizate, 60,38% sunt loviri şi alte violenţe, în creştere cu 370 fapte faţă de primele 6 luni 2013, generate în principal pe fondul conflictelor spontane intrafamiliale şi al consumului de alcool.
– Infracţiunile contra patrimoniului sesizate s-au diminuat cu 23% (-570 fapte).

Pentru prevenirea si combaterea ilegalităţilor la regimul silvic au fost efectuate 802 acţiuni şi 28 percheziţii, ocazie cu care a fost confiscată cantitatea de 1257 m.c. material lemnos în valoare de 346,87 mii lei. Ca urmare a activităţilor desfăşurate în acest domeniu, în primele 6 luni a.c. se înregistrază o scădere de 32,7% la infracţiunile silvice sesizate.
Începând cu luna iunie 2014 a devenit operaţional „sistemului informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase SUMAL” care permite interogarea datelor deţinute în vederea urmăririi trasabilitatii lemnului recoltat din păduri.

În cursul semestrului I 2014 au fost identificate 71 de persoane urmărite la nivel naţional şi au fost primite de la instanţe 110 mandate de executarea pedepsei închisorii şi de arestare preventivă, fiind executate 113 (faţă de 62 in semestrul I 2013) .
Au fost desfăşurate activităţi de căutare şi localizare a persoanelor în vederea executării unui număr de 3 Mandate Europene de Arestare emise de autorităţile altor state pe numele unor cetăţeni români/străini domiciliaţi sau cu rezidenţă în jud. Argeş, toate persoanele fiind prezentate Curţii de Apel Piteşti pentru luarea măsurilor legale pentru extrădarea către statele solicitante: Italia şi Germania.
De la intrarea în vigoare a Noilor Coduri şi până la data de 01.07.2014, la nivelul judeţului Argeş au fost primite pentru punere în executare măsuri preventive dispuse pentru 98 de persoane, după cum urmează:
– 9 persoane aflate în arest la domiciliu
– 89 persoane cu control judiciar, acestea fiind cercetate pentru o gamă variată de infracţiuni, precum: infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie , infracţiuni economice, omor , infracţiuni informatice, trafic de persoane, braconaj, organizarea de lupte între câini, furturi şi înşelăciuni, tîlhărie, şantaj şi lipsire de libertate, tainuire etc.
Au fost constatate două situaţii de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor impuse de instanţă, măsura controlului judiciar fiind însă menţinută de către instanţele de judecată.

O atenţie deosebită s-a acordat intervenţiei la evenimentele semnalate prin S.N.U.A.U 112.
În această perioadă au fost înregistrate 13688 apeluri prin acest sistem, în medie 76/zi, iar 8149 au necesitat intervenţia poliţiştilor la locul evenimentului.
Deşi prin comparaţie cu anul precedent numărul apelurilor a scăzut cu 3,6 % , se menţine încă la nivel ridicat procentul numărul apelurilor care nu constituie urgenţe şi care au necesitat consiliere/îndrumare, acestea reprezentând 40,4% din total.
De asemenea s-au înregistrat 161 situaţii ce au reprezentat apeluri false pentru care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 46950 lei .
În ceea ce priveşte timpul de intervenţie, în 64,6% cazuri deplasarea s-a făcut în 10 minute, în mediul urban procentul fiind de 96,2%.

Din punct de vedere al riscului rutier, la nivelul judeţului Argeş au avut loc 112 accidente grave, soldate cu 20 persoane decedate şi 98 răniţi grav .
– 12 accidente grave au fost produse din vina conducătorilor de autovehicule pe fondul consumului de alcool, 28 accidente din vina pietonilor;
– 4 accidente grave au fost produse din vina conducătorilor de autovehicule care nu posedau permise de conducere
Traversarea neregulamentară a pietonilor şi viteza au fost cauzele generatoare pentru 41% dintre accidentele grave. De asemenea, datele statistice evidenţaiză creşterea numărului accidentelor ce au avut drept cauză neacordarea de prioritate(+4) şi abateri ale bicicliştilor (+4).

Efectivele de poliţie rutieră au aplicat 33366 sancţiuni contravenţionale şi au reţinut în vederea suspendarii dreptului de a conduce 2598 permise de conducere, cele mai multe pentru viteză (36%), neacordarea priorităţii de trecere pietonilor( 21,4%) şi pentru consum de băuturi alcoolice(7,4%);
Se constată creşterea numărului sancţiunilor contravenţionale aplicate în domeniul transportului public de persoane (de la 600 la 1000) şi transportului public de măfuri generale (de la 655 la 1093).

În unităţile de învăţământ s-au desfăşurat peste 2900 activităţi cu caracter preventiv. În primele 6 luni 2014, în aceste zone au fost sesizate 23 de fapte, majoritatea loviri şi alte violenţe. Un număr de 21 infracţiuni s-au comis în incinta unităţilor de învăţământ şi doar două în zonele adiacente.

În planul servirii comunităţii este relevantă eliberarea a 25218 (+436) certificate de cazier judiciar, la solicitarea persoanelor fizice şi juridice şi soluţionarea a peste 6836 petiţii.

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş vor acţiona în continuare pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente negative, care pot afecta siguranţa cetăţenilor.

Despre Administrator

Citeşte şi ...

Momente de sărbătoare pentru sportivii H20 Viitorul Pitești

Momente de sărbătoare pentru sportivii H20 Viitorul Pitești

Ieri seară au fost momente de bucurie pentru sportivii legitimați la clubul H20 Viitorul Pitești. ...

Lasă un răspuns

Please add a post. Powered by Announcement Bar