Aspretele, peștele-fosilă de doar 10 – 12 cm lungime, care putea fi găsit într-un singur loc din lume – pe Valea Vâlsanului în apele râului Vâlsan – despre care s-a crezut ar fi dispărut, trăiește!
Anunţul a fost făcut de cunoscutul alpinist și activist de mediu argeşean, Alex Găvan, cuceritor al Everestului, după ce membrii fundaţiei care-i poaertă numele au descoperit – şi filmat în mediul natural – 58 de exemplare de asprete (Romanichthys valsanicola), cel mai rar pește din Europa și poate chiar din lume, specie considerată fosilă vie care, după unele estimări, ar fi contemporană cu ultimii dinozauri de acum vreo 65 de milioane de ani. În perioada 10 – 16 octombrie, s-a desfășurat cea mai amplă acțiune de inventariere a speciei, de la descoperirea ei în 1956, când aspretele încă se mai regăsea și în râurile Argeș și Doamnei, și până astăzi.
„Echipa noastră, care a inclus și nouă biologi specializați în pești, a realizat în râul Vâlsan nu mai puțin de 21 de stații de pescuit științific, dintre care în 14 dintre ele a putut identifica aspretele. Niciodată de la mijlocul anilor ’60 nu s-au mai identificat atât de multe exemplare de asprete, cel mai mare număr fiind până acum de 12, găsite la începutul anilor 2000. De asemenea, au existat și ani în care s-a crezut că aspretele este complet dispărut. Potrivit celor mai recente estimări oficiale ale Ministerului Mediului, populația de asprete ar număra între numai 10 și 15 exemplare. Deși modelările matematice nu sunt încă finalizate, estimarea specialiștilor, bazată pe numărul de exemplare găsite și pe localizarea lor în Vâlsan, este că întreaga populație s-ar putea situa undeva în jurul a doar câteva sute de exemplare. Un lucru îmbucurător, din perspectiva diversității genetice a speciei, în vederea programului de reproducere în captivitate pe care îl avem în vedere. Dar chiar și așa, în acest moment, specia rămâne critic periclitată. Complementar, s-a realizat pescuit exploratoriu în mai multe râuri din bazinul Argeșului, numărul total de stații fiind de 44. S-au identificat habitate potențiale unde aspretele ar putea fi repopulat, s-au identificat zone ce necesită reconstrucție ecologică și au fost colectate diverse probe pentru realizarea de studii științifice ce vor servi la acțiuni cu impact direct asupra conservării speciei. Arealul confirmat al speciei ajunge acum la nu mai puțin de 15 kilometri, între localitățile Brădetu și Vâlsănești. Pe această porțiune, alături de asprete, s-au mai identificat alte nouă specii de pești diferite. Operațiunea de inventariere a aspretelui a fost posibilă cu sprijinul MBZ Species Conservation Fund, parte din Aspretele Trăiește, un amplu proiect de salvare de la dispariție și de conservare a speciei, proiect pe care l-am inițiat în iulie 2019 de pe vârful Gasherbrum 2 (8.035 m), al șaptelea munte de peste 8.000 de metri urcat fără oxigen suplimentar sau porteri de altitudine”, a declarat Alex Găvan. Sursa foto – carpathia.org/ro
Citeşte şi ...
Sancționat contravențional pentru conducere agresivă
În ziua de 3 ianuarie 2025, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Pitești au depistat un ...