Agenţi ai Secţiei de Poliţie Rurală Leordeni au intervenit la Teiu, pentru imobilizarea lui Gheorghe C., de 37 de ani. Cunoscut cu probleme psihice, acesta s-a certat cu nişte vecini, inclusiv cu o salariată a primăriei, pe care i-a ameninţat cu drujba.
A fugit în pădure
Sesizaţi de primarul anunţat de săteni şi rezultând indicii cu privire la posibilitatea ca prin aceste manifestări să fie puse în pericol viaţa ori integritatea persoanelor, precum şi bunuri, poliţiştii l-au găsit pe bărbat pe un câmp de la marginea comunei. Era călare pe cal, înarmat cu un cuţit, o şurubelniţă şi un bici. La vederea oamenilor legii, bărbatul a rupt-o la fugă. El nu s-a supus somaţiilor şi au fost trase cinci focuri de armă în plan vertical, dar individul a abandonat calul, a continuat să alerge şi s-a ascuns în pădure. Când a fost descoperit, l-a atacat pe un agent. L-a rănit la încheietura mâinii drepte, l-a zgârit pe faţă, l-a lovit cu biciul în cap şi peste picioare. Pentru a-l putea imobiliza, celălalt poliţist a mai tras un foc de armă în aer şi un altul asupra agresorului. Împuşcat în piciorul stâng, bărbatul a fost transportat la Spitalul Judeţean şi se pare că glonţul s-ar fi oprit în femur, dar este în afara pericolului.
Precizări legale
Cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Topoloveni, care efectuează cercetări pentru comiterea infracţiunii de ultraj deoarece şi poliţistul rănit a necesitat îngrijiri medicale. Întrucât are probleme psihice şi a mai fost internat, agresorul va fi supus unei expertize medico-legale şi în funcţie de concluzii vor fi dispuse măsurile prevăzute de lege. Avându-se în vedere că s-a făcut uz de armă, poliţia judeţeană precizează: „Conform Legii nr. 17 din 1996 privind regimul armelor de foc şi al muniţiilor, poliţiştii pot efectua uz de armă pentru imobilizarea unei persoane care ameninţă cu comiterea cu violenţă a unei fapte prevăzute de legea penală sau care, după comiterea acesteia, nu se supune imobilizării, somaţiilor sau încearcă să fugă, iar rămânerea acesteia în stare de libertate poate pune în pericol viaţa sau integritatea corporală a persoanelor (…)”. De asemenea, poliţiştii pot face uz de armă şi „pentru imobilizarea sau reţinerea persoanelor cu privire la care sunt probe ori indicii temeinice că au săvârşit o infracţiune şi care ripostează ori încearcă să riposteze cu arma ori cu alte obiecte care pot pune în pericol viaţa ori integritatea corporală a persoane”. În cazul de faţă suspectul a atacat şi rănit un agent de poliţie.