Astăzi la prânz, peste 40 de avocați din cadrul Baroului Argeș au protestat în fața Tribunalului Argeș pentru a-şi manifesta numulţumirea faţă de motivarea de 700 de pagini în dosarul „Ferma Băneasa” și condamnarea avocatului apărării, Robert Roșu, la cinci ani de închisoare, ceea ce a stârnit protestele avocaților din România dar și ale asociațiilor internaționale ale avocaților.
Un precedent periculos
Timp de 15 minute aceștia au postat banere cu sloganuri precum „Opiniile juridice ale avocatului nu pot atrage răspunderea juridică”, „Respect pentru apărare și egalitate de arme” sau „Respect pentru autoritatea de lucru judecat”. Prin protestul lor, avocații încearcă să atragă atenția opiniei publice considerând condamnarea avocatului Robert Roșu drept un precedent periculos. „Este un protest spontan, pe care avocații din Baroul Argeș au simțit nevoia să îl facă și să atragă atenția opiniei publice că, niciodată, atâta vreme cât va exista statul de drept, avocatul nu trebuie identificat cu interesele clientului său. Din punct de vedere penal nu putem accepta vreodată ca avocatul să răspundă penal pentru lucruri de care nu este răspunzător. Motivarea apărută în cazul colegului nostru este doar scânteia care a generat aceste nemulțumiri. Robert Roșu e doar un caz, alți avocați au primit condamnări în baza unor interceptări, în baza unor dovezi îndoielnice. Modul de abordare prin calificarea ca infracțiuni a demersurilor făcute de avocați în consilierea și reprezentarea clienților lor constituie un precedent periculos atât pentru profesie în general, cât și pentru cetățeni si viitorul statului de drept în România. Apărarea are nevoie de apărare”, a declarat Luminița Ioana, decan Baroul Argeș.
Libertatea de opinie, afectată
„În momentul în care într-un stat de drept libertatea opiniei juridice, libertatea strategiei juridice este afectată, este afectată libertatea cetățeanului. În toate sistemele totalitare așa se începe. În primul rând, se dau la o parte avocații, pentru că ei gândesc liber și încurcă anumite tendințe. De aceea, motivarea care are 700 de pagini mă face să citez un coleg: minciuna are nevoie de cuvinte multe. Să ai nevoie de 700 de pagini pentru a justifica o condamnare de avocat e strigător la cer”, afirma la rândul său Dragoș Nicolescu, prodecan Baroul Argeș.
Tot ieri, avocaţii protestatari au depus un Memorandum președintelui Curții de Apel Pitești. Protestul s-a încheiat în jurul orelor 12.30 și este posibil să se repete săptămâna viitoare când sunt așteptați să ia parte și grefierii.
Totul a început în decembrie 2020, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie mi-a condamnat pe Remus Truică la şapte ani de închisoare, pe avocatul Robert Roşu, pe oamenii de afaceri isrealieni Benjamin Steinmetz şi Tal Silberstein la câtre cinci ani de închisoare, respectiv pe aşa zisul prinţ Paul al României la trei ani şi patru luni de închisoare. Ultimii trei se sustrag de la executarea pedepsei.