Reducerea riscului rutier – obiectiv al acțiunilor polițiștilor rutieri
În ultimele 48 de ore, polițiștii Serviciului Rutier Argeș, împreună cu polițiștii structurilor rutiere din cadrul polițiilor municipale și orășenești, au continuat acțiunile pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere, precum și depistarea conducătorilor auto care încalcă legislația rutieră, în special a conducerii agresive, precum și a conducătorilor auto care aleg să conducă în timp ce se află sub influența alcoolului sau a substanțelor cu efect psihoactiv. Împreună cu structurile de ordine publică, polițiștii rutieri au acționat în 158 de filtre rutiere, fiind efectuate 629 de testări cu aparatele din dotare, pentru detectarea consumului de alcool sau substanțe cu efect psihoactiv.
Ca urmare a abaterilor constatate de către polițiștii rutieri, au fost aplicate, pentru abateri la normele rutiere, 465 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 80.000 de lei, fiind reținute 85 de permise de conducere și retrase 39 de certificate de înmatriculare. Din totalul abaterilor la regimul rutier constatate de polițiști, 238 au fost depășiri ale regimului legal de viteză.
Dintre permisele de conducere reținute, ca urmare a săvârșirii unor contravenții, 32 au fost ca urmare a depășirii limitei de viteză cu peste 50 de km/h față de limita legală și alte 10 ca urmare a consumului de alcool, cu valori ale alcoolemiei ce implică răspundere de natură contravențională, astfel conducătorii care au adoptat un comportament cu risc crescut de generare a unor accidente fiind școși din trafic.
Polițiștii argeșeni vor continua acţiunile pentru prevenirea evenimentelor rutiere, precum şi pentru conştientizarea de către conducătorii auto a riscurilor la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulaţie. În mod deosebit, polițiștii rutieri atrag atenția asupra unui comportament responsabil în trafic, acționând pentru depistarea comportamentului agresiv, precum și a conducătorilor auto care aleg să conducă după ce au consumat alcool sau substanțe psihoactive, punând astfel în pericol și pe ceilalți utilizatori ai drumului public. În acest context, amintim despre modificările referitoare la felul în care se aplică pedepsele în situația unor accidente din care rezultă decesul unor participanți la trafic, iar conducătorul auto responsabil conduce sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără drept, acestea fiind situații în care pedeapsa ce va fi aplicată de instanța de judecată va fi cu executare.
Totodată, amintim și de modificările adoptate prin Ordonanța de Urgență 84 din 28 iunie 2024, precum și Ordonanța de Urgență 97 din 11 iulie 2024.