Activitatea Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, în anul 2024 a fost concentrată pe creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră; prevenirea și combaterea infracționalității organizate și transfrontaliere, destructurarea grupurilor/grupărilor infracționale și asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri.
Din punct de vedere al resurselor umane, la nivelul Inspectoraului de Poliție Județean Argeș, gradul de ocupare al posturilor din instituție, la sfârșitul anului 2024, era de aproximativ 88%.
Din fondurile bugetare alocate în anul 2024, au fost efectuate lucrări de reparaţii/întreţinere/amenajare/modernizare în valoare totală de peste 3,2 milioane de lei, cu această sumă reușindu-se renovarea Centrului de Reținere și Arestare Prevenitivă și 15 posturi de poliție. Totodată Dispeceratul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, a fost modernizat ca urmare a operaționalizării Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică.
În perioada analizată, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, au acționat, zilnic și au desfășurat 721 de acțiuni de amploare și 1.553 de controale. În urma acestora, au fost constatate peste 1.813 de infracțiuni. Aproximativ 45% dintre acestea au fost descoperite în flagrant delict.
Efectivele de siguranţă publică şi patrulare au intervenit la peste 23.500 de apeluri primite prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgenta 112, cu 10% mai multe decât în anul 2023.
Pe parcursul anului 2024, pentru efectivele Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, constatarea și/sau instrumentarea infracțiunilor de violență domestică a reprezentat o prioritate.
O parte importantă a acestui concept de acțiune a reprezentat-o intervenția rapidă la sesizările primite cu privire la comiterea unor fapte de violență domestică, precum și luarea unor măsuri legale ferme (emiterea ordinelor de protecție provizorie conform prevederilor Legii 217/2003 modif., constituirea de dosare penale – inclusiv prin sesizare din oficiu, dispunerea de măsuri preventive în cazul infracțiunilor mai grave ori în cazul încălcării ordinelor de protecție).
Polițiștii au intervenit la aproximativ 4.000 de cazuri de violență domestică sesizate și au emis 249 de ordine de protecție provizorii, 210 dintre acestea fiind confirmate de către parchetele locale.
În anul 2024, polițiștii rutieri au participat la peste 3.000 de acțiuni organizate în județul Argeș.
În urma acțiunilor, au fost constatate aproximativ 1.400 de infracțiuni, au fost aplicate peste 66.000 de sancțiuni contravenționale, au fost reținute peste 5.200 de permise de conducere și au fost retrase peste 2.900 de certificate de înmatriculare.
Numărul accidentelor grave produse în județul Argeș a fost de 91 (cel mai mic număr din ultimii 5 ani), 32 de persoane pierzându-și viața.
Principalele cauze ale producerii accidentelor de circulație sunt: viteza excesivă și neadaptată la condițiile de drum (12 de evenimente) și indisciplina pietonală (10 evenimente).
Pe linia legalității transporturilor rutiere publice, în perioada analizată, au fost desfăşurate 385 de acţiuni și au fost aplicate 4.741 de sancțiuni contravenţionale, 74% dintre acestea fiind aplicate conducătorilor vehiculelor care efectuau transport de marfă.
Activitatea de prevenire a criminalității s-a desfășurat pe trei direcții principale, conform priorităților stabilite la nivel național: Prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului; Prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor; Prevenirea violenței în familie și a agresiunilor sexuale.
Polițiștii de proximitate au desfășurat peste 1.200 de activități în comunitate, au aplanat peste 900 de stări conflictuale și au soluționat aproximativ 900 de dosare penale din cele aproximativ 2.500 de dosare aflate în lucru.
În urma activităților desfășurate, polițiștii de proximitate au descoperit, în flagrant delict, 180 de infracțiuni.
Polițiștii Biroului Siguranță Școlară au desfășurat 629 de activități informativ-preventive (ce au avut drept beneficiari 19.500, elevi și cadre didactice, de 3 ori mai mulți decât în 2023) care au vizat aspecte privind prevenirea absenteismului școlar, fenomenului de bullying/cyber bullying, consumului de droguri, traficului de persoane, infracțiunilor comise cu violență, infracțiunilor contra patrimoniului, respectarea regimului circulației rutiere și respectarea legislației referitoare la răspunderea penală a minorilor.
Serviciul Pregătire Profesională a asigurat instruirea polițiștilor din cadrul Inspetoratului de Poliție Județean Argeș, în cursul anului 2024, aceștia fiind pregatiți din punct de vedere fizic, tactic și pentru folosirea armamentului din dotare dar și pentru accordarea primului ajutor, în caz de nevoie.
Din perspectiva combaterii criminalității, în anul 2024, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş a fost sesizat cu privire la săvârșirea a 13.967 de infracţiuni, în scădere cu 2,2%, față de anul 2023.
Infracțiunile contra persoanei reprezintă 37% din totalul infracțiunilor sesizate.
Infracţiunile contra patrimoniului reprezintă 36% din totalul infracţiunilor sesizate. 44% dintre acestea sunt reprezentate de furturi, cea mai mică valoare din ultimii 5 ani.
În anul 2024, au fost înregistrate 313 infracțiuni comise prin intermediul sistemelor informatice (86% privind efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos), fiind soluționate cu 13% mai multe dosare față de anul 2023.
În anul 2024, prin activitățile desfășurate de polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, au fost dispuse măsuri de indisponibilizare pentru bunuri în valoare de 5,2 milioane de lei, și a fost recuperată suma de 4,3 milioane de lei în condițiile art. 10 din Legea 241/2005.
În perioada analizată au fost sesizate peste 1.150 de infracțiuni de natură economică, fiind soluționate peste 430 de dosare penale.
Totodată în cursul anului 2024, au fost identificate și indisponibilizate peste 740.000 de țigarete de contrabandă.
În anul 2024, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au anulat 65 de permise de armă și au radiat 192 de permise arme.
În cadrul acțiunilor, au fost indisponibilizate 30 arme letale, 17 arme neletale, 510 cartușe și 340 de kilograme de carne de vânat.
Au fost indisponibilizate peste 5,4 tone de kilograme de articole pirotehnice.
Fenomenul infracţional în sectorul silvic a constituit o preocupare majoră și în anul 2024, activităţile vizând atât prevenirea cât și combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri, a faptelor ilegale asociate, privind circulaţia, depozitarea, prelucrarea şi comercializarea materialului lemnos.
În perioada ianuarie – decembrie 2024 au fost desfășurate peste 1.200 controale.
Urmare a activităților desfășurate pe linia prevenirii și combaterii ilegalităților în domeniul silvic, a fost confiscată/ridicată cantitatea de 3.171 mc de material lemnos.
Pe linia prevenirii și combaterii ilegalităților în domeniul silvic, au fost aplicate 909 sancțiuni contravenționale și au fost soluţionate 569 de cauze penale.
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au organizat și desfășurat 266 de acțiuni/controale pentru prevenirea și combaterea fenomenului infracțional în domeniul protecției animalelor, în urma cărora au fost aplicate 722 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 226.100 de lei.
De asemenea, au fost înregistrate 92 de dosare penale și au fost plasate în adăposturi 48 de animale.
Pe linia prevenirii și combaterii traficului și consumului de droguri, în anul 2024, au testat cu aparatele din dotare peste 2.300 de persoane și au constatat 88 de infracțiuni circumscrise Legii 143/2000, privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri sau pentru conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive.
Polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară și Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității au desfășurat 677 de activități informativ -preventive privind riscul asociat consumului și traficului ilicit de substanțe cu efect psihoactiv, ce au avut drept beneficiari peste 24.500 de minori și adulți.
De asemenea, în contextul manifestărilor cultural – artistice, organizate la nivelul județului Argeș, au fost desfășurate activități preventive și de combatere a traficului și consumului de droguri, împreună cu alte instituții cu atribuții în domeniu.
Pe linia migrației ilegale, în anul 2024, au fost desfășurate 1.470 de acțiuni și controale, împreună cu alte instituții cu atribuții în domeniu, fiind instituite peste 1.000 de filtre rutiere.
Pe linia mandatelor penale primite de la instanţe, în perioada ianuarie – decembrie 2024, au fost primite spre executare 205 mandate penale (169 de mandate de executare a pedepsei închisorii şi 36 de mandate de arestare preventivă).
Au fost desfăşurate activităţi specifice de căutare şi localizare a persoanelor în vederea executării a 24 de Mandate Europene de Arestare, emise de autorităţile altor state pe numele unor cetăţeni români domiciliaţi sau cu rezidenţă în judeţul Argeş.
Pe parcursul anului 2024 au fost primite de la organele judiciare spre punere în executare măsuri preventive dispuse pentru 485 persoane (138 de persoane aflate în arest la domiciliu și 347 de persoane sub control judiciar).
În perioada analizată, în cadrul activităților de supraveghere desfășurate, au fost constatate 95 de situații de încălcare a obligațiilor impuse persoanelor bănuite de comiterea faptelor, iar în 25 de cazuri instanța a dispus înlocuirea măsurii inițiale cu o măsură preventivă mai grea.
De menționat faptul că, în anul 2024, cele 121 de cazuri de plecări voluntare/dispariții de minori au fost clarificate. Minorii au fost identificați, la scurt timp, de către polițiști, şi au fost reintegraţi în familie/centrele de plasament.
Structurile criminalistice au efectuat 4.019 deplasări, dintre care 2.713 deplasări pentru cercetarea locului faptei.
În anul 2024, luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale au realizat 634 de misiuni. Majoritatea acestora au reprezentat sprijin acordat structurilor pe timpul desfăşurării percheziţiilor domiciliare sau a altor măsuri în cadrul dosarelor penale, precum şi asigurarea securităţii personalului inspectoratului pe timpul executării mandatelor.
În anul 2024, prin cele 7 puncte de lucru cu publicul, au fost eliberate peste 62.000 de certificate de cazier judiciar.
La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, în anul 2024, au fost înregistrate peste 11.700 de petiții.
Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş vor acţiona în continuare pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente negative, care pot afecta siguranţa cetăţenilor.