Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, vineri, la Conferinţa Regională de medicină a familiei, organizată la Mamaia, că împreună cu premierul Victor Ponta s-a convenit ca distribuirea cardului de sănătate să nu intre în atribuţia medicului de familie.
Ministrul Eugen Nicolăescu le-a transmis medicilor de familie că numai printr-un parteneriat strâns între medici, autorităţi şi pacienţi se poate realiza reforma în sănătate, iar aici rolul medicului de familie este unul extrem de important, informează Mediafax.
Abordând în cadrul întâlnirii şi tema distribuirii cardului naţional de sănătate, ministrul a precizat că, împreună cu premierul Victor Ponta, s-a convenit ca distribuirea cardului să nu intre în atribuţia medicului de familie, adăugând că, până la jumătatea lunii septembrie 2013, vor fi găsite cele mai bune soluţii pentru a rezolva situaţia distribuţiei cardului naţional de sănătate.
Totodată, în urma discuţiilor purtate de ministru cu reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) şi ai patronatelor medicilor de familie, s-a convenit ca aceştia să ajute pacientul la iniţializarea cardului de sănătate.
În iulie, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei (SNMF), Rodica Tănăsescu, declara pentru Curierul Naţional că distribuţia cardurilor nu se va face prin intermediul medicilor de familie, acestora revenindu-le sarcina iniţializării cardurilor din punct de vedere medical.
De asemenea, Vasile Barbu preciza atunci că distribuirea cardului nu se poate face prin medicii de familie. „Dacă acest card ar fi distribuit prin intermediul medicilor de familie, pacienţii nu vor mai avea acces la serviciile acestora”, spunea el, explicând că nimeni nu a făcut un calcul privind timpul distribuirii cardului.
Potrivit lui, un medic de familie are în medie 1.800 de pacienţi, iar distribuirea cardului, inclusiv informarea pacienţilor, ar dura 15-20 minute. Dacă în fiecare zi se distribuie 10 carduri, jumătate din timpul de consultaţii va fi ocupat cu birocraţia distribuirii. „De unde acest timp?”, afirma Barbu, adăugând că dacă se distribuie 10 carduri pe zi, pe lună se distribuie doar 200 de carduri. „Nu putem transforma medicii de familie în poştaşi, în funcţionari”, explica preşedintele ANPP, pentru Curierul Naţional. Preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, declara, în 16 iulie, că 7,5 milioane de carduri naţionale de sănătate vor fi produse până la sfârşitul anului, dar oamenii le vor primi numai după ce medicii, spitalele şi laboratoarele vor avea cititoare, precizând că acestea ar putea fi folosite din 2014.
Costul unui card naţional de sănătate este de 2,2 euro plus TVA, iar al cititoarelor, de cel mult 50 de euro, conform preşedintelui CNAS.
Sursa: http://www.curierulnational.ro
Tag-urifotopress24
Citeşte şi ...
Dacika, la Filarmonica Pitești
Filarmonica Pitești organizează duminică, 22 decembrie, de la ora 19.00, în Piața Primăriei Municipiului Pitești, ...