Un bărbat suspectat de terorism a fost reţinut astazi de procurorii DIICOT din Piteşti. Împricinatul a fost încătuşat în timp ce se îndrepta spre serviciu şi adus la sediul DIICOT pentru audieri. Este vorba despre Ionuţ Cătălin Bălan, în vârstă de 39 de ani, din Lunca Corbului.
Îşi zicea Ibrahim
La primele ore ale dimineţii, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) şi procurorii DIICOT Piteşti au desfăşurat o acţiune pentru prinderea unui bărbat bănuit că ar fi comis infracţiuni de terorism. Oamenii legii au efectuat, împreună cu colegi din Poliţia Argeş, trei percheziţii domiciliare în judeţ pentru identificarea suspectului. Două dintre descinderi au avut loc la Lunca Corbului, acasă la părinţii lui Ionuţ Cătălin Bălan, care, după ce s-a convertit la islamism, îşi zicea „Ibrahim”, şi o alta la Muşăteşti, unde bărbatul locuia efectiv. Individul este căsătorit, are un copil de cinci ani şi lucrează ca muncitor necalificat prin Piteşti.
Propagandă instigatoare
În acest caz sunt efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de promovare a unui mesaj prin propagandă, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unei infracţiuni de terorism şi culegerea sau deţinerea, în scopul transmiterii, ori punerea la dispoziţie de date şi informaţii despre obiective vizate de o entitate teroristă. Din cercetări au rezultat indicii că, începând din noiembrie 2016, împricinatul ar fi utilizat mai multe conturi personale pe o reţea de socializare, prin intermediul cărora ar fi postat şi distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH. De asemenea, ar fi postat înregistrări cu atacuri şi execuţii ale grupării, săvârşite prin decapitare şi împuşcare, cu intenţia de a le face cunoscute şi de a determina câştigarea de noi adepţi capabili să recurgă la comiterea aceluiaşi gen de fapte.
Spiona pentru terorişti
Totodată, anchetatorii au mai stabilit că, în primăvara anului 2015, Ionuţ Cătălin Bălan s-ar fi deplasat în zona unui obiectiv militar din ţară, pentru a studia căile şi punctele de acces, precum şi cum este îngrădit. Deşi autorităţile au trecut sub tăcere acest aspect, am aflat că e vorba despre Aeroportul „Mihail Kogălniceanu” din Constanţa, unde este amenajată şi o bază militară americană. Tot din cercetări a mai rezultat că Bălan ar fi cules informaţiile respective în scopul transmiterii ori punerii lor la dispoziţia unei entităţi teroriste salafiste şi pro-jihadiste dintr-un stat UE, bănuită că ar avea legătură cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13 noiembrie 2015.
Monitorizat doi ani
Ieri, Daniel Horodniceanu, procurorul-şef al DIICOT, a explicat că bărbatul a fost reţinut abia acum, din raţiuni tactice, deşi era monitorizat de mai multă vreme. „Este vorba despre un suspect din zona Argeş. Este în atenţia noastră de circa doi ani. A fost monitorizat pentru infracţiuni de propagandă jihadistă şi salafistă. A postat pe site-ul lui de socializare mai multe filme de specific şi de asemenea este cercetat pentru că a încercat să strângă informaţii pentru diseminarea acestora către organizaţiile teroriste din regiunea europeană (…). La astfel de dosare, există un grad de dificultate şi de sensibilitate puţin mai mare, astfel încât o parte dintre informaţiile care stau la baza exercitării instrucţiei penale nu pot fi diseminate către public. (…) A fost monitorizat până în momentul în care a încercat diseminarea informaţiilor pe care le avea către facţiuni teroriste din Europa. (…) Sunt informaţii referitoare la obiective strategice din România. Complicii lui nu sunt din România, radicalizarea lui s-a petrecut într-o altă ţară decât România şi riscă până la 20 de ani de închisoare”, a declarat Horodniceanu.
S-a convertit în Franţa
La rândul său, SRI a transmis un comunicat referitor la cele întâmplate: „Serviciul Român de Informaţii, în calitate de autoritate naţională în prevenirea şi combaterea terorismului, a întreprins măsuri specifice de documentare informativă, în baza unui mandat de siguranţă naţională, a unui cetăţean român, în vârstă de 39 de ani, suspect de terorism.
În fapt (…) a intrat în atenţia SRI în anul 2015, prezentând indicatori specifici unei persoane aflate într-o etapă avansată a procesului de autoradicalizare. Cel în cauză s-a manifestat prin activităţi de propagandă teroristă, derulate în mediul relaţional şi online, în favoarea organizaţiei teroriste DAESH, la care şi-a declarat adeziunea. Concret, acesta şi-a exprimat în repetate rânduri intenţia, şi a încercat să convingă şi alte persoane, de a se deplasa în Siria pentru a se alătura organizaţiei teroriste DAESH”, se menţionează în comunicat.
Plănuia un atentat
„Cetăţeanul, continuă SRI, a adoptat o formă radicală a islamului în timpul şederii sale, timp de mai mulţi ani, pe teritoriul unui stat din UE (în Franţa, unde în 2015 s-a convertit la islamism şi unde a fost arestat pentru furt, n.r.), unde a dezvoltat legături cu membrii unui grup jihadist din ţara respectivă. Întors în ţară, a desfăşurat, în mod conspirat, acţiuni de documentare detaliată asupra unui obiectiv militar de pe teritoriul României cu scopul declarat de a contribui la organizarea unui atentat terorist la acea bază. SRI a sesizat DIICOT cu privire la acţiunile ilegale ale cetăţeanului în cauză. Pe tot parcursul investigaţiilor serviciul a beneficiat de sprijinul partenerilor interni din Sistemul Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului şi al partenerilor externi din alte două state”, precizează SRI.
Astazi, Bălan a fost reţinut 24 de ore şi urmează să fie prezentat instanţei de judecată cu propunerea de arestare preventivă. Este cel de al doilea caz în care un argeşean este anchetat pentru terorism, primul fiind cel din 2006, când Ion Cotescu, fost lider de sindicat la ARO, a fost acuzat că a răspândit prin Câmpulung mai multe „Armaghedoane”, în care instiga la violenţă şi ameninţa cu răspândirea de viruşi mortali ( SIDA, gripa aviară) şi incendieri ale unor persoane publice, în speţă politicieni.
V.N Foto/Video-Mihai N.