Vineri, un atac cibernetic de amploare a afectat instituţii publice şi companii din aproape 100 de ţări ale lumii, inclusiv din România, care, potrivit unui grafic afişat de site-ul securelist.com, s-ar afla pe locul al nouălea din acest punct de vedere. Atacul, considerat unul fără precedent, a afectat şi întreg Grupul Renault. Potrivit Agenţiei France Presse, Renault a anunţat că a oprit producţia la uzinele din Franţa, dar şi din alte state.
Celulă de criză
Printre entităţile grupului care au fost atacate s-a aflat şi Automobile Dacia din Mioveni. În jurul orei 2 a nopţii de vineri spre sâmbătă sistemele informatice din uzină au fost serios afectate, blocându-se total activitatea mai multor secţii robotizate, unde s-a decis încetarea lucrului.
„O parte a activităţii de producţie a Uzinelor Dacia de la Mioveni a fost afectată de disfuncţionalităţi ale sistemelor informatice şi mai mulţi angajaţi au fost trimişi înapoi la domiciliu în cursul dimineţii de sâmbătă, 13 mai. Măsura a fost luată pentru a preveni extinderea disfuncţionalităţilor care, la o primă vedere, sunt o consecinţă a atacului cibernetic care a avut loc la nivel global. Pe platforma de la Mioveni a fost convocată o celulă de criză, care urmăreşte evoluţia situaţiei”, se arată într-un comunicat al companiei.
Se cere recompensă
La sfârşitul săptămânii trecute fuseseră înregistrate peste 75.000 de atacuri cibernetice de tip „ransomware”, care poartă numele „WannaCry” (vrei să plângi). Cu ajutorul unui virus, hackerii preiau controlul asupra computerelor, fură date şi criptează fişierele, apoi cer recompensă de 300 dolari în moneda electronică bitcoin pentru decriptarea lor. Se presupune că atacurile au fost posibile din cauza unei vulnerabilităţi a sistemului de operare Windows, de la Microsoft, pe care compania americană le depistase încă din luna martie.
Legislaţia – modificată
Augustin Jianu, ministrul Comunicaţiilor, n-a precizat câte companii din România au fost afectate de atacul cibernetic global, pentru că autorităţile nu sunt obligate să anunţe, dar pot cere ajutor Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică. În schimb, Jianu a subliniat că legislaţia din România trebuie modificată în conformitate cu directiva europeană NIS privind securitatea reţelelor şi sistemelor informatice, potrivit căreia companiile ce furnizează servicii esenţiale şi furnizorii de servicii digitale trebuie să se conformeze unor norme care vizează reducerea riscului cibernetic.