Magda Pătran, de la Biblioteca Comunală Rucăr, a primit premiul de Bibliotecarul Anului 2022 în județul Argeș. Titlul a fost acordat în urma unei selecții care a vizat mai multe tipuri de activități desfășurate în bibliotecile din județ. La Biblioteca din Rucăr, elevii pot primi ajutor pentru a-și face temele după orele de la școală, dar în același timp sunt implicați într-o multitudine de proiecte. Unul dintre acestea, Code Kids, le-a adus calificarea în finala națională care se va desfășura în acest weekend la Universitatea Politehnica din București.
„Viziunea noastră este aceea că bibliotecile trebuie să se transforme din centre destinate în mod special lecturii și studierii de materiale specializate în hub-uri de cunoaștere. Este probabil singura formulă prin care bibliotecile pot atrage în continuare public, în această eră a digitalizării. Vorbim aici despre digitalizarea fondului de carte, despre introducerea de activități inovative, despre proiecte de dezvoltare personală și de cunoaștere a societății în care trăim, o societate care cunoaște un amplu proces de transformări. Tocmai acest lucru încearcă și Biblioteca Județeană Argeș, instituție finanțată de Consiliul Județean Argeș, inclusiv prin intermediul rețelei de biblioteci publice din județ. Eforturile noastre, iată, nu sunt singulare și cu atât mai meritorie este această recunoaștere de care beneficiază doamna Magda Pătran, care s-a remarcat prin activitatea sa de la Biblioteca din Rucăr și prin realizările copiilor care sunt implicați în activitățile acestei biblioteci” – Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.
„Biblio-conect, evenimentul nostru de astăzi, aduce împreună biblioteci, bibliotecari, idei, proiecte, ne ajută să ne evaluăm anul 2023 și să facem planuri pentru anul viitor. Este un prilej și pentru a aduce în fața comunității noastre Bibliotecarul Anului, pe care l-am ales în urma unor selecții de proiecte pe care le-a desfășurat în biblioteca publică din Rucăr. Am prezentat proiectele cu care noi, Biblioteca Județeană, le-am avut anul acesta, dar și cele și pe care le vom desfășura și anul viitor și lângă noi ne dorim să fie și bibliotecile publice din județ. Ne dorim să menținem puternică rețeaua de biblioteci publice din județ. Există tendința ca autoritățile locale să considere și alte lucruri importante și atunci noi dorim ca biblioteca să devină un nod comunitar important în fiecare localitate” – Mihaela Voinicu, manager Biblioteca Județeană Argeș.
„Sunt fericita câștigătoare a titlului de Bibliotecarul Anului din 2022. Acest premiu înseamnă multă muncă, multă determinare, multă perseverență, dar și multă bucurie. Am avut foarte multe proiecte: „Școala de bani din bibliotecă”, „Știm împreună”, „Fetele puternice din mediul rural”. Desigur, aceste proiecte înseamnă parteneriate cu școala, cu primăria, dar și un program intens la bibliotecă. Cu proiectul Code-Kids am câștigat primul loc la Târgul județean de la Târgoviște, astfel că sâmbătă mergem la Târgul Național de la Politehnică. Pentru finală am creat o stație de reciclare cu un robot care a fost lucrat la o imprimantă 3 D. Acesta este viitorul copiilor, tehnologia, și nu am emoții! Îmi place ca din fiecare activitate, atât eu cât și copiii, să învățăm lucruri noi” – Magda Pătran, Bibliotecarul Anului 2022.
Mențiunea primită a venit în cadrul evenimentului Biblio-conect, organizat la Biblioteca Județeană Argeș, o manifestare care a marcat atât o întâlnire a bibliotecarilor din bibliotecile publice din județ, cât și lansarea proiectului Stronger Together – Centre Digitale pentru femei, derulat în parteneriat cu Fundația Organe România și Asociația Salvați Copiii.